Αρχαιολογικοί χώροι αναζητούν φύλακες

Αιμίλιος Χαρμπής  04 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχαιολογικοί χώροι αναζητούν φύλακες

Φωτο: mesaralive.gr

Είναι αυτονόητο πως οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία, προκειμένου να λειτουργούν εύρυθμα και να μας επιτρέπουν να θαυμάζουμε τους θησαυρούς τους, έχουν ανάγκη και από την κατάλληλη φύλαξη.

Μουσειακές αίθουσες με εκατοντάδες εκθέματα ή αρχαιολογικοί χώροι που εκτείνονται σε αρκετά στρέμματα είναι πρακτικώς αδύνατο να επιβλεφθούν αποτελεσματικά χωρίς ικανό αριθμό φυλάκων, γεγονός που αναδείξαμε και στο χθεσινό φύλλο της «Καθημερινής», με αφορμή το ανάλογο ζήτημα που έχει προκύψει στον χώρο της Νεμέας.

Φαίνεται, πάντως, πως το πρόβλημα είναι γενικότερο, όπως καταδεικνύεται και από τη χθεσινή ανακοίνωση-προειδοποίηση της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων. Σύμφωνα με αυτήν, μετά τη λήξη των συμβάσεων των εποχικών αρχαιοφυλάκων στις 31/10, παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Αυτό έχει ως συνέπεια την πλημμελή φύλαξη των εκθεμάτων και των μνημείων, καθώς και πολλά προβλήματα στη λειτουργία και στην πρόσβαση των επισκεπτών σε όλα τα εκθέματα και στις αίθουσες. Οπως αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση, η ΠΕΥΦΑ ζητάει από την πολιτεία «να προχωρήσει στις προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου φυλακτικού προσωπικού, πριν δημιουργηθούν κρούσματα (κλοπών, βανδαλισμών,φθορών κ.τ.λ.) αντίστοιχα εκείνων που είχαμε πριν από λίγο καιρό στην Αρχαία Ολυμπία, στην Εθνική Πινακοθήκη κ.α.» και καταλήγει επισημαίνοντας πως «η πολιτεία οφείλει να φροντίζει έγκαιρα και να προλαμβάνει όλα αυτά τα δυσάρεστα και όχι να ανακοινώνει μέτρα εκ των υστέρων, τα οποία δεν υλοποιούνται και δεν εφαρμόζονται ποτέ».

Πηγή: kathimerini.gr

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

Αιμίλιος Χαρμπής  04 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα