Ευρυδίκη Παπαδακάκη Στρατάκη, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Γκαγκαλών

mesaralive.gr  18 July, 2015 ΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ
Ευρυδίκη Παπαδακάκη Στρατάκη, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Γκαγκαλών

φωτο:mesaralive.gr

Ένας πολύ θετικός - ευγενής άνθρωπος, μια ήρεμη δύναμη, που μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στις οικογενειακές και επαγγελματικές της υποχρεώσεις και στις δραστηριότητες του πολιτιστικού συλλόγου.

Είστε πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου, από πότε ασχολείστε με τα κοινά;

Τα τελευταία 6 χρόνια είμαι ενεργό μέλος του συλλόγου, ασχολούμαι με άλλα λόγια με τα κοινά του τόπου μου.

Τι επάγγελμα κάνετε;

Είμαι Ελεύθερος Επαγγελματίας.

Είστε πρώτη φορά πρόεδρος του Πολιτιστικού;

Ναι, πρώτη φορά πρόεδρος, έχω όμως υπάρξει και ταμίας του συλλόγου μας.

Κάθε πόσα χρόνια ανανεώνεται η θητεία σας;

Κάθε 2 χρόνια.

Είστε πολύ νέα γυναίκα, έχετε οικογένεια… έχετε παιδιά;

Έχω από μικρή δημιουργήσει μια εξαιρετική οικογένεια. Ο σύζυγός μου Μανώλης Στρατάκης, είναι αστυνομικός και είναι ο πολύτιμος βοηθός μου σε όλες τις δραστηριότητες του συλλόγου. Τα παιδιά μου, η Μαρία 21 ετών, σπουδάζει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι στο 3ο έτος, ενώ ο Γιάννης 17 ½ ετών, έδωσε φέτος Πανελλήνιες εξετάσεις, έχει συγκεντρώσει υψηλή βαθμολογία και περιμένουμε αποτελέσματα.         

Τι σημαίνει αυτή η θέση της προέδρου, για εσάς;

Κατ’ αρχήν είναι θέση ευθύνης, με τιμά ιδιαίτερα που μια μεγάλη μερίδα συγχωριανών μου με επέλεξαν γι’ αυτήν τη θέση.  Μου άρεσε πάντα να ασχολούμαι με τα κοινά… από παλιά, μου αρέσει να προσφέρω, μου αρέσει ο εθελοντισμός …

Το χωριό… οι κάτοικοί του, πως σας αντιμετωπίζουν σε αυτή τη θέση;

Πάρα πολύ θετικά, τους σέβομαι και με σέβονται… τους εκτιμώ και με εκτιμούν.

Προσπαθώ πολύ από αυτή τη θέση, με όλες τις δυνάμεις και τις γνώσεις που διαθέτω, θέλει πολύ δουλειά όμως και βοήθεια… ευτυχώς δεν είμαι μόνη στο σύλλογο, είναι ακόμη 7 πολύ δραστήρια άτομα πίσω από εμένα και όλοι μαζί με συνεργασία και αλληλοεκτίμηση προσπαθούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα…  και ξέρετε όταν υπάρχει βοήθεια, η προσπάθεια αποφέρει πολλά περισσότερα!

Θυμάστε πότε ιδρύθηκε ο σύλλογος, ποιος ήταν ο πρώτος πρόεδρος, ποιος ίδρυσε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γκαγκαλών .

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γκαγκαλών ιδρύθηκε το 1985, από τον ιερέα π. Μιχάλη Πιταροκοίλη του Εμμανουήλ και άλλα 19 άτομα. Ήταν μια ομάδα ανθρώπων, δραστήριων συγχωριανών μας, που είχαν όρεξη και κοινό όραμα για την προώθηση του πολιτισμού στον τόπο μας.

Γιατί φτιάχτηκε ο σύλλογος σε ένα χωριό τόσο μικρό, τι ανάγκες ήθελε να καλύψει;

Πολιτιστικές και Μορφωτικές ανάγκες, κυρίως εκδηλώσεις τοπικού χαρακτήρα, ήταν ίσως και μια ευκαιρία να ενωθεί το χωριό και οι κάτοικοί του.

Οι παλαιότεροι πρόεδροι, πριν από εσάς, έχουν αφήσει κάποιο αξιόλογο έργο του Πολιτιστικού Συλλόγου στο χωριό;

Έχουν κάνει αρκετά πράγματα, όπως π.χ. δεντροφυτέψεις, προσπαθήσανε αρκετά… κάνανε κάποια πράγματα σύμφωνα με τις δυνατότητες του τόπου μας, είμαστε μικρό χωριό, αλλά με πολύ φιλότιμους κατοίκους.

Εκτός από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γκαγκαλών, υπάρχουν άλλοι σύλλογοι στο χωριό σας που έχουν την ίδια δράση με εσάς, που έχουν σχέση με πολιτισμό…;

Όχι, είμαστε ο μοναδικός σύλλογος. Είναι βέβαια και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, αλλά αυτός είναι κάτι διαφορετικό, έχει άλλο αντικείμενο.

Βλέπουμε ότι σε κάθε χωριό της Μεσαράς υπάρχει και ένας Πολιτιστικός Σύλλογος, δεν θα ήταν καλύτερα ανά 10 χωριά να υπήρχε μόνο ένας Πολιτιστικός Σύλλογος, ώστε να κάνουν και πιο αποτελεσματικό έργο, τώρα που είναι δύσκολα οικονομικά οι εποχές;

Κάθε χωριό έχει άλλες ανάγκες νομίζω! Θα ήταν καλό… δεν θα ήταν άσχημα, ας πούμε εμείς, που είμαστε δίπλα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Βαλή, μπορεί να ήταν πιο καλό αν ήταν ενωμένα αυτά τα δύο χωριά (οι σύλλογοί τους) που είναι και κοντινά… θα είχαμε πιο πολλές δυνάμεις, θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα από κοινού.

Υπάρχουν στη περιοχή της Μεσαράς 50 περίπου Πολιτιστικοί Σύλλογοι ,τι διαφορετικό έχετε εσείς που θέλετε να αναδείξετε;

Θεωρώ ότι βασικό μας προτέρημα είναι ότι είμαστε ενωμένοι σαν χωριό… σαν σύλλογος, και τα άλλα χωριά είναι βέβαια, αλλά εμείς έχουμε θέληση και πείσμα… προσπαθούμε περισσότερο, θέλουμε να πετύχουμε σε ότι προσπάθεια κάνουμε!

Έχετε πολλά μέλη στο σύλλογο;

Στο συμβούλιο είμαστε επτά άτομα. Σαν σύλλογος είμαστε περίπου 400… σχεδόν όλοι οι κάτοικοι είναι γραμμένοι στο σύλλογο.

Θέλετε να μας πείτε τα ονόματα των παιδιών που είναι στο Δ.Σ. και την ιδιότητά τους;

Βεβαίως με μεγάλη χαρά, Αντιπρόεδρος είναι η Μεθοδία Ματαλλιωτάκη, Ταμίας η Στεφανία Φραγκιαδάκη, Γραμματέας η Στέλλα Ψαρουδάκη και Μέλη: η Βίκη Δαριβιαννάκη, ο Μανώλης Λιοδακάκης, ο Γιώργος Κ. Σαββάκης, και η Εμμανουέλα Λιοδακάκη.

Γυναικεία υπόθεση λίγο - πολύ!

Ναι, συμμετέχουμε πιο πολλές γυναίκες στο σύλλογο, οι άντρες έχουν τις καθημερινές, κυρίως αγροτικές εργασίες, που τους απασχολούν σχεδόν όλη την ημέρα.

Στεγάζεστε σε δικό σας χώρο;

Ναι μας τον έχει παραχωρήσει ο Δήμος, ήταν πριν της κοινότητας και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας παραχωρήθηκε πριν από 6 χρόνια.

Σε ποιο Δήμο ανήκετε;

Στο Δήμο Γόρτυνας...

Έχετε πολλές γυναίκες στο Δ.Σ. του συλλόγου, οι άντρες του χωριού συμμετέχουν;

Όταν κάνουμε κάποια εκδήλωση βοηθάνε, παλιότερα βοηθούσαν πιο πολύ, τώρα τελευταία όχι τόσο.

Σαν μέλη έρχονται;

Έρχονται.

Σαν σύλλογος έχετε κάποια οικονομικά έσοδα, από την περιφέρεια από το δήμο… χρηματοδοτήστε;

Από το Δήμο όχι, από την Περιφέρεια είχαμε κάποια μικρή χρηματοδότηση και πήραμε βασικό εξοπλισμό για το σύλλογο (καρέκλες, τραπέζια κ.λ.π.) γιατί δεν υπήρχε τίποτα, αυτά... τίποτε άλλο!

Σας χρηματοδοτούν για τις εκδηλώσεις που κάνετε;

Όχι, δεν έχουμε κάποια στήριξη σε αυτό το κομμάτι.

Με τους άλλους Πολιτιστικούς Συλλόγους τις περιοχής συνεργάζεστε; Ανταλλάσσετε εκδηλώσεις;

Ναι, τους καλούμε να παρευρεθούν όταν κάνουμε κάποια εκδήλωση, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας π.χ. και όταν κάνουν και αυτοί εκδηλώσεις πηγαίνουμε και εμείς, εφ’ όσον φυσικά μας καλέσουν.

Οι Γκαγκάλες είναι ένα χωριό στη καρδιά της Μεσαράς, τι σημαίνει παράδοση για εσάς… για το χωριό σας και τους κατοίκους του;

Η παράδοση είναι κάτι πολύ σημαντικό για έναν τόπο, κρατάει ενωμένους τους κατοίκους και προωθείται μέσα από αυτήν ο πολιτισμός, η ιστορία και τα ήθη και έθιμα ενός χωριού στις νεότερες γενιές, προσπαθούμε να τηρούμε τα έθιμά μας όσο μπορούμε καλύτερα και οι συγχωριανοί μας, αλλά και εμείς σαν Πολιτιστικός Σύλλογος.

Έχετε κάποια έθιμα της περιοχής που είναι αποκλειστικά δικά σας, που τα κάνετε μόνο εσείς… κάποια γιορτή, κάποιο πανηγύρι;

Έχουμε το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα και τις Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Εμείς σαν σύλλογος, έχουμε αποφασίσει του Αγίου Παντελεήμονα και κάνουμε ένα μεγάλο κέρασμα μετά από τη λειτουργία, στο προαύλιο της εκκλησίας… είναι ένα κέρασμα με κρέας, κρασί και εφτάζυμο ψωμί. Είναι κάτι που κάνουμε συστηματικά τα τελευταία 2 χρόνια και αρέσει πολύ στον κόσμο.

Παλαιότερα κάναμε γλέντια του Αγίου Παντελεήμονα, αλλά με την πάροδο των χρόνων σταμάτησαν, λόγω των πολλών παράλληλων εκδηλώσεων που υπήρχαν στα γύρω χωριά, αλλά και λόγω των πολλών γάμων και βαφτίσεων που γίνονταν στο χωριό μας τα καλοκαίρια, που δεν βοηθούσαν στην επιτυχημένη διοργάνωσή του.

Ασχολείστε και με άλλες δραστηριότητες, δηλαδή καθαριότητα, βάψιμο/συντήρηση, κλάδεμα δέντρων κ.λ.π.

Ναι, είναι μέσα στις διαδικασίες του συλλόγου, οργανώνουμε πολύ συχνά καθαριότητα του χωριού, βάψιμο/κλάδεμα δέντρων... προσπαθούμε επίσης να συμβάλλουμε στην ανακύκλωση, μαζεύουμε πλαστικά μπουκάλια και τα στέλνουμε στους δήμους που τα συγκεντρώνουν.

Έχετε Πρόεδρο Τοπικού;

Ναι έχουμε, είναι ο κ. Μανώλης Μπομποδάκης.

Σε όλες αυτές τι δράσεις που κάνετε συμμετέχει ο κόσμος;

Έχουμε την υποστήριξη των συγχωριανών μας, αλλά η συμμετοχή στις δράσεις δεν είναι ποτέ αρκετή!

Ο κόσμος, όταν συμμετέχει στις εκδηλώσεις που κάνετε, πληρώνει κάποιο εισιτήριο ώστε να έχει ο σύλλογος έσοδα;

Αναλόγως, ας πούμε στη κοπή της πίτας, όλα τα έξοδα είναι του συλλόγου.

Από πού έχει έσοδα ένας σύλλογος προκειμένου να κάνει κάποιες δράσεις ή εκδηλώσεις, από τις εγγραφές;

Κανονικά από τις εγγραφές, είχαμε βάλει παλιά ένα στάνταρτ ποσό το οποίο τώρα πια δεν το δίνουν - υπάρχει οικονομική στενότητα του κόσμου, μόνο αν κάνουμε κάποια κλήρωση… κάποιο ζώο, μέλι, τυρί… από εκεί θα βγάλουμε κάτι... σε ένα πανηγύρι ας πούμε. Επίσης τα τελευταία τρία χρόνια, δεν σας κρύβω με πολύ προσπάθεια - αλλά και μεράκι - κατασκευάζουμε ημερολόγια, την πρώτη χρονιά με φωτογραφίες από τοποθεσίες του χωριού, τη δεύτερη χρονιά με παλαιές οικογενειακές φωτογραφίες των κατοίκων και φέτος κατασκευάσαμε χειροποίητα ημερολόγια, τα οποία μας αποφέρουν ένα πολύ μικρό χρηματικό ποσό… που όμως ενισχύει το ταμείο μας.

Οπότε μόνο με λαχειοφόρους έχετε κάποια έσοδα…

Ναι… και από χρήματα που συμπληρώνουν τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου, από δικά μας δηλαδή προσωπικά χρήματα είναι τα πιο πολλά που προσφέρουμε. Το 80% των δαπανών του συλλόγου είναι από δικά μας χρήματα. Είναι καθαρά εθελοντική όλη η προσφορά μας.

Η χώρα μας περνάει δύσκολα οικονομικά, ως εκ τούτου και οι κάτοικοί της. Κάνετε κάποιο φιλανθρωπικό έργο στο χωριό… Έχετε κάποιες οικογένειες που τις φροντίζετε;

Ευτυχώς δεν έχουμε τόση ανάγκη στο χωριό... δεν είναι μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που χρειάζονται στήριξη. Όποιος χρειαστεί όμως κάτι… όταν δούμε ότι υπάρχει ανάγκη, τρέχουμε!

Εσείς σαν πρόεδρος, τι διαφορετικό θα κάνετε για το χωριό; Ποιο έργο θα θέλατε αφήσετε στο χωριό;

Πιο πολύ θα μου άρεσε να αφήσω πολιτιστικό έργο. Θα μου άρεσε να βοηθήσω στο μορφωτικό επίπεδο, γιατί βλέπω ότι οι άνθρωποι το θέλουν αυτό, το χρειάζονται. Το είδαμε όταν φέραμε κάποια επιμορφωτικά σεμινάρια, μέσω προγραμμάτων που καταφέραμε και πήραμε φέτος, τους άρεσε πάρα πολύ… υπήρχε θετική ανταπόκριση και σκοπεύουμε να το επαναλάβουμε.

Θα θέλατε ίσως να φτιάξετε μια βιβλιοθήκη στο χωριό σας;

Ναι, ήδη έχουμε αρκετά βιβλία, έχουμε συγκεντρώσει μερικά στο γραφείο της κοινότητας και έχουμε δωρίσει και κάποια άλλα στο Δημοτικό σχολείο Γκαγκαλών, αν τα συγκεντρώναμε όλα αυτά σε ένα σημείο θα ήταν πολύ ωραία.

Οι Γκαγκάλες έχουν νέους ανθρώπους;

Έχουμε πολλά νέα ζευγάρια, τα τελευταία 10 χρόνια ήρθαν πολλοί και ανθεί ξανά θα έλεγα το χωριό μας.

Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι νέοι εδώ, τι τους λείπει, πέρα από τη δουλειά;

Το πολιτιστικό κομμάτι τους λείπει πιστεύω περισσότερο. Δεν έχουν επιλογές, εναλλακτικές λύσεις δημιουργικής απασχόλησης… να πάνε κάπου να περάσουν την ώρα τους, τα πράγματα είναι αρκετά περιορισμένα…  το μόνο που έχουμε είναι 4 καφενεία!

Θα μπορούσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος να γίνει ένα κέντρο για νέους ανθρώπους, να έχει μέσα βιβλία, σκάκι, τάβλι, Internet Café κ.λ.π.;

Το σκεφτόμαστε αυτό, να μπορούσαμε να κάνουμε κάτι εδώ στο σύλλογο, ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε.

Η οικογένειά σας τι λέει που ασχολείστε με τα κοινά, τα παιδιά σας και ο σύζυγός φυσικά.

Όλοι μαζί βοηθάνε, είμαστε οικογένεια της προσφοράς… μας αρέσει η συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια.

Έχετε λοιπόν συμπαράσταση από την οικογένειά σας... Θα θέλατε να πάτε και στο δήμο στο τοπικό;

 Ήμουν πριν… έχω θητεία σαν πρόεδρος του Τοπικού!

Πως ήταν η εμπειρία αυτή;

Ήταν δύσκολη…

Πάντα οι πρόεδροι των Πολιτιστικών Συλλόγων διαπιστώνω ότι, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, κάνουν και την πιο πολύ δουλειά στο χωριό τους, ισχύει αυτό;

Βεβαίως και ισχύει. Όταν ήμουν πρόεδρος Τοπικού είχα βέβαια πολύ καλή συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο, κάναμε αρκετή και σοβαρή δουλειά από κοινού.

Στην επόμενη διετία θα βάλετε πάλι υποψηφιότητα για τον Πολιτιστικό Σύλλογο και για τη θέση του προέδρου;

Δεν ξέρω, παρ’ ότι είμαι πολύ ευχαριστημένη από τους συνεργάτες μου, αλλά και τους συγχωριανούς μου. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα… μου αρέσει να ασχολούμαι με το σύλλογο και τα κοινά, θα δούμε.

Θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα στους  νέους ανθρώπους του χωριού για τον Πολιτιστικό Σύλλογο;

Θέλω να συμμετέχουν πιο πολύ στις προσπάθειές μας από ότι τώρα και να είναι πιο ενεργοί πολίτες… είναι για το καλό του χωριού μας, αλλά και των νέων ανθρώπων μας.

 

Σας ευχαριστούμε…..

 

mesaralive.gr  18 July, 2015 ΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα