Kακοκαιρία: Χιόνια και πολύ κρύο σήμερα στην Κρήτη

  11 March, 2022 ΑΡΘΡΑ
Kακοκαιρία: Χιόνια και πολύ κρύο σήμερα στην Κρήτη

Χιονοπτώσεις στα ορεινά και βροχές σε ολόκληρο το νησί της Κρήτης αναμένονται σήμερα Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022. 

Κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV, θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες που θα παραμείνουν στο νησί μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στις ορεινές ζώνες όμως η Κακοκαιρία «Φίλιππός» θα φέρει διαλειμματικές χιονοπτώσεις και σε χαμηλότερα υψόμετρα, κάτω από τα 900 μέτρα. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα το σύστημα είναι παρόμοιο με αυτό της κακοκαιρίας «Ελπίδα» όμως δεν έχει την ίδια ένταση. «Το χιόνι μπορεί να πέσει και στα 600 μέτρα, όμως το κύριο χαρακτηριστικό είναι το κρύο που θα μας συνοδεύει για αρκετές ημέρες», τόνισε.

Η ένταση της κακοκαιρίας δεν είναι ανησυχητική σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ οι βοριάδες θα έχουν ένταση 5 έως 6 μποφόρ και στα πελάγη έως 7.

Η θερμοκρασία στις ορεινές ζώνες μπορεί να πέσει και κάτω από τους 0 βαθμούς κελσίου, ενώ στις περισσότερες αστικές και παράκτιες περιοχές οι μέγιστες θερμοκρασίες δεν θα ξεπεράσουν τους 10 βαθμούς κελσίου.

Τα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν με διαλείμματα την Παρασκευή και ανά διαστήματα θα επανέρχονται και το Σαββατοκύριακο λόγω της ψυχρής αέριας μάζας που θα επικρατήσει, όμως με ηπιότερο χαρακτήρα.

Στην Άνω Βιάννο την Παρασκευή αναμένονται μπόρες με χιονόνερο σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Βροχές αναμένονται στο Αρκαλοχώρι την Παρασκευή. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4-5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Βροχές προβλέπονται στα Χανιά σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι εντάσεως 2 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Έντονες βροχοπτώσεις αναμένονται στα Σφακιά. Ο καιρός δεν θα παρουσιάσει μεταβολή μέχρι και αργά το μεσημέρι της Παρασκευής. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Ρέθυμνο. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Στα Ανώγεια αναμένεται χιονόπτωση έως και το πρωί της Παρασκευής. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως -2 βαθμούς Κελσίου.

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στον Άγιο Νικόλαο. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Στην Σητεία αναμένονται βροχοπτώσεις . Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4-5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ιεράπετρα αναμένονται βροχοπτώσεις. Ο καιρός κατά την διάρκεια της ημέρας αναμένεται άστατος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης ανακοίνωσε ότι όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα της Περιφέρειας έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Η Πολιτική Προστασία εξέδωσε, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες οδηγίες ενόψει των χιονοπτώσεων:

«Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις:

Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

Κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης ή της χιονοθύελλας...

α) Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

Διατηρήστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.
Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

β) Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
Να τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρήστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

γ) Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη».

Ηράκλειο: Σε πλήρη ετοιμότητα προσωπικό και εξοπλισμός ενόψει κακοκαιρίας

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί το προσωπικό και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμοδίων υπηρεσιών, για ενεργοποίηση και συνδρομή σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών και άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, από σήμερα Τετάρτη 09/03/2022 έως Κυριακή 13/03/2022 προβλέπονται βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις & ισχυρός παγετός στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου ενημερώνει ότι σύμφωνα και με το Έκτακτο Δελτίο της Ε.Μ.Υ. από σήμερα Τετάρτη 09/03/2022 έως Κυριακή 13/03/2022 προβλέπονται βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις & ισχυρός παγετός στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Για το λόγο αυτό έχουν τεθεί σε ετοιμότητα προσωπικό και μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμοδίων υπηρεσιών, για ενεργοποίηση και συνδρομή σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών και άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων καλούνται να ενημερώσουν του κατοίκους, και να θέσουν σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών της περιοχής τους».

Συστάσεις του αρχηγείου της ΕΛΑΣ προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις λόγω έντονων καιρικών φαινομένων

Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία συνιστά στους πολίτες που διαμένουν σε περιοχές όπου εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του, το αρχηγείο της ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν όπου απαιτηθεί.

Τέλος, επισημαίνεται ότι σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας (www.hellenicpolice.gr) υπάρχει ενημέρωση σχετικά με τις διακοπές κυκλοφορίας, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την οδική ασφάλεια λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων.

 

  11 March, 2022 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα