Άφαντο στην αγορά το ελαιόλαδο - Άνοδος 20% στην τιμή παγκοσμίως

mesaralive.gr  14 March, 2016 ΚΟΣΜΟΣ
Άφαντο στην αγορά το ελαιόλαδο - Άνοδος 20% στην τιμή παγκοσμίως

Ισχυρή άνοδο 20% σημείωσαν το 2015 οι τιμές του ελαιόλαδου, μετά από μία χρονιά όπου η ξηρασία και οι ασθένειες οδήγησαν την μεσογειακή παραγωγή σε φτωχά επίπεδα.

Η συνολική παραγωγή ελαιόλαδου παγκοσμίως σημείωσε πτώση στο 1/3, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιόλαδου

Η Ισπανία, η οποία παράγει το 40% του ελαιολάδου παγκοσμίως, είχε πτώση της παραγωγής στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, εξαιτίας του ιδιαίτερα ζεστού και ξηρού 2014.

Και η επόμενη παραγωγή του 2015/16 ήταν μειωμένη, εξαιτίας του ζεστού Ιουλίου, που οδήγησε τις ελιές σε πρόωρη ωρίμανση.

Βάσει των στοιχείων η Ισπανία παρήγαγε φέτος 1,2 εκατ. τόνους ελαιόλαδου, κάτω από τους 1,8 εκατ. τόνους που ήταν η παραγωγή της τα τελευταία χρόνια.

Αλλά και η Ιταλία, όπου παράγεται το 20% του ελαιόλαδου παγκοσμίως, είχε μια πολύ άσχημη χρονιά, αφού εκατ. ελαιόδεντρα της Νοτίου Ιταλίας επλήγησαν από θανατηφόρα ασθένεια.

Η υψηλή τιμή του ελαιολάδου παγκοσμίως ωθεί του καταναλωτές σε άλλα έλαια την ώρα που η μεσογειακή διατροφή έχει κερδίσει έδαφος εξαιτίας των οφελημάτων για την υγεία που προσφέρει.

Η ζήτηση ελαιόλαδου τα τελευταία 25 χρόνια έχει διπλασιαστεί.

Η αυξημένη ζήτηση καλύπτεται για την ώρα από άλλες χώρες, όπως π.χ. η Τυνησία, όπου η παραγωγή της τα έτη 2014/2015 εκτινάχθηκε και έφτασε στην δεύτερη θέση παγκοσμίως, μετά από την Ισπανία.

 

 

newmoney.gr

 

mesaralive.gr  14 March, 2016 ΚΟΣΜΟΣ