Με προσφορά €80 εκατ. ο Όμιλος Grimaldi προτιμητέος επενδυτής για το λιμάνι Ηρακλείου

https://www.newmoney.gr/  12 June, 2023 ΑΡΘΡΑ
Με προσφορά €80 εκατ. ο Όμιλος Grimaldi προτιμητέος επενδυτής για το λιμάνι Ηρακλείου

Ανοίχτηκαν οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για το 67% του ΟΛΗ - Ο ιταλικός όμιλος μετά την Ηγουμενίτσα αποκτά και το λιμάνι του Ηρακλείου - Η ανακοίνωση του Ταμείου

Ο όμιλος Grimaldi αποκτά, το πλειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου» (ΟΛΗ Α.Ε.), διαγωνισμού που «τρέχει» το ΤΑΙΠΕΔ. Η προσφορά του ομίλου Grimaldi, (Euromed S.p.A. & Μινωικές Γραμμές), ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ και είναι σημαντικά μεγαλύτερη της δεύτερης προσφοράς  των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AVIAREPS και NECTAR HOLDINGS LTD και με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται προτιμητέος επενδυτής.

Σύμφωνα με πληροφορίες σημαντικό ρόλο στο υψηλό τίμημα πέρα από τα «θέλω» του Εμανουέλ Γκριμάλντι να αποκτήσει ένα λιμάνι μεγάλης σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο έπαιξε το γεγονός ότι ο ΟΛΗ είναι από τα πρωτοπόρα ευρωπαϊκά λιμάνια που πρωταγωνιστούν στην πράσινη μετάβαση. Επίσης, ο σχεδόν διπλασιασμός των κερδών του Οργανισμού το 2022 θεωρείται καταλυτικής σημασίας στην τελική έκβαση του διαγωνισμού.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Γκριμάλντι πρόσφατα αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για το 67% του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας, έναντι τιμήματος 84,17 εκατ. ευρώ.

Στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου έχει παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου. Η εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε.» (ΟΛΗ Α.Ε.) έχει σήμερα το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης του λιμένος Ηρακλείου μέχρι τον Ιανουάριο του 2063.

Έχει επίσης διαχειριστικές αρμοδιότητες των α) του παλαιού Ενετικού λιμένα, β) του λιμένα Λινοπεραμάτων και γ) των τριών αλιευτικών καταφυγίων: Λούτρα, Κερατόκαμπος και Άρβη. Προβλέπεται ο Παλαιός Ενετικός Λιμένας να εξαιρεθεί από την αναθεωρημένη ζώνη ευθύνης του Οργανισμού. Οι κύριες δραστηριότητες της ΟΛΗ Α.Ε. περιλαμβάνουν υπηρεσίες ελλιμενισμού πλοίων, φορτοεκφόρτωσης ξηρού χύδην φορτίου και γενικών συμβατικών φορτίων, δραστηριότητες κρουαζιέρας καθώς και παράκτιες μεταφορές επιβατών.

Το 2022 υπήρξε για τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) χρονιά έντονης δραστηριότητας, με εντυπωσιακή ανάπτυξη όλων των οικονομικών μεγεθών. Τα προ φόρων αποτελέσματα της χρήσεως 2022 διαμορφώθηκαν σε 3,77 εκατ. ευρώ, ήτοι βελτιωμένα κατά 2 εκατ. ευρώ (+114,75%) περίπου σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Η ανακοίνωση του Ταμείου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση προχώρησε στην αποσφράγιση των δύο δεσμευτικών προσφορών που παρέλαβε στις 24 Απριλίου 2023 για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Α.Ε. (Ο.Λ.Η. Α.Ε.), μέσω της απόκτησης πλειοψηφικής συμμετοχής 67% στο μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού.

Μετά την αποσφράγιση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου αποφάσισε την κατακύρωση του διαγωνισμού στην κοινοπραξία των εταιρειών Grimaldi Euromed S.p.A. & Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε. έναντι συνολικού τιμήματος 80 εκατ. ευρώ για το 67% των μετοχών.

Το υψηλό τίμημα που προσέφερε το εν λόγω σχήμα, το οποίο ανακηρύχθηκε Προτιμητέος Επενδυτής και στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε., αποδεικνύει την πίστη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές ανάπτυξης του λιμένα Ηρακλείου, της Κρήτης και της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Αποτελεί, επίσης, ψήφο εμπιστοσύνης στις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο λειτουργεί με διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, για την αξιοποίηση κρίσιμων περιουσιακών στοιχείων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Η αξιοποίηση της Ο.Λ.Η. Α.Ε. εντάσσεται στο ευρύτερο
αναπτυξιακό σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών της Κρήτης, με την κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.), και του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης.

Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, μετά δε την έγκριση αυτή πρόκειται να πραγματοποιηθεί η υπογραφή των συμβάσεων.

 

https://www.newmoney.gr/  12 June, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα