Νέα έρευνα: Αυτές είναι οι κορυφαίες ειδικότητες στην αγορά εργασίας του αύριο

  26 July, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Νέα έρευνα: Αυτές είναι οι κορυφαίες ειδικότητες στην αγορά εργασίας του αύριο

Τη λίστα με τις ειδικότητες και τις δεξιότητες που θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση έως το 2025 στην αγορά εργασίας παρουσιάζει ο ‘Ομιλος Αdecco σε ανάλυσή του. Αναλυτικά αυτές είναι οι εξής:

Επιστήμη Δεδομένων (Data Science) & Υπολογιστικό Νέφος (Cloud Computing): Ειδικότητες όπως data architects, προγραμματιστές και data scientists απαιτούνται για την ανάλυση και αξιοποίηση των δεδομένων και τη διαχείριση των υπολογιστικών απαιτήσεων στο νέφος.
Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) και Μηχανική Μάθηση (Machine Learning – ML): Ειδικότητες που αναλαμβάνουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή τεχνολογιών Τεχνητής  Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης, προσφέρουν λύσεις σε προβλήματα που απαιτούν αναγνώριση μοτίβων και αυτοματοποίηση.
Big Data Science: Ειδικότητες που εξειδικεύονται στη διαχείριση και αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων προκειμένου να εξαχθούν πολύτιμες πληροφορίες και αναλύσεις.
Ψηφιακό Marketing & Στρατηγική: Ειδικότητες που εξειδικεύονται στον ψηφιακό κόσμο, στην ανάπτυξη ψηφιακών στρατηγικών και την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών μέσω διαδικτύου και ψηφιακών μέσων.
Αυτοματοποίηση Διαδικασιών: Ειδικότητες που αναπτύσσουν λύσεις αυτοματοποίησης διαδικασιών και συστημάτων, όπως αυτοματισμός ρομπότ, αυτόνομα οχήματα κ.α.
Ασφάλεια Πληροφοριών & Κυβερνοασφάλεια: Ειδικότητες που αντιμετωπίζουν τις απειλές και τα προβλήματα της κυβερνοασφάλειας σε συστήματα και δίκτυα πληροφορικής.

Την ίδια στιγμή, η διαρκής εκπαίδευση μειώνει τον κίνδυνο που προκαλείται από τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας εξαιτίας της αυτοματοποίησης και των τεχνολογικών εξελίξεων -η αυτοματοποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 85 εκατ. θέσεων εργασίας – κυρίως χειρωνακτικών και θέσεων που απαιτούν επαναλαμβανόμενες διαδικασίες. Παράλληλα, τα “soft skills”, όπως η κριτική και αναλυτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων και οι ηγετικές ικανότητες, παραμένουν στην πρώτη γραμμή, καθώς για τους σύγχρονους εργοδότες συμπληρώνουν τις τεχνικές δεξιότητες και είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση πολυσύνθετων ζητημάτων στον εργασιακό χώρο.

Oι ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά εργασίας

Oι ραγδαίες εξελίξεις στην αγορά εργασίας αλλά και οι τεχνολογικές αλλαγές δημιουργούν μια σειρά από νέες προκλήσεις στον εργασιακό κόσμο, αναδεικνύοντας περιζήτητες ειδικότητες αλλά και σημαντικές δεξιότητες που αναμένεται να διαμορφώσουν το νέο τοπίο για τους εργαζομένους του αύριο. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της Αdecco,οι εργοδότες σήμερα φαίνεται να επενδύουν έντονα στην προσέλκυση ταλέντων στα τμήματα Πληροφορικής, Πωλήσεων και Ανάπτυξης Αγοράς, Προμηθειών, Εφοδιαστικής αλυσίδας, Παραγωγής και Operations, Marketing (Digital και Social Media), Νομικών (GDPR, Data analysts) καθώς και τομέων που σχετίζονται με την Υγεία. Παραδοσιακά, η ζήτηση παραμένει υψηλή σε προγραμματιστές διαφόρων ειδικοτήτων ενώ στον τομέα του HR παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για επαγγελματίες με εξειδίκευση στο Talent Attraction & Talent Acquisition, καθώς και για ρόλους που σχετίζονται με τη διαχείριση αλλαγών.

Διαμόρφωση μισθών & παράγοντες που καθορίζουν τη ζήτηση

Οι παραπάνω ειδικότητες αναμένεται μεταξύ άλλων να επηρεάσουν και τη διαμόρφωση των μισθών, καθώς η ανάγκη για κάλυψη θέσεων υψηλής εξειδίκευσης θα οδηγήσει το εύρος των μισθών προς τα πάνω.

Συγκεκριμένα, όσο η ζήτηση για τους εξειδικευμένους αυτούς τομείς αυξάνεται συνεχώς, οι εταιρείες θα προσφέρουν ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστικά πακέτα αποδοχών και παροχών για να προσελκύσουν τα στελέχη που χρειάζονται, τα οποία θα αποκτήσουν ενισχυμένη «διαπραγματευτική δύναμη».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ομίλου Adecco, Global Workforce of the Future, από τους 34.200 εργαζόμενους σε 25 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 45% δήλωσε ότι το ύψος του μισθού και οι παροχές αποτελούν και τον σημαντικότερο παράγοντα επιλογής εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εταιρείες που θα παρέχουν τον κατώτατο μισθό θα δυσκολεύονται να προσελκύσουν εργαζομένους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εντάσσεται στο τρίτο γκρουπ χωρών, με κατώτατο μισθό κάτω από 1.000 ευρώ /μήνα, ενώ η αύξηση της 1ης Απριλίου του 2023 αποτελεί την τρίτη από το καλοκαίρι του 2019.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την πρόσφατη αύξηση, η Ελλάδα ανεβαίνει στη 10η θέση μεταξύ των 22 χωρών-μελών της Ε.Ε. που έχουν κατώτατο μισθό, από τη13η θέση που βρισκόταν προηγουμένως ενώ με όρους αγοραστικής δύναμης ανεβαίνει στη13η από τη 18η θέση

 

  26 July, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα