Εθνική Μελέτη ΥΔΡΙΑ - Υγεία και Διατροφή του Πληθυσμού στην Κρήτη

mesaralive.gr  25 September, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Εθνική Μελέτη ΥΔΡΙΑ - Υγεία και Διατροφή του Πληθυσμού στην Κρήτη

Δημοσιεύουμε την ομιλία της κ. Γεωργίας Μαρτιμιανάκη, Βιοστατικού , Επιστημονικού Συνεργάτη του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας σχετικά με την Εθνική Μελέτη ΥΔΡΙΑ - Υγεία και Διατροφή του Πληθυσμού στην Κρήτη, όπως παρουσιάστηκε στο Διεπιστημονικό Συμπόσιο για τη Διατροφή στους Βώρους.

Το πρόγραμμα ΥΔΡΙΑ αποτελεί εθνική μελέτη για την υγεία και τη διατροφή του πληθυσμού στην Ελλάδα και εκπονήθηκε σύμφωνα με τις συστάσεις Ευρωπαϊκών κέντρων αναφοράς. Περισσότερα από 4,000 ενήλικα άτομα από όλες τις περιφέρειες της χώρας συμμετείχαν στην μελέτη η οποία περιελάμβανε τη καταγραφή των ατομικών χαρακτηριστικών τους, καθημερινών συνηθειών και ιατρικού ιστορικού, των διατροφικών συνηθειών, τη συλλογή σωματομετρικών δεικτών και τη λήψη δείγματος αίματος. Τα αποτελέσματα του προγράμματος ΥΔΡΙΑ, είναι άμεσα συγκρίσιμα με αυτά άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και στοχεύουν στη διαμόρφωση προτάσεων για την εξασφάλιση της υγείας των κατοίκων της Ελλάδας.

Στη μελέτη ΥΔΡΙΑ συμμετείχε δείγμα ατόμων αντιπροσωπευτικό του συνόλου της χώρας και των τεσσάρων ευρύτερων περιοχών της Ελλάδας (Αττική, Βόρεια Ελλάδα, Κεντρική Ελλάδα, Νησιά Αιγαίου - Κρήτη). Σε περιπτώσεις παρουσίασης των αποτελεσμάτων σε επίπεδο περιφέρειας της χώρας, τα αποτελέσματα σημασιολογούνται βάσει του μεγέθους του δείγματος.

Στο πλαίσιο αυτό περίπου δυο στους πέντε ενήλικες μόνιμους κατοίκους της Κρήτης ανέφεραν είτε ότι είναι υπερτασικοί ή/και ότι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή/και βρέθηκαν να έχουν αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης κατά την ημέρα της εξέτασης. Συγκεκριμένα περίπου ένας στους τρεις λαμβάνει φάρμακα για την θεραπεία της υπέρτασης, συχνότητα μεγαλύτερη από την παρατηρούμενη στο συνολικό πληθυσμό της Ελλάδας (περίπου ένας στους τέσσερις). Επίσης ένα στα δέκα άτομα που ζουν στη Κρήτη δήλωσαν ότι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Ένας στους τρείς ενήλικες κατοίκους της Κρήτης είναι καθημερινός καπνιστής και σε σχέση με το συνολικό αριθμό πρώην καπνιστών στην Ελλάδα, οι πρώην καπνιστές στην Κρήτη φαίνεται να είναι περισσότεροι. Η αξιολόγηση του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) αναδεικνύει το υψηλότερο ποσοστό ενήλικων υπέρβαρων και παχύσαρκων στην Κρήτη (8/10) έναντι των υπόλοιπων περιφερειών της χώρας (κατά μέσο όρο 7/10). Η μέση διάρκεια βάδισης ανά ημέρα (συμπεριλαμβάνεται το περπάτημα για δουλειά, ψώνια, ψυχαγωγία) για τους κατοίκους της Κρήτης κυμαίνεται σε 30-35 λεπτά την ημέρα κατά τη διάρκεια όλου του έτους (45-50 λεπτά την ημέρα στο σύνολο της χώρας). Έπειτα από αναγωγή σε 2000 θερμίδες ημερησίως, οι γυναίκες φαίνεται να προτιμούν την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και θαλασσινών, σε αντίθεση με τους άνδρες όπου φαίνεται να προτιμούν λιγότερο τα γαλακτοκομικά και τα προϊόντα ζάχαρης ενώ καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα κρασιού και κόκκινου κρέατος σε σύγκριση με τις γυναίκες.

 

mesaralive.gr  25 September, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα