Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι και πώς μπορούν να αποφύγουν τη νέα τεκμαρτή φορολόγηση

  06 February, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι και πώς μπορούν να αποφύγουν τη νέα τεκμαρτή φορολόγηση

Τη δυνατότητα να αποφύγουν τη νέα τεκμαρτή φορολόγηση έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι. Για να γίνει αυτό δηλαδή για να μην επιβληθεί στους παραπάνω το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα αλλά και να μην φορολογηθεί το εισόδημα τους από το πρώτο ευρώ θα πρέπει αυτοί οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Να έχουν υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. δήλωση για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Να δηλώνουν την κατοικία τους ως έδρα για την άσκηση της δραστηριότητάς τους.
Να μην λαμβάνουν μισθό από κάποια  άλλη εργασία.
Να παρέχουν τις υπηρεσίες τους:

-μέχρι σε 3 εργοδότες ή και σε περισσότερους  με την προϋπόθεση  όμως να λαμβάνουν τουλάχιστον το 75% των ετησίων αμοιβών τους μόνο από έναν.

– στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, δηλαδή να ασκεί δραστηριότητα η οποία χαρακτηρίζεται ως “ελευθέριο επάγγελμα”.

Οι δραστηριότητες αυτές είναι του ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, περιβαλλοντολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικοσυνθέτη, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, τραγουδιστή-καλλιτέχνη των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου και λογοπεδικού, πραγματογνώμονα, διαιτητή, εκκαθαριστή γενικά, ελεγκτή Α.Ε., εκτελεστή διαθηκών, εκκαθαριστή κληρονομιών και κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομίας, αρχαιολόγου, προπονητή, εργοφυσιολόγου, εργοθεραπευτή, γραφίστα, διαιτολόγου, διατροφολόγου, συντηρητή αρχαιοτήτων, επιμελητή, διορθωτή κειμένων, νοσηλεύτριας ή αποκλειστικής νοσοκόμας.

 

Εάν οι παραπάνω πληρούν και τις πέντε προϋποθέσεις τότε θα δεν πληρώσουν τεκμήριο εισοδήματος και θα έχουν έκπτωση φόρου που θα διαμορφωθεί ως εξής:

Στα  777 ευρώ θα είναι η έκπτωση για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα,
Στα  810 ευρώ θα είναι η έκπτωση  για τον φορολογούμενο με 1 παιδί,
Στα 900 ευρώ θα είναι η έκπτωση για δύο παιδιά , κατά 1.120 ευρώ για φορολογούμενους με τρία παιδιά και κατά 1.340 ευρώ για φορολογούμενους με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το τέταρτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.

Η έκπτωση φόρου οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος 8.636 έως 12.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση. Πάντως η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογούμενων θα κληθεί να καταβάλλει τέλος επιτηδεύματος από 400 έως 500 ευρώ.

Διευκρινίζεται πως εάν οι  ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι δεν πληρούν  έστω και μία από τις παραπάνω προϋποθέσεις  τότε το εισόδημα τους θα υπολογίζεται με το νέο τεκμαρτό σύστημα και με 9% από το πρώτο ευρώ μέχρι τα 10.000 ευρώ και με 22%-44% για το τμήμα των ετήσιων αμοιβών πάνω από το επίπεδο των 10.000 ευρώ.

 

  06 February, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα