Διατροφή: Ποιο θρεπτικό συστατικό προστατεύει από τον διαβήτη και τον καρκίνο

  05 November, 2023 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Διατροφή: Ποιο θρεπτικό συστατικό προστατεύει από τον διαβήτη και τον καρκίνο

Οι φυτικές ίνες είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά όσον αφορά την ομαλή λειτουργία του εντέρου, αλλά τώρα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα υποστηρίζουν ότι, αν τους δώσετε την πρέπουσα θέση στη διατροφή σας, μπορούν να κάνουν ακόμα περισσότερα για την υγεία σας.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients, οι βιοενεργές ουσίες στις αδιάλυτες φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνων ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αυτές οι ουσίες μπορεί να κρύβονται σε φλούδες λαχανικών και φρούτων ή στους σπόρους τους. Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι όταν προστεθούν σε διάφορα τρόφιμα μπορούν να ενισχύσουν τη διατροφική τους αξία.

Τι είναι οι αδιάλυτες φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι ένα είδος υδατανθράκων φυτικής προέλευσης που δεν μπορεί να αφομοιωθεί ή να απορροφηθεί από τον οργανισμό.

Υπάρχουν δύο είδη φυτικών ινών: οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες διαλύονται σε νερό και άλλα υγρά.

Φανταστείτε ότι μετατρέπονται σε ένα τζελ που δρα σαν σφουγγάρι για να απορροφά ουσίες καθώς ταξιδεύει μέσω του πεπτικού σας συστήματος.

Μπορείτε να βρείτε διαλυτές φυτικές ίνες σε μήλα, αχλάδια, καρότα, βρώμη, κριθάρι, φασόλια, λιναρόσπορο και ξηρούς καρπούς.

Αντίθετα, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν διαλύονται στο νερό αλλά προσθέτουν όγκο, ευνοώντας την κινητικότητα του εντέρου.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βρίσκονται κυρίως στα δημητριακά ολικής αλέσεως και στα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το kale.

Πώς θα εντάξετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας

Στους σπόρους και τις φλούδες των φρούτων και των λαχανικών υπάρχουν πολλές πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, ειδικά φυτικές ίνες. Αλλά πόση διαφορά μπορεί να κάνει πραγματικά μια φλούδα;

Το ξεφλούδισμα ενός ακτινιδίου, για παράδειγμα, μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έως και 50%. Σκεφτείτε το την επόμενη φορά που θα φάτε ένα μήλο ή μια πατάτα.

Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών τρώγοντας περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά και επιλέγοντας ολικής αλέσεως τροφές αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα.

Μην ξεχνάτε ότι το κλειδί είναι η ποικιλία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν το πιο υγιές έντερο, ήταν εκείνοι που έτρωγαν περισσότερους από 30 διαφορετικούς τύπους φυτικών ινών σε μία εβδομάδα.

Μερικές νόστιμες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που μπορείτε να συμπεριλάβετε εύκολα στα γεύματά σας είναι:

Αγκινάρες: 4,8 g για 1/2 φλιτζάνι καρδιά αγκινάρας.
Αρακά: 4,1 γρ. ανά 1/2 φλιτζάνι.
Γλυκοπατάτες: 3,9 g για μία μέτρια γλυκοπατάτα με φλούδα.
Πατάτες: 3,6 g για μία μέτρια πατάτα με φλούδα.

 

  05 November, 2023 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα