Έρευνα Κάπα Research: Η μεγάλη ανατροπή των νέων -Ψηφίζουν ΝΔ, θέλουν Μητσοτάκη, υπέρ ΕΕ και ΝΑΤΟ

https://www.iefimerida.gr/  20 June, 2023 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Έρευνα Κάπα Research: Η μεγάλη ανατροπή των νέων -Ψηφίζουν ΝΔ, θέλουν Μητσοτάκη, υπέρ ΕΕ και ΝΑΤΟ

H έρευνα της Κάπα Research για τις νεότερες γενιές -τη γενιά των millennials και τη γενιά Ζ- σκιαγραφεί μια μοναδική κοινωνική ομάδα, ξεχωριστή τόσο σε σχέση με τις άλλες γενιές όσο και με τις αντίστοιχες νέες γενιές της προηγούμενης δεκαετίας.

Παρόλο που η διερεύνηση γίνεται σε μια δυσμενή γι’ αυτούς συγκυρία, την επαύριον των πολλαπλών κρίσεων που επηρέασαν το εισόδημα, τα σχέδια για το μέλλον τους, το ηθικό και την ψυχολογία τους -με δυο λόγια το σχέδιο της ζωής τους-, η καταγραφή των απόψεών τους εντυπωσιάζει.

Στο 33,6% η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου στις ηλικίες 17-42
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Κάπα Research, στις ηλικίες 17-42 (Γενιά Z και millennials) η πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ: 33,6%
ΣΥΡΙΖΑ: 20,4%
ΠΑΣΟΚ: 9,3%
ΚΚΕ: 6,6%
Ελληνική Λύση: 3,6%
Νίκη: 2,8%
Πλεύση Ελευθερίας: 4,8%
ΜέΡΑ25: 4,6%
Σπαρτιάτες: 3,8%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,7%
Άλλο κόμμα: 2,4%
Λευκό / Άκυρο: 0,6%
Δεν έχω αποφασίσει: 4,1%
Δεν θα ψηφίσω / Δεν απαντώ: 1,7%

Το 39% θέλει πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Στο ερώτημα «Από τα κόμματα που εισήλθαν ή πλησίασαν την είσοδο στη Βουλή στις εκλογές του Μαΐου, ποιος θα θέλατε να αναδειχθεί πρωθυπουργός σε αυτές τις εκλογές;», ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 24%.

Υγεία, μισθοί και Παιδεία οι βασικές προτεραιότητες
Για τις ηλικίες 17-42 οι βασικές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα πρέπει να είναι:

Υγεία
Μισθοί-συντάξεις
Παιδεία

Το 52% δηλώνει αισιόδοξο για το μέλλον του
Όπως αναφέρει ο διευθυντής Ερευνών της Κάπα Research, Αλέξης Ρουτζούνης, στην πραγματικότητα, παρατηρώντας όσους είναι σήμερα 17-42 ετών, αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη απόσταση που έχει διανύσει η χώρα: 52% είναι το ποσοστό όσων δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον τους, με το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 να ήταν μόλις 25%.

Είναι η πρώτη γενιά που πατά σε μετα-υλιστικές αξίες, αφού η οικογένεια, οι φίλοι, ο έρωτας, η προσφορά στην κοινωνία δίνουν σημασία στη ζωή τους μαζί με την έγνοια για το πώς θα πορευθούν στην επαγγελματική τους ζωή. Βρισκόμαστε, δηλαδή, πολύ μακριά από το επιφανειακό μοντέλο του lifestyle που κυριάρχησε για δεκαετίες στην ελληνική κοινωνία και ηττήθηκε με θόρυβο.

Σχεδόν οι 6 στους 10 πιστεύουν στην Ελλάδα
Σχεδόν οι 6 στους 10 πιστεύουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ένας καλός τόπος για να ζει κανείς -υποστηρίζει το 55% των ερωτώμενων-, ποσοστό που ανέρχεται στο 60% στους μεγαλύτερους, 35-42 ετών.

Η Ελλάδα είναι ο τόπος όπου θα εκπληρώσουν τα όνειρα και τους επαγγελματικούς τους στόχους (41%, από 30% το 2021). Από το 74% που θα «έφευγε από την Ελλάδα» το 2010, στο 58% τού «μένω εδώ» το 2023, μπορούμε να μιλάμε πλέον για διακοπή της μεταναστευτικής τάσης και αναχαίτιση του brain drain.

Η αισιοδοξία για το μέλλον των νέων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ένα φως αισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας, αφού υποχωρούν οι αρνητικοί δείκτες «στασιμότητα» και «κρίση» και ενισχύονται οι θετικοί δείκτες «ελπίδα» και «ανάπτυξη».

Για να προχωρήσει, ωστόσο, η χώρα χρειάζονται μεγάλες, ριζικές αλλαγές ακόμη και με το κόστος της κοινωνικής αναταραχής σε τομείς που οι ίδιοι οι νέοι θέτουν ως προτεραιότητα για την επόμενη κυβέρνηση και αφορούν στην κοινωνική πολιτική (Υγεία, Παιδεία, μισθοί/συντάξεις, φόροι) και στην ενίσχυση της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Από το «όχι» του δημοψηφίσματος, στην άποψη ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι συνυφασμένο με την ΕΕ
Το 2015 οι γενιές αυτές πρωτοστάτησαν υπέρ του «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα.

Σήμερα, η Δύση είναι η μεγάλη σταθερά των millennials και της γενιάς Ζ στην περίοδο της αστάθειας. Θεωρώντας εθνικό πλεονέκτημα στις κρίσεις την ενσωμάτωση της χώρας στην ενωμένη Ευρώπη (65%), για τους νέους το μέλλον της Ελλάδας είναι συνυφασμένο με την ΕΕ (68%). Άλλωστε, η θετική γνώμη για την Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύθηκε κατά 15 μονάδες την τελευταία μόλις διετία (53% από 38%), ενώ, παράλληλα, ενισχύθηκε και το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης (53% από 47%).

Οι 4 στους 10 δηλώνουν θετική άποψη για το ΝΑΤΟ, ενώ η αποχώρηση από αυτό -σύνθημα αλλοτινών νέων γενεών- είναι αδιανόητη (μόλις το 22% υποστηρίζει αυτή τη θέση).

Η στροφή υπέρ της ένταξης της χώρας στη Δύση επηρεάζει καταλυτικά την εκλογική συμπεριφορά.

Η ψήφος των νέων στις εκλογές του Μαΐου 2023 εξέπληξε
Ήδη από το 2021 η αντίστοιχη έρευνα της Κάπα Research στη νέα γενιά έδειχνε πως η επίθεση των νέων προς το πολιτικό σύστημα γίνεται περισσότερο από το «κέντρο», παρά από τα «άκρα».

Η ψήφος τους στις εκλογές του Μαΐου 2023 εξέπληξε όσους είχαν στον νου πως νέος σημαίνει, αυτόματα, αμφισβήτηση του status quo.

Πηγή: iefimerida.gr - Έρευνα Κάπα Research: Η μεγάλη ανατροπή των νέων -Ψηφίζουν ΝΔ, θέλουν Μητσοτάκη, υπέρ ΕΕ και ΝΑΤΟ - iefimerida.gr

 

https://www.iefimerida.gr/  20 June, 2023 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα