Ο Κόκκινος Πύργος!!!

cretanbeaches.com  13 April, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ο Κόκκινος Πύργος!!!

Ο Κόκκινος Πύργος βρίσκεται 67 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και πολύ κοντά στην πόλη του Τυμπακίου.

Η ονομασία του οφείλεται στον πύργο που υπήρχε εκεί και ήταν χτισμένος με κοκκινόχωμα γι’ αυτό και τον έλεγαν κόκκινο. Ο σκοπός της ύπαρξης του πύργου σ’ αυτό το σημείο είναι άγνωστος. Είναι ο παραθαλάσσιος οικισμός του Τυμπακίου, που φιλοξενεί το λιμάνι της περιοχής και έχει αναπτυχθεί τουριστικά. Στον Κόκκινο Πύργο υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και καφετέριες. Το κλίμα στην περιοχή είναι ιδιαίτερα θερμό, γεγονός που φαίνεται από τις πολλές θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις με νωπά λαχανικά.

Μπροστά από τον οικισμό υπάρχει μια πολύ μεγάλη αμμουδερή παραλία, η οποία ξεκινάει δυτικά του οικισμού και εκτείνεται για πολλά χιλιόμετρα ανατολικά, ως τον Κομμό. Αυτή η τεράστια αμμουδιά φιλοξενεί θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta, που επωάζουν εδώ τα αυγά τους το καλοκαίρι και προστατεύονται από εθελοντικές οργανώσεις. Η παραλία του Κόκκινου Πύργου αρχίζει στα δυτικά από τα σύρματα του πολεμικού αεροδρομίου του Τυμπακίου και συνεχίζει στα δυτικά ως την Αγία Γαλήνη, όντας ανοικτή στους νοτιοδυτικούς ανέμους. Το ανατολικό τμήμα, από το λιμάνι του Κόκκινου Πύργου ως το αεροδρόμιο, ονομάζεται Καταλυκή.

Βορειοδυτικά του λιμανιού του Κόκκινου Πύργου ξεκινάει η μεγάλη παραλία των Μακρυμαλιανών (γνωστή κι ως Κακόσκαλο), η οποία εκτείνεται ως την Αγία Γαλήνη. Κοντά στον Κόκκινο Πύργο η παραλία είναι αρκετά φαρδιά, αλλά κατευθυνόμενοι προς την Αγία Γαλήνη, μεγάλοι χωμάτινοι όγκοι υψώνονται από πάνω της, με αποτέλεσμα σε μερικά σημεία να είναι πολύ στενή και να «σβήνει» όταν έχει πολύ κύμα.  Δεν είναι καθόλου οργανωμένη και είναι εντελώς απομονωμένη. Εντύπωση προκαλούν οι σχηματισμοί των τοιχωμάτων της παραλίας που έχουν σμιλευτεί από τον αέρα και τη θάλασσα.
 

 

cretanbeaches.com  13 April, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ