Εκδήλωση ημερίδα «ΚΡΗΤΟΜΑΝΙΑ» στους Βώρους

mesaralive.gr  24 May, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Εκδήλωση ημερίδα «ΚΡΗΤΟΜΑΝΙΑ» στους Βώρους

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 14/5/2017 στο Αμφιθέατρο του Κέντρου Ερευνών του Μουσείου κρητικής Εθνολογίας η εκδήλωση – ημερίδα με θέμα «ΚΡΗΤΟΜΑΝΙΑ», σε υψηλό επίπεδο κατά κοινή ομολογία, αν και μικρή συμμετοχή.

Η ιταλίδα αρχαιολόγος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ , κ. Νικολέττα Μομιλιάνο, παρουσίασε το θέμα της Κρητομανίας με άπταιστη.. κρητική προφορά,  με πλήρη γνώση της Μινωικής Κρήτης, των αποτελεσμάτων των αρχαιολογικών ανασκαφών και ευρύτερα των αρχαιολογικών μελετών,  αλλά και των αναγωγών τους στη νεότερη και σύγχρονη τέχνη  και λογοτεχνία, παγκόσμια αλλά και κρητική. Εξ αρχής μας εισήγαγε σε μια ατμόσφαιρα αγγλικής πανεπιστημιακής αίθουσας που αναλύει σύντομα το φαινόμενο της Κρητομανίας με σοβαρότητα και πλήρη γνώση, ως η πλέον ειδική του θέματος.

Η κ. Μαρία Αναστασιάδου, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Χαιλδεμβέργης, συν-εκδότρια των ειδικών τόμων των σφραγίδων του Μουσείου Ηρακλείου και ανασκαφέας της Κουμάσας, λάτρης της Μεσαράς, παρουσίασε το θέμα της ..μανίας που υπάρχει και έχει εκδηλωθεί έντονα και έχει απασχολήσει ειδικούς, αρχαιολόγους και επιγραφολόγους, αλλά και απλούς ανθρώπους, αναλύοντας την ιστορία του μοναδικού αλλά και αινιγματικού αυτού αντικειμένου από την εύρεσή του ως σήμερα. Έκανε σύντομη παρουσίαση των ως τώρα σχετικών επιστημονικών δημοσιεύσεων και των δικών της συγκριτικών αναλύσεων σε σχέση ιδιαίτερα με θέματα σφραγίδων.  Η γοητεία του δίσκου  τον έχει καταστήσει σύμβολο του μινωικού πολιτισμού, σήμα κατατεθέν του δήμου Φαιστού αλλά και της Μεσαράς που το διεκδικεί.

Η κ. Έφη Μωραϊτάκη, αρχαιολόγος από τον Κουσέ της Μεσαράς , συνεργάτης και ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Δήμου Μινώα κ.ά, που ως ελεύθερη επαγγελματίας  ζει τη σημερινή κρίση της ελληνικής κοινωνίας , παρουσίασε το θέμα της σύγχρονης  μανίας για την λεγόμενη ..μινωική ή κρητική ή μεσογειακή κουζίνα, κάνοντας αναγωγή στα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών, από τα  μαγειρικά σκεύη  και υπολείμματα  τροφών ως την σύγχρονη αντιγραφή αλλά και εκμετάλλευσή τους, αλλά κυρίως στη σύγχρονη νοοτροπία πολιτικών, επώνυμων και ανώνυμων , στη διαχείριση της διατροφικής «μανίας» ή της σημερινής «κρίσης», με εικόνες που έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσαράς, το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας, με την αιγίδα του δήμου Φαιστού, τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Φαιστού και η κυρία Αρμουτάκη, εκπρόσωποι του Μουσείου Κ.Ε. και  μέλη του Π. Συλλόγου,  η αρχαιολόγος του Μουσείου Ηρακλείου κ. Κ. Αθανασάκη, πολλοί νέοι αρχαιολόγοι από το Ηράκλειο, τη Μεσαρά  και άλλες περιοχές της Κρήτης, καλλιτέχνες της περιοχής αλλά και τα Χανιά , όπως ο ζωγράφος Κ. Κουνάλης, γνωστοί και άγνωστοι ενδιαφερόμενοι από διάφορες περιοχές της Κρήτης.

Τις ομιλήτριες, οι οποίες σημειωτέον ήρθαν από Αγγλία και Γερμανία με δικά τους έξοδα,  παρουσίασε η  πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαράς κ. Δ. Βαλλιάνου και την όλη εκδήλωση προλόγισε ο δήμαρχος Φαιστού κ. Αρμουτάκης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον  είχαν οι ζωηρές συζητήσεις που ακολούθησαν τις παρουσιάσεις  που δείχνουν ότι υπάρχει πράγματι  έντονο  ενδιαφέρον για το θέμα της Κρητομανίας , από ειδικούς και μη. Συζητήσεις που συνεχίστηκαν και μετά το τέλος της εκδήλωσης , στη διάρκεια της δεξίωσης αλλά και έως σχεδόν τα μεσάνυχτα. Οι απόψεις που εκφράστηκαν πραγματικά εντυπωσίασαν. 

 

mesaralive.gr  24 May, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα