Κατανομή κρατικών πόρων και οικονομικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης….

mesaralive  20 February, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Κατανομή κρατικών πόρων και οικονομικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης….

Λότζια

Βασίλης Λαμπρινός: θα στηριχθεί με όλες μας τις δυνάμεις ο Δήμος Γόρτυνας στο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει και μάλιστα γι’ αυτό το λόγο θα υπάρξει επίσκεψη στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Θέμα πόρων και κατανομής τους στους Δήμους, ήταν το θέμα που τέθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε χθες ενόψει της προσυνεδριακής εκδήλωσης της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου 2015.

Ο κ.Βασίλης Λαμπρινός, πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και Δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε μεταξύ άλλων: "Καλέσαμε τους Δημάρχους όλης της Κρήτης ενοψει της προγραμματισμένης για την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου προσυνεδριακής διάσκεψης της ΚΕΔΕ. Κρίναμε σκόπιμο να συνεννοηθούμε με τους συναδέλφους επί των θέσεων που και εκείνη νομίζουν ότι πρέπει να διατυπωθούν κατά την προσυνεδριακή εκδήλωση με τρόπο ώστε κρίσιμα προβλήματα που αφορούν στους δήμους του νησιού όλους ή μερικούς από αυτούς να εισαχθούν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί στην Χαλκιδική φέτος το Μάιο".

Ενώ, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τ. Βάμβουκας αναφέρθηκε: “στους πόρους που είναι ελλιπείς στην τοπική αυτοδιοίκηση και επειδή υπάρχει και μια φιλολογία και μια κουβέντα γύρω από αυτό πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και η νέα ηγεσία του αντίστοιχου Υπουργείου. Αυτό το οποίο είναι μια πληγή για τους Δήμους  είναι ότι οι Δήμοι της χώρας όπως κι άλλοι οργανισμοί και φορείς θα πρέπει να διαχειριστούν τα επόμενα χρόνια, από το 2015, τεράστιους πόρους που έχουν σχέση με το νέο ΕΣΠΑ και το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ, αυτοί οι πόροι ξεπερνάνε τα 60 δις ευρώ."

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε μεταξύ άλλων:

Κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με επιτάχυνση της σχετικής διαδικασίας.

Συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου οι Δήμοι να μπορούν να λάβουν με ακρίβεια τα περιουσιακά στοιχεία των δημοτών τους.

Παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για τις μελέτες, καθώς και παράταση του ισχύοντος καθεστώτος για τις προμήθειες και όχι στον ηλεκτρονικό τρόπο καθώς αποκλείονται ουσιαστικά ντόπιοι παραγωγοί και προμηθευτές.

Στην ΚΥΑ για τα χρέη των Καποδιστριακών Δήμων να ενταχθούν και προβληματικοί Καλλικρατικοί Δήμοι, για δαπάνες που δεν είχαν τιμολογηθεί.

Παράταση και βελτίωση της ΚΥΑ για την διαχείριση των παραλιών.

Επίσης αποφασίστηκε, στο προσυνέδριο της ΚΕΔΕ που θα γίνει στο Ηράκλειο, στις 25 Φεβρουαρίου, βασικοί εισηγητές από την ΠΕΔ Κρήτης να είναι, ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης για το θέμα του ΕΣΠΑ και ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Πέτρος Ινιωτάκης για το Περιβάλλον. Στην εισήγησή του ο κ. Λαμπρινός τόνισε επίσης την ανάγκη να παρουσιαστεί η ΠΕΔ Κρήτης με ενιαία εισήγηση στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, θέτοντας τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι του νησιού. Στη σημερινή συνάντηση μετείχαν οι δήμαρχοι: Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, Χανιών Τάσος Βάμβουκας, Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης, Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, Φαιστού Γιώργος Αρμουτάκης, Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος, Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, Κισσάμου Θεόδωρος Σταθάκης, καθώς και το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, αντιδήμαρχος Χερσονήσου Απόστολος Λουλουδάκης. Παρόντες ήταν επίσης τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ, Πέτρος Ινιωτάκης αντιδήμαρχος Ηρακλείου, Ηλίας Λυγερός δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου, Θεόδωρος Νίνος δημοτικός σύμβουλος Ρεθύμνου.

 

mesaralive  20 February, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα