Nεα αύξηση των ,μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη

cretapost.gr  29 December, 2023 ΑΡΘΡΑ
Nεα αύξηση των ,μεταναστευτικών ροών στην Κρήτη

Εκατοντάδες ήταν και φέτος οι μετανάστες που έφτασαν με σαπιοκάραβα στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες  από το καλοκαίρι και μετά παρατηρήθηκε μία έντονη μεταναστευτική ροή με τα πλοιάρια να εντοπίζονται νότια της Κρήτης.

Άνθρωποι, άνδρες στην πλειονότητά τους, αναχωρούσαν από την Λιβύη με στόχο να φτάσουν στην Ιταλία προκειμένου να ξεκινήσουν μία νέα ζωή. Μάλιστα, φαίνεται ότι πλήρωναν «χρυσό» το πολυπόθητο εισιτήριο στους επιτήδειους που θα τους έφερνε στην Ευρώπη με τις συνθήκες όμως του ταξιδιού να είναι άθλιες.

Δεκάδες άτομα στοιβάζονταν σε μικρά καραβάκια ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που οι διακινητές τους απειλούσαν και τους συμπεριφέρονταν πολύ άσχημα.

Οι μετανάστες που εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο

Συνολικά στο Ηράκλειο έφτασαν 342 μετανάστες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 οι οποίοι εντοπίστηκαν να επιβαίνουν σε αρκετά σκάφη νότια του Ηρακλείου.

Το λιμεναρχείο πάντα οργάνωνε μεγάλες επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης.

Όπως ανέφερε στo cretapost, ο λιμενάρχης Ηρακλείου, Ευθύμης Δουβής, «μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου είχαμε παράνομη είσοδο 342 μεταναστών στο νομό Ηρακλείου, μεταξύ των οποίων υπήρξαν 13 διακινητές και κατασχέθηκαν 3 σκάφη, είχαμε όμως και δύο περιπτώσεις όπου η λέμβος βυθίστηκε».

Παράλληλα, ο κ. Δουβής εξήγησε πως υπάρχει μία αυξητική τάση τις μεταναστευτικές ροές νότια της Κρήτης. Μάλιστα «η αύξηση αυτή εξετάζεται συνολικά αρμοδίως κατά τον στρατηγικό σχεδιασμό που υπάρχει για το νησί προκειμένου να αναληφθούν και τα κατάλληλα μέτρα διαχείρισης του φαινομένου αυτού. Αυτό γίνεται μέσω εναέριας επιτήρησης από επανδρωμένα ή μη επανδρωμένα μέσα, είτε με αύξηση περιπολιών από πλωτά επιχειρησιακά μέσα του λιμενικού σώματος και όχι μόνο» ενώ κατέληξε πως «το συγκεκριμένο ζήτημα δεν είναι απλό αλλά πολυδιάστατο, γι’ αυτό λαμβάνεται μέριμνα κεντρικά από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και με όλους τους φορείς που έχουν λόγο για το ζήτημα».

Η εικόνα στα Χανιά

Μεγάλο όμως είναι και το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών στα Χανιά όπου μέσα σε 2,5 μόλις μήνες υπήρξαν 11 «καραβάνια» μεταναστών που είτε εντοπίζονταν ανοιχτά της Κισσάμου είτε στο ακριτικό νησί της Γαύδου.

«Δεν είναι τυχαίο αυτό», τονίζει μιλώντας στο cretapost η αρμόδια αντιδήμαρχος Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη και συνεχίζει: «Ανά δέκα μέρες περίπου έρχεται νέα καραβιά δυστυχισμένων ανθρώπων στα μέρη μας. Αυτό σημαίνει ότι έχει ανοίξει ένας δίαυλος».

Παράλληλα, πρόβλημα υπάρχει στην υποστελέχωση του λιμενικού σώματος στα Χανιά καθώς το δεύτερο σκάφος που υπήρχε περιπολεί πλέον στο ανατολικό Αιγαίο και όπως τονίζει η κ. Ζερβουδάκη «το αποτέλεσμα είναι να είμαστε αφύλαχτοι».

Δυσβάσταχτο το κόστος για την προσωρινή φιλοξενία

Ο δήμος Χανίων είναι εκείνος που όλον αυτόν τον καιρό έχει την ευθύνη για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών.

«Πρόκειται για ανθρώπους εξαθλιωμένους και ουσιαστικά είναι τα θύματα μίας κατάστασης. Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για αυτούς. Ωστόσο, θα πρέπει το κεντρικό κράτος να μας βοηθήσει», επισημαίνει η κ. Ζερβουδάκη.

Και τα 11 «καραβάνια» μεταναστών που έφτασαν στη Γαύδο ή τα Χανιά μεταφέρθηκαν για προσωρινή φιλοξενία στις κατασκηνώσεις Καλαθά.

«Ο μέσος όρος παραμονής τους πλέον – έπειτα από την εξαιρετική δουλειά του λιμενικού και της αστυνομίας – είναι γύρω στις 3 ημέρες. Το συνολικό κόστος που κλήθηκε να πληρώσει ο δήμος σε αυτούς τους 2,5 μήνες είναι το λιγότερο 30 με 40 χιλιάδες ευρώ. Αυτά πληρώθηκαν από ιδίους πόρους. Εμείς με έγγραφό μας έχουμε ζητήσει οικονομική ενίσχυση από τα συναρμόδεια υπουργεία χωρίς όμως ακόμα να έχουμε δει ούτε ένα ευρώ!», τόνισε σχετικά η κ. Ζερβουδάκη η οποία παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει ένας ισοκαταμερισμός.

«Θα πρέπει να γίνει ένας ισοκαταμερισμός των περιπτώσεων. Με εξαίρεση την Γαύδο, οι υπόλοιποι δήμοι – σε συνεννόηση με τον αντιπεριφερειάρχη – θα πρέπει να συναποφασίσουμε για μία λύση ώστε να μην πέφτει το βάρος μόνο σε έναν δήμο. Θα πρέπει να προταθούν χώροι όπου ο κάθε δήμος να μπορεί να φιλοξενήσει προσωρινά μετανάστες. Επίσης και το κράτος θα πρέπει να ανοίξει έναν έξτρα κωδικό για χρηματοδότηση», ανέφερε σχετικά η αντιδήμαρχος Χανίων.

 

cretapost.gr  29 December, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα