Α.Σ Τυμπακίου Δήμου Φαιστού: «Κανένας δρόμος κλειστός, όλοι μαζί στη Βουλή»

mesaralive.gr  09 February, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Α.Σ Τυμπακίου Δήμου Φαιστού: «Κανένας δρόμος κλειστός, όλοι μαζί στη Βουλή»

Κάλεσμα στον αγροτικό κόσμο για να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του κάνει ο Αγροτικός Σύλλογος Τυμπακίου Δήμου Φαιστού. Σε ανακοίνωση που λάβαμε από τον Αγροτικό Σύλλογο αναφέρεται:

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ

Αγωνιζόμαστε, διεκδικώντας την επίλυση άμεσων προβλημάτων, που μας οδηγούν στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση, για τα δίκαια τα αιτήματά μας, που αφορούν την επιβίωσή μας.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την αγροτική δραστηριότητα με τα πολύ σκληρά σε βάρος μας μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια των μνημονίων και της νέας ΚΑΠ της ΕΕ , οδηγώντας σε παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Κανένας δρόμος κλειστός, όλοι μαζί στη Βουλή και δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε 

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

1. Nα σταματήσουν οι παράνομες κατασχέσεις των αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων και να δοθούν τα κατασχεμένα στους διακιούχους, κατασχέσεις στις οποίες επιδίδονται με μανία το τελευταίο διάστημα το Ελληνικό Δημόσιο, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και οι Τράπεζες.

• «οι φτωχοποιημένοι από τα μνημόνια Έλληνες αγρότες αδυνατούν να εξοφλήσουν τους υπέρογκους φόρους, τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και να εξυπηρετήσουν τα τοκογλυφικά δάνεια, με αποτέλεσμα εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες να προχωρούν παράνομα σε κατάσχεση των κοινοτικών τους επιδοτήσεων και ενισχύσεων, όταν κατατίθενται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στον τραπεζικό λογαριασμό των ανωτέρω δικαιούχων αγροτών» 

• «η νομοθεσία της Ε.Ε. (Κανονισμοί 1782/2003, 1792/2003, 795/2004 κλπ όπως ισχύουν σήμερα) κατοχυρώνει το ακατάσχετο των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων χωρίς καμία απολύτως αίρεση».

2. Να σταματήσει η αδασμολόγητη εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες.

• Η φορομπηχτική μνημονιακή πολιτική και οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που φτωχοποιούν τους Έλληνες αγρότες οι οποίοι πέραν των άλλων πλήττονται από το αυξημένο κόστος παραγωγής, το πανάκριβο αγροτικό πετρέλαιο και τα κόκκινα δάνεια, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν αυξημένο ανταγωνισμό λόγω της απελευθέρωσης των αγορών και την αθρόα εισαγωγή στην Ε.Ε. αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες.

3. Δίκαιο Φορολογικό

• Αφορολόγητο 12.000 ευρώ για το σύζυγο, 12.000 ευρώ για τη σύζυγο και επιπλέον 6.000 ευρώ για παιδί κάθε μέλος που ζει και εργάζεται στο ίδιο αγροτικό νοικοκυριό.

• Να μην αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής από το 13% στο 22%.

• Να μην εφαρμοστούν τα τεκμήρια διαβίωσης.

• Να μην πληρώνουμε τέλος επιτηδεύματος.

[2]

• Να μειωθεί στο 8 % ο ΦΠΑ για τα αγροτικά μέσα και εφόδια.

• Να μειωθεί στο 8 % ο ΦΠΑ για τα αγροτικά προϊόντα νωπά η Μη εφόσον πρόκειται για προϊόντα παραδοσιακής οικοτεχνίας.

• Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο όπως της αλιείας και των πλοίων.

• Κατάργηση ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα και τα χωράφια.

• Κατάργηση Ειδικού φόρου στο κρασί και στην τσικουδιά-τσίπουρο.

• Κατάργηση Πρόσθετου «περιβαλλοντικό» τέλους στο νερό άρδευσης.

4. – Ασφαλιστικό

• Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (ενώ το εισόδημα μειώνεται αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές)

• Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική – Νοσοκομειακή περίθαλψη ανεξάρτητα εάν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές (δεν μπορεί να έχουν δωρεάν υγεία οι λαθρομετανάστες και να παραμένουν τα ελληνόπουλα ανασφάλιστα λόγω αδυναμίας πληρωμής των ασφαλίστρων)

5. - Ελεύθερη προμήθεια αγροτικών εφοδίων (φαρμάκων – λιπασμάτων ) από χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης.

6. - Να σβήσουν όλα τα χρέη των αγροτών

• Πρέπει πρώτα απ' όλα να σβήσουν όλα τα χρέη των αγροτών. Τόσο προς τις τράπεζες, όσο και προς την εφορία, αλλά και τον ΟΓΑ. Να συζητηθεί η χρηματοδότηση των αγροτών από μηδενικής βάσης. Πρώτα και κύρια με την   ίδρυση ενός 100% κρατικού ειδικού χρηματοπιστωτικού φορέα για την ενίσχυση και χρηματοδότηση χωρίς τοκογλυφία και υποθήκες του γεωργού, του κτηνοτρόφου και του ψαρά.

7. – Καμία κατάσχεση πρώτης – δεύτερης κατοικίας η αγροτικής γης η μέσων παραγωγής.

• Άμεσο είναι και το ζήτημα της δήμευσης, κατάσχεσης, ή και πλειστηριασμού της αγροτικής γης. Η αγροτική γη πρέπει να προστατεύεται και μαζί της ο αγρότης. Δεν μπορεί επ' ουδενί να αναγκάζεται ο αγρότης να πουλάει τη γη του, ή να την κατάσχει η τράπεζα, η εφορία, ο ΟΓΑ, ή όποιος άλλος για χρέη. 

Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για το ζωικό κεφάλαιο του κτηνοτρόφου, αλλά και τα εργαλεία δουλειάς του ψαρά.

• Δεν μπορεί ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος, ο ψαράς να κινδυνεύει να χάσει τα μέσα παραγωγής του από χρέη. Πρέπει να παγώσουν αμέσως και να ακυρωθούν όλες οι υποθήκες. Ειδικά για τους μικρούς και τους μεσαίους αγρότες. Να κατοχυρωθεί επίσης ότι η αγροτική γη δεν αλλάζει χρήση για κανέναν λόγο. Το ίδιο και τα σκάφη αλιείας. Ειδικά τα παραδοσιακά. 

• Οσονούπω ξεκινά η κρεατομηχανή των πλειστηριασμών και ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος και ο ψαράς δεν εξαιρούνται.

[3]

Αγροτική παραγωγή χωρίς ειδικό καθεστώς προστασίας, αλλά και χωρίς εθνικό σχέδιο επιδοτήσεων και χρηματοδότησης με βάση το προϊόν δεν μπορεί να υπάρξει. 

Πουθενά στον κόσμο. Η κυβέρνηση και οι δανειστές το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό. Ό,τι κι αν τάξουν στον αγρότη, ένα είναι απολύτως σίγουρο. Χωρίς το σβήσιμο όλων των χρεών του εδώ και τώρα, χωρίς την κατοχύρωση της γης και των μέσων παραγωγής του, χωρίς την προστασία από εισαγωγές που υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, ο αγρότης στην Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει. Ενώ οι ελάχιστοι που θα τα καταφέρουν θα γίνουν σύγχρονοι κολλήγοι των τραπεζών και των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Συγκεκριμένα,

-- Στο τρίτο μνημόνιο που ψηφίστηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, από 222 βουλευτές, περιλαμβάνονται: Αύξηση του συντελεστή φορολόγησης από 13% στο 22% για το εισόδημα και τέλος επιτηδεύματος. Τριπλασιασμός, σταδιακά μέχρι το 2022, των ασφαλιστικών εισφορών. Δραστική μείωση και στη συνέχεια κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Αγροτικού Πετρελαίου. Αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια από 13% στο 24%. Ειδικός φόρος στο κρασί και κατάργηση των διήμερων για το τσίπουρο- τσικουδιά. Αύξηση του ΕΝΦΙΑ για χωράφια και οικόπεδα.

Επίσης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ της ΕΕ 2014 - 2016, κόπηκε ήδη το 30% των επιδοτήσεων - ενισχύσεων και μέχρι το τέλος του 2019 οι περικοπές θα ξεπεράσουν συνολικά το 60%.

Ακόμα, σχεδιάζονται πρόσθετο «περιβαλλοντικό» τέλος για το νερό άρδευσης και ύδρευσης, ΚΤΕΟ και για τα αγροτικά μηχανήματα, περικοπή κατά 60% των συντάξεων στους συνταξιούχους αγροτοκτηνοτρόφους που εξακολουθούν να καλλιεργούν ή να απασχολούνται στην κτηνοτροφία.

Εκτός αυτών, οι αγρότες πρέπει να πληρώνουμε και τα άλλα, «πάγια» αγροτικά χαράτσια, όπως για το πανάκριβο αγροτικό πετρέλαιο και αγροτικό ρεύμα, στον ΤΟΕΒ και τον ΓΟΕΒ για το πότισμα των χωραφιών, τις πολύ υψηλές εισφορές για την ασφάλιση της παραγωγής στον ΕΛΓΑ, τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, την αδειοδότηση των αρδευτικών γεωτρήσεων, την πιστοποίηση των ψεκαστικών, τις σταβλικές εγκαταστάσεις, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.

Κι όλα αυτά όταν το εισόδημά μας είναι πολύ μικρό και συνεχώς μειώνεται, λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού για το σύνολο, σχεδόν, των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων που διαμορφώνει η «ελεύθερη» καπιταλιστική αγορά, του υπερδιογκωμένου κόστους παραγωγής για να έχουν υπέρογκα κέρδη οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια που μας εφοδιάζουν με μέσα και εφόδια, των δραστικών περικοπών στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, των μεγάλων ζημιών στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες που δεν

αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ, τον οποίο χρυσοπληρώνουμε.

[4]

Ο ισχυρισμός ότι οι αγρότες δεν έχουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άλλοι συμπολίτες μας και ζουν καλύτερα. -- Μ' αυτό το ψέμα επιχειρούν να υποκινήσουν τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό». Οι μικρομεσαίοι αγρότες, όπως οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες,  οι αυτοαπασχολούμενοι, όλα τα λαϊκά στρώματα δεχόμαστε πλήγματα από την πολιτική της φοροεπιδρομής, της μεγάλης ακρίβειας στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και των αυξημένων έμμεσων φόρων, της εμπορευματοποίησης της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, που έχουν ως αποτέλεσμα να δυσκολεύει και να υποβαθμίζεται συνεχώς η ζωή στο χωριό, όπως και στις πόλεις, να συγκρίνουν τους αγρότες με τους μακροχρόνια άνεργους, τους άστεγους, τους είλωτες με τους μισθούς των 300 και 200 ευρώ, που, με την πολιτική των κυβέρνησεών τους, αυξάνονται και πληθύνονται, τότε, πράγματι, ζούμε, ακόμα, κάπως καλύτερα οι «φτωχοποιημένοι» του χωριού, από τους «εξαθλιωμένους » της πόλης.

Ως μικρομεσαίοι αγρότες δεν αγωνιζόμαστε μόνο «για πάρτη μας». Γι' αυτό και, για παράδειγμα, το αφορολόγητο δεν το ζητούμε μόνο για τους αγρότες, αλλά και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, ενώ κανένα από τα αιτήματά μας δεν στρέφεται εναντίον κανενός άλλου, παρά μόνο ενάντια στους εκμεταλλευτές μας και στην πολιτική που τους στηρίζει.

Του χρόνου δεν θα υπάρχουν αγρότες για να κινητοποιηθούν ξανά. Να γιατί υποχώρηση σήμερα σημαίνει θάνατος. Ειδικά για τον μικρομεσαίο αγρότη, τον ελεύθερο κτηνοτρόφο, τον ψαρά της παράκτιας αλιείας.

Ενώ τώρα, σήμερα έχουν, ίσως, μια ιδανική ευκαιρία. Ίσως η τελευταία τους. Να ηγηθούν μιας παλλαϊκής κινητοποίησης με σκοπό την ανατροπή των μνημονίων και του καθεστώτος κατοχής της πατρίδας μας.

Η Ελλάδα έχει τις παραγωγικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που απαιτούνται ώστε να εξασφαλιστούν επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού και πρώτες ύλες για τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας μας, με τους αγρότες να έχουν διασφαλισμένο εισόδημα με το οποίο θα μπορούν να ζουν καλά.


Με εκτίμηση Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Φαιστού 

 

mesaralive.gr  09 February, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ