Μεϊμαράκης - Μητσοτάκης ποντάρουν στον Αδωνι για να μπουν στον β΄γύρο

Μπάμπης Νιάκας  06 October, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Μεϊμαράκης - Μητσοτάκης ποντάρουν στον Αδωνι για να μπουν στον β΄γύρο

Τι δείχνουν οι πρώτες άτυπες εσωκομματικές δημοσκοπήσεις. Τα ποσοστά των υποψηφίων, η έκπληξη Τζιτζικώστα και ο ρόλος του Αδωνι

Χαμηλούς τόνους αντιπαράθεσης επιλέγουν οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ, ενώ η μάχη ηγεσίας  μπαίνει στην τελική φάση  και το ζητούμενο για όλες τις πλευρές είναι η διατήρηση της ενότητας του κόμματος. 

Αντικείμενο αντιπαράθεσης αποτελεί τώρα η ημερομηνία  των εσωκομματικών εκλογών – ουσιαστικά ο χρόνος που θα δοθεί στους υποψηφίους για να παρουσιάσουν θέσεις και να προσπαθήσουν να  προσεγγίσουν την ευρεία κομματική βάση.

Οι φερόμενοι ως φαβορί, που βασίζονται κυρίως στον κομματικό μηχανισμό  και στη «σιωπηλή μάζα» των κομματικών μελών, προτιμούν συνοπτικές διαδικασίες.

Αντίθετα, οι υποψήφιοι-αουτσάιντερς  θέλουν μεγάλη «προεκλογική» περίοδο,  γνωρίζοντας ότι μπορούν να κερδίσουν πόντους  - και να εγγράψουν υποθήκες για το μέλλον –  επικοινωνώντας απ’ ευθείας  με τη βάση  και δημιουργώντας δεσμούς.

Μετά την οριστικοποίηση των υποψηφιοτήτων το εσωκομματικό τοπίο παραμένει θολό, αλλά υπάρχουν πλέον οι πρώτες ενδείξεις για την απήχηση των τεσσάρων υποψηφίων στο εκλογικό σώμα – την  οργανωμένη βάση μελών και φίλων του κόμματος.

 Σύμφωνα με πληροφορίες από τα επιτελεία των υποψηφίων,  οι  άτυπες εσωκομματικές «δημοσκοπήσεις» δείχνουν ότι δεν είναι  καθόλου βέβαιο ποιοι θα μπουν στο δεύτερο και τελικό γύρο.  Το δίδυμο Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη που εμφανίζονταν μέχρι τώρα ως  φαβορί, διεμβολίζεται από τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας  φαίνεται ότι μπορεί να μπει στο δεύτερο γύρο και να φθάσει μέχρι το τέλος της κούρσας, αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά  μέχρι την ημέρα  που θα στηθούν οι κομματικές κάλπες.

 

Στήθος με στήθος

Ανεξάρτητα από το πόσο αξιόπιστα μπορεί να είναι  τα αποτελέσματα αυτών των ανεπίσημων υποτυπωδών δημοσκοπήσεων, δείχνουν τουλάχιστον ότι η μάχη είναι αμφίρροπη και δεν μπορεί να αποκλεισθεί κάποια έκπληξη, η οποία θα έχει καθοριστική σημασία για την ανάδειξη ηγεσίας και την περαιτέρω πορεία της ΝΔ.

Κατά πληροφορίες, οι τρεις υποψήφιοι  συγκεντρώνει ποσοστά 19%-22%, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εμφανίζεται ότι έχει μικρό προβάδισμα και τους Μεϊμαράκη-Τζιτζικώστα να μάχονται στήθος με στήθος για τη δεύτερη θέση.

 Οι διαφορές πάντως είναι πολύ μικρές, ενώ περίπου το ¼ των μελών της ΝΔ (24%) φαίνεται να μη έχει αποφασίσει ποιόν υποψήφιο θα υποστηρίξει.

Το στοιχείο αυτό καθιστά ακόμη πιο αβέβαιη οποιαδήποτε εκτίμηση-πρόβλεψη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης  αποτελεί το απόλυτο αουτσάιντερ, συγκεντρώνοντας περίπου 12% στις προτιμήσεις των μελών της ΝΔ. Ελπίδες να μπει στον δεύτερο γύρο δεν έχει.

Θα δώσει λοιπόν τη μάχη με πρωταρχικό στόχο να εξασφαλίσει  αξιοπρεπές ποσοστό και να αποκτήσει ισχυρότερα ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό , ώστε να εδραιώσει τη θέση του ως… «δεξιός ψάλτης» της ΝΔ.

 Όμως, ακόμη και ως απόλυτο αουτσάιντερ είναι αυτός  από τον οποίο θα εξαρτηθεί τελικά  ποιοι υποψήφιοι θα μπουν στο δεύτερο γύρο, στην τελική μάχη για την προεδρία του κόμματος.

 

Οι ψήφοι των "δεξιών" της ΝΔ

Μεϊμαράκης και Μητσοτάκης απειλούνται από τον Τζιτζικώστα, ο οποίος μπορεί να μπεί σφήνα και να αφήσει εκτός τελικής κούρσας  έναν από τους δύο.

Προσβλέπουν λοιπόν στις… «καλές υπηρεσίες» του  Αδωνι, ο οποίος μπορεί να διεμβολίσει το κομματικό ακροατήριο του περιφερειάρχη Μακεδονίας, αφαιρώντας του «δεξιές» ψήφους.

Στα επιτελεία  των δύο  φερόμενων ως επικρατέστερων υποψηφίων εκτιμούν ότι το ποσοστό που θα  συγκεντρώσει ο Αδωνις Γεωργιάδης, είναι ψήφοι της «σκληροπυρηνικής» και της «λαϊκής» δεξιάς, που θα πήγαιναν κατά κύριο λόγο στον Τζιτζικώστα.

Το 3%  με 4% που μπορεί να του στερήσει, ενδέχεται να είναι το καθοριστικό ποσοστό που θα τον αφήσει εκτός δεύτερου γύρου.

Αυτός ήταν μάλλον και ο βασικός λόγος για τον οποίο ο Β. Μεϊμαράκης επέμεινε να γίνει δεκτή η αργοπορημένη αίτηση υποψηφιότητας του Αδωνι.

Πηγή: sofokleousin.gr

 

Μπάμπης Νιάκας  06 October, 2015 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα