Ο Α.Τσίπρας έρχεται & οι Κρητικοί κατεβαίνουν στους δρόμους

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης  16 September, 2017 ΚΟΣΜΟΣ
Ο Α.Τσίπρας έρχεται & οι Κρητικοί κατεβαίνουν στους δρόμους

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, προαναγγέλλοντας με αυτόν τον τρόπο και τη "θερμή" υποδοχή που του επιφυλάσσουν για την ημέρα της επίσκεψής του αλλά και των υπουργών του στο Ηράκλειο, εξαπολύουν τα Συνδικάτα Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου και Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ν. Ηρακλείου, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτών "Γαλάτεια Καζαντζάκη" και η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ του νομού.

«Απαντάμε μαχητικά με συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κορνάρου», αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής και τη λήψη νέων μέτρων το επόμενο διάστημα.

«Όχι μόνο διατηρεί άθικτο, αλλά και ενισχύει συνεχώς όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που παρέλαβε από τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ. Έτσι, επιτρέπει στην εργοδοσία να εντείνει "νόμιμα" την "εκμετάλλευση" των εργαζομένων με τη γενίκευση της "ευελιξίας", το τσάκισμα μισθών και συντάξεων, το χτύπημα της κυριακάτικης αργίας και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το "δουλεμπόριο" εργαζομένων και τόσα άλλα "νόμιμα" αντεργατικά μέτρα. Συμφώνησε με την τρόικα και συμφώνησε στη διαιώνιση του άθλιου αντεργατικού καθεστώτος που επιβλήθηκε στην αγορά εργασίας, τουλάχιστον από το 2011, χωρίς να θίξει ούτε ένα μέτρο απ' όσα μέχρι τώρα έχουν ψηφιστεί.

Ως εκ τούτου, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η διατήρηση των μισθών πείνας στο ύψος των 586 και 511 ευρώ μικτά και η διαιώνιση του απαράδεκτου μισθολογικού διαχωρισμού των εργαζομένων κάτω των 25 ετών έχουν και τη δική της σφραγίδα», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι συνδικαλιστικοί φορείς.

 

Τα αιτήματα

Το διεκδικητικό πλαίσιο του συλλαλητηρίου περιλαμβάνει τα εξής αιτήματα:

- Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.

- Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των τεσσάρων μνημονίων.

- Επαναφορά των ΣΣΕ, συμβάσεις κλαδικές με αυξήσεις που να καλύπτουν τις απώλειες που είχαμε τα χρόνια αυτά.

- Υγεία και παιδεία αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν με μαζικές προσλήψεις που να καλύπτουν τις διευρυνόμενες ανάγκες.

- Να κλείσει η Βάση της Σούδας.

- Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

 

Οι αγρότες

Την ίδια ώρα, κινητοποίηση αγροτών, που θα πλαισιώσουν τον αγώνα των συγκεκριμένων συνδικάτων και του ΠΑΜΕ, διοργανώνουν ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Ηρακλείου και η Επιτροπή Αγώνα Τυμπακίου. Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους, αυτή η "δίκαιη ανάπτυξη" θα είναι μια από τα ίδια: χαμηλότερες τιμές στα προϊόντα, λιγότερες επιδοτήσεις-ενισχύσεις, ακριβότερα αγροτικά εφόδια, πιο τσουχτερά φορολογικά, ασφαλιστικά και χαράτσια. Από την άλλη, θα φέρει παραπέρα συγκέντρωση γης - παραγωγής - εμπορίας των προϊόντων στα χέρια λίγων αγροτοεπιχειρηματιών και μονοπωλίων, και μεγαλύτερο ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Για την κυβερνητική πολιτική, που πατάει στην ΚΑΠ και την πολιτική της Ε.Ε. συνολικά, η λέξη "ανάπτυξη" σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα. Σημαίνει να μη μείνει η πισίνα του μεγαλοξενοδόχου χωρίς νερό, ενώ εμείς ποτίζουμε πανάκριβα, σημαίνει "ανταγωνιστικά" προϊόντα, δηλαδή κέρδη για μεγαλέμπορους και βιομηχάνους, ενώ για εμάς τιμές της πείνας και της ξεφτίλας, σημαίνει "φιλικό φορολογικό περιβάλλον" για τους επενδυτές και χαράτσωμα του λαού, σημαίνει τεράστια κέρδη για τον ανάδοχο του ΒΟΑΚ, ενώ εμείς θα τον χρυσοπληρώνουμε με φόρους και διόδια, ενώ το αγροτικό δίκτυο ρημάζει, σημαίνει στήριξη των τραπεζών εις βάρος μας με τα "κόκκινα" δάνεια, εγκατάλειψη των Κέντρων Υγείας, και άλλα πολλά.

Αυτή είναι η ουσία της αντιλαϊκής πολιτικής: οι φτωχοί φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Γιατί σε αυτήν την οικονομία, σε αυτήν την κοινωνία, ανάπτυξη πάει να πει ανάπτυξη του μεγάλου παραγωγού και καταστροφή του μικρομεσαίου».

 

Στους δρόμους και οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ

Κάλεσμα για συμμετοχή στα μαχητικά συλλαλητήρια την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην Καινούργια Πόρτα, ημέρα συζήτησης για την πολιτική της Υγείας της κυβέρνησης, και την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, στην πλατεία Κορνάρου, ημέρα ομιλίας του πρωθυπουργού στην "αναπτυξιακή" φιέστα της κυβέρνησης στο Ηράκλειο, απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί "δίκαιης ανάπτυξης" ή από τη δήθεν στήριξη και σταθεροποίηση του συστήματος Υγείας», τονίζουν σε σχετική τους ανακοίνωση οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.

Συνεχίζοντας, σημειώνουν πως «οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ και συνολικά οι υγειονομικοί, οι λαϊκές οικογένειες και στο νησί μας γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτή η σταθεροποίηση και στήριξή της! Τη γνωρίζουν οι λαϊκές οικογένειες μέσα από την εμπορευματοποίηση της Υγείας, που γίνεται με πρόσχημα την εξυπηρέτηση του πολίτη. Τη γνωρίζουν όσοι επιδιώκουν να κλείσουν ένα ραντεβού, που χρειάζεται σε πολλές ειδικότητες να περιμένουν το 2018. Το γνωρίζουν οι ανασφάλιστοι και οι ασφαλισμένοι με τη συμμετοχή στις εξετάσεις και τα φάρμακα. Το γνωρίζουν όσοι την κρίσιμη στιγμή περιμένουν να αδειάσει ένα κρεβάτι εντατικής για να εισαχθούν.

Επειδή λοιπόν γνωρίζουμε, δε μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας! Οργανωνόμαστε, μπλοκάρουμε τα σχέδιά τους, περνάμε στην αντεπίθεση, διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας! Την ημέρα που ο πρωθυπουργός και η κουστωδία του πατήσουν το πόδι τους στο νησί μας, εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε αυτήν την πολιτική. Καλούμε τους εργαζόμενους και τις λαϊκές επιτροπές σε συγκέντρωση, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση που διοργανώνουν σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι και λαϊκές επιτροπές», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ, συνολικά οι υγειονομικοί και οι λαϊκές οικογένειες απαιτούν: Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των τεσσάρων μνημονίων, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία με μαζικές προσλήψεις που να καλύπτουν τις διευρυνόμενες ανάγκες και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

 

 

neakriti.gr

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

 

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης  16 September, 2017 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα