Ο Γκρέκο «ζωντανεύει» στην Εθνική Πινακοθήκη.

mesaralive.gr  24 March, 2015 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Ο Γκρέκο «ζωντανεύει» στην Εθνική Πινακοθήκη.

Eνα άκρως εντυπωσιακό αφιέρωμα στον Γκρέκο (1541-1614) παρουσιάζει η Εθνική Πινακοθήκη από τις 31 Μαρτίου «μεταφέροντας» στην Αθήνα τα πιο σημαντικά μνημειακά έργα του, τα οποία δεν μπορούν να ταξιδέψουν είτε λόγω μεγέθους είτε γιατί βρίσκονται σε ναούς και θρησκευτικά ιδρύματα.

Με τη βοήθεια της πιο εξελιγμένης ψηφιακής τεχνολογίας, ανασυντίθενται σύνολα (εικονοστάσια, παρεκκλήσια…), που έργα τους είναι σήμερα διασκορπισμένα σε μουσεία και συλλογές ανά τον κόσμο.

Με φωτογραφικό υλικό που παραγγέλθηκε ειδικά για το πρόγραμμα, ώστε να διαθέτει την υψηλότερη δυνατή ανάλυση, ο θεατής απολαμβάνει μια οπτικοακουστική περιπλάνηση στα έργα, που τον εισάγει στο ίδιο το γίγνεσθαι της δημιουργίας τους.

Απίστευτες λεπτομέρειες μας επιτρέπουν να εκτιμήσουμε τον δημιουργικό οίστρο, τη ζωγραφική χειρονομία, τη σιγουριά και τον  χρωματικό πλούτο του μεγάλου καλλιτέχνη.

Τα έργα προβάλλονται σε οθόνη διαστάσεων 4 x 6 μ., που επιτρέπει να τα δούμε στις φυσικές τους διαστάσεις.

Η επεξεργασία της ψηφιακής εικόνας ζωντανεύει την απλή και γλαφυρή αφήγηση. Τα έργα αναλύονται και τοποθετούνται στο καλλιτεχνικό, ιστορικό, κοινωνικό και ιδεολογικό τους πλαίσιο με πλήθος από εικόνες, που συνοδεύουν τα σχόλια.

Η παρουσίαση επενδύεται με τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου για τον Ελ Γκρέκο, που παραχωρήθηκε ευγενικά από τον συνθέτη, και με λειτουργική ισπανική μουσική της εποχής.

Μια μέρα μετά τα εγκαίνια του αφιερώματος, την 1η Απριλίου, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα θα δώσει διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος)  στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Megaron Plus με θέμα «El Greco: Ενας ζωγράφος-φιλόσοφος».

Η διάλεξη θ' αρχίσει στις 19.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας η διανομή των οποίων αρχίζει στις 17.30.

Πηγή: tovima.gr

 

mesaralive.gr  24 March, 2015 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ