Αγρότες: Γιατί παραμένουν στα μπλόκα – Οι παροχές που δεν πήραν

  03 February, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Αγρότες: Γιατί παραμένουν στα μπλόκα – Οι παροχές που δεν πήραν

Ένας λαϊκός μύθος λέει ότι ο βασιλιάς θέλησε κάποια στιγμή να απευθυνθεί στο λαό του και τους κάλεσε όλους. Ο μόνος που δεν ανταποκρίθηκε ήταν ο αγρότης. Και όταν ρώτησε τους συμβούλους του ποιος και γιατί απουσιάζει, εκείνοι του είπαν ότι λείπει ο αγρότης διότι κοιμάται. Και ο βασιλιάς απάντησε: «Αφήστε τον να κοιμάται γιατί αν ξυπνήσει αλίμονο μας».

Φαίνεται ότι ο αγρότης ξύπνησε. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ολόκληρη. Και η αγωνία του και η ανασφάλεια για το μέλλον έχει μετατραπεί σε οργή και τα …παραμύθια του τύπου θα φτιάξουμε «αγροτικό 112», θα φτιάξουμε «τηλεφωνικό κέντρο διαμαρτυριών στον ΟΠΕΚΕΠΕ» και άλλες ανέξοδες διακηρύξεις δεν είναι πλέον ικανές να τον …αποκοιμίσουν.

Η προσπάθεια που συντονισμένα φαίνεται να προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες, επιστρατεύοντας παρεμβάσεις αλλά και επικοινωνιακά τρικ του τύπου είναι «δίκαια» πολλά από τα αιτήματα, όσο δεν συνοδεύεται από συγκεκριμένες λύσεις άμεσου χαρακτήρα στα οξυμένα και συσσωρευμένα προβλήματα των αγροτών δεν μπορεί να κατευνάσει το κύμα της οργής τους.

Και στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και τα «ψίχουλα» που ανακοίνωσε – με περίσσια κατανόηση για τα προβλήματα που βγάζουν τον αγρότη από την παραγωγή και τον στέλνουν στον δρόμο – η κυβέρνηση.

Τι ζητούν οι αγρότες και τι έδωσε

Αίτημα αιχμής για τον αγρότη αποτελεί η μείωση του κόστους παραγωγής, που σε πολλές περιπτώσεις δεν τους επιτρέπει ακόμα και να καλλιεργήσουν. Και γι’ αυτό απαιτούν αφορολόγητο πετρέλαιο και πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh. Αντί αυτού η κυβέρνηση, ανακοίνωσε το ποσό των 82 εκατ. ευρώ για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις πραγματικές καλλιεργητικές ανάγκες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι εξαγγελίες για το αγροτικό ρεύμα, όπου η ανακοίνωση για πρόσθετη έκπτωση κατά 10% για την περίοδο Μαΐου – Σεπτεμβρίου, αφορά όσους έχουν επιλέξει ως πάροχο ενέργειας τη ΔΕΗ.

Ακόμα και οι εξαγγελίες για τα φωτοβολταϊκά (πρόγραμμα Απόλλων), το οποίο αναμένεται να ελαφρύνει το κόστος παραγωγής, θα είναι έτοιμο το …2027, ενώ οι ανακοινώσεις για τη μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξεως του 30% για μια 10ετία, αφορά μόνο μια μικρή μερίδα των αγροτών, δηλαδή αυτούς που είναι ενταγμένοι στα συνεταιριστικά σχήματα και σε αυτούς που ασκούν συμβολαιακή γεωργία.

Η πρώτη αρωγή και οι αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Οι αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη), αποτελεί διεκδίκηση των αγροτών.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής, τα 40 εκατομμύρια ευρώ, που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης αρωγής, καθώς και στην αύξηση του ποσού από τα 2.000 και 4.000, σε 5.000 έως 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τα οποία επικαλέστηκε, παραπάνω από 30.000 αγρότες δήλωσαν ζημιές στον ΕΛΓΑ, αλλά για την πλήρη καταβολή της κρατικής αρωγής φάκελο μέχρι στιγμής έχουν υποβάλλει μόνο οι 4.400 -1 στους 7..

Παράλληλα, μέχρι τώρα, 33.000 αγρότες και 2.100 κτηνοτρόφοι έχουν εισπράξει 150 εκατομμύρια από τον ΕΛΓΑ, για τις ζημιές του 2023, ενώ στις 20 Φεβρουαρίου μάλιστα θα υπάρξει νέα εκταμίευση.

Το άλλο πρόσωπο της …ΚΑΠ

Τα προβλήματα των αγροτών δεν έχουν ενταθεί μόνο λόγω της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης. Έχουν ενταθεί και συσσωρευτεί τόσο από τις πολιτικές που εφαρμόζονται με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, που για τον αγροτικό κόσμο είναι αποκομμένη από την πραγματικότητα, αλλά και από την έλλειψη πραγματικών μέτρων στήριξης, που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και θα επιτρέπουν στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους, τους αλιείς να παραμείνουν στην ύπαιθρο και να παράγουν.

Οι αρνητικές συνέπειες της ΚΑΠ είναι πλέον ορατές και έχουν πυροδοτήσει τη δυσφορία του αγροτικού κόσμου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι σημείο αιχμής στις διαμαρτυρίες και των ευρωπαίων αγροτών βρίσκεται η «πράσινη μετάβαση», η οποία δημιούργησε σωρεία προβλημάτων, καθώς έβγαλε εκτός κοινοτικών ενισχύσεων μεγάλη μερίδα δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η παραδοχή του ίδιου του πρωθυπουργού στη Βουλή, ότι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ. «Είναι κοινός τόπος ότι η πράσινη μετάβαση έτσι όπως έχει συμφωνηθεί, η οποία αναντίρρητα είναι απαραίτητη, μπορεί ενδεχομένως σε ορισμένες εκφάνσεις της να πρέπει να προσαρμοστεί, ώστε να λάβει υπόψιν τις δικαιολογημένες ανησυχίες των αγροτών σχετικά με τη γραφειοκρατία που αυτή επιβάλει ή σχετικά με τους κανόνες ανταγωνισμού όταν ερχόμαστε να αντιμετωπίσουμε εισαγωγές προϊόντων από χώρες που δεν έχουν τις ίδιες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, που εμείς επιβάλλουμε στους δικούς μας αγρότες και στους δικούς μας κτηνοτρόφους».

Παραδέχτηκε δε, ότι «το κόστος αυτής της πράσινης μετάβασης εκτιμώ ότι δεν είχε πλήρως υπολογιστεί από αυτούς που τη σχεδίασαν. Γι’ αυτό και προσωπικά στήριξα την πρωτοβουλία της Επιτροπής για έναν νέο στρατηγικό διάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δούμε ενδεχόμενες αδυναμίες εντός της υφιστάμενης ΚΑΠ και μπορεί να ενσωματώσουμε και μια σειρά από προτάσεις που έχει κάνει και η ελληνική κυβέρνηση για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε έναν μηχανισμό που πράγματι υπό προϋποθέσεις έβαλε στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας πιο πολλές δεσμεύσεις από αυτές που οικονομικά άντεχαν».

Θέλουμε ή όχι να παράγει η χώρα;

Όλα τα αιτήματα των αγροτών στη χώρα μας, συμπυκνώνεται σε ένα και καίριο: Την διεκδίκηση μέτρων για την επιβίωσή τους για να μείνουν στα χωριά και τις καλλιέργειές τους.

Το πρόβλημα των αγροτών δεν είναι ούτε το δελτίο καιρού, ούτε η ημερομηνία έναρξης στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Το πρόβλημά τους είναι ότι δεν μπορούν να καλλιεργήσουν, δεν μπορούν να παράγουν, δεν μπορούν να ταΐσουν τα ζώα τους, δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Το κόστος παραγωγής οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη κατάρρευση την ελληνική γεωργία – κτηνοτροφία και τα σημάδια που είναι από ετών κάτι περισσότερο από ορατά, οι κυβερνώντες τα έχουν παντελώς αγνοήσει.

Το ζωικό κεφάλαιο της χώρας έχει ήδη μειωθεί δραματικά, οι εκμεταλλεύσεις λιγοστεύουν, οι παραγωγοί προϊόντων αγροδιατροφής είναι σε άμεσο κίνδυνο. Τα ημίμετρα που προς κατευνασμό αναγγέλλονται δεν απαντούν στα ουσιαστικά προβλήματα και σε καμία περίπτωση δεν είναι σε θέση να αντιστρέψουν την δυσμενή για την παραγωγή κατάσταση.

Ένα είναι το βασικό ερώτημα: Θέλουμε ή όχι να παράγει η χώρα; Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε η κυβέρνηση οφείλει να πει στους αγρότες το πώς θα το κάνουν, διότι στις σημερινές συνθήκες αυτό καθίσταται πρακτικά αδύνατο.

Πηγή: ΟΤ

 

  03 February, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα