Όχι στα Hot Spot, ναι στη φιλοξενία προσφύγων, κατά πλειοψηφία από το ΔΣ Φαιστού

mesaralive.gr  15 September, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Όχι στα Hot Spot, ναι στη φιλοξενία προσφύγων, κατά πλειοψηφία από το ΔΣ Φαιστού

Φώτο: Mesaralive.gr

Αν και από τις περισσότερες τοποθετήσεις φάνηκε ότι το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν μια ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού για το προσφυγικό, η απόφαση που λήφθηκε στην χθεσινοβραδινή έκτακτη συνεδρίαση, ήταν κατά πλειοψηφία.

Δημοτικοί Σύμβουλοι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων και δημότες τοποθετήθηκαν στο καυτό ζήτημα που έχει προκύψει για την Κρήτη και κατ΄επέκταση για το Δήμο Φαιστού. Για άλλη μια φορά φορείς και κάτοικοι του Τυμπακίου εξέφρασαν την αγωνία τους και τον προβληματισμό τους  τονίζοντας ότι η περιοχή είναι ήδη κορεσμένη από την παρουσία μεταναστών.  Στο συγκεκριμένο θέμα δεν φάνηκε να υπάρχει διαφωνία,  αφού όλοι συμφώνησαν ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός μεταναστών στην περιοχή και ότι  θα πρέπει από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες να γίνει καταγραφή των μεταναστών που ήδη ζουν στον Δήμο Φαιστού. Μάλιστα εκφράστηκε η άποψη  ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι ισχύοντες νόμοι για τους μετανάστες που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα. Και στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση,  υπήρξαν πλήθος τοποθετήσεις, στις 4 περίπου ώρες συνεδρίασης.  Αν και κάποιες στιγμές οι τόνοι ανέβαιναν από κάποιους ομιλητές, σε γενικές γραμμές το κλίμα ήταν ήπιο χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις και αντιπαραθέσεις. Υπήρχαν ωστόσο διαφορετικές απόψεις οι οποίες εκφράστηκαν σε τρεις διαφορετικές προτάσεις στις οποίες κατέληξε η συζήτηση.

Οι τρεις προτάσεις και οι ψήφοι που έλαβαν

Η πρόταση του Δημάρχου

Κατά πλειοψηφία λαμβάνοντας 14 ψήφους, πέρασε η πρόταση του Δημάρχου Φαιστού κ. Γιώργου Αρμουτάκη  την οποία διάβασε ο πρόεδρος του σώματος κ. Γιάννης Νικολακάκης. Συγκεκριμένα η πρόταση αναφέρει:

«Το προσφυγικό μεταναστευτικό ζήτημα ως φαινόμενο έχει λάβει στις μέρες μας εκρηκτικές διαστάσεις σε πανευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο. Είναι το αποτέλεσμα πολέμων και πολιτικών μεταξύ κρατών ή διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκευτικών δογμάτων υποκινήθηκαν μέσα από συγκρούσεις μεγάλων συμφερόντων και συμμαχιών επιφέροντας έτσι την κοινωνική εξαθλίωση που οδηγεί τους λαούς στην μετανάστευση και στην προσφυγιά. Οι επακόλουθες πολιτικές, οικονομικές  και κοινωνικές διαστάσεις και επιπτώσεις αναπόφευκτα  αγγίζουν και εμάς ως κοινωνία και  καλούμαστε να διαχειριστούμε μια πραγματικότητα που κανείς δεν επιθυμεί αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει και να προσπεράσει. Ο Δήμος μας περισσότερο στο σκέλος του μεταναστευτικού, πολύ λιγότερο στο σκέλος του προσφυγικού, βιώνει καθημερινά και αρκετά χρόνια τώρα αυτή την πραγματικότητα παρουσιάζοντας εικόνα κορεσμού λαθρομεταναστών  ή οικονομικών μεταναστών που δυστυχώς διαβιούν κάτω από αντίξοες συνθήκες με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια ασφάλεια και υγεία από τη μια, αλλά και το δικαίωμά τους από την άλλη να ζουν αξιοπρεπώς μέσα σε μια κοινωνία απαλείφοντας έτσι τα σημάδια παρακμής και υποβάθμισής της.  Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι οι υποστηρικτικές δομές για την υγεία την περίθαλψη, την ασφάλεια και την εκπαίδευση είναι ανεπαρκείς   στην περιοχή μας,  η δημιουργία μιας οποιαδήποτε μορφής δομής φιλοξενίας στο Δήμο μας περισσότερο θα επιβάρυνε παρά θα καλυτέρευε τόσο τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών όσο και την εικόνα μας ως κοινωνία αλληλεγγύης στα μάτια χιλιάδων επισκεπτών και μη του τόπου μας  σε ολόκληρο το έθνος.

Για τους λόγους αυτούς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φαιστού αφού έλαβε υπόψη του τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων και ενοτήτων την διαβούλευση μεταξύ των φορέων και των δημοτών και της συντριπτικής πλειοψηφίας απόφαση της ΠΕΔ Κρήτης στις 13/9/2016 στην οποία απόφαση τάχθηκαν θετικά και οι δύο εκπρόσωποί μας ως δήμος Φαιστού αποφασίζει:

Α) Απορρίπτει την προοπτική για το Δήμο μας στο παρόν και το μέλλον δημιουργίας ανοικτής ή κλειστής δομής για μαζική εγκατάσταση προσφύγων, προοπτική την οποία δεν υιοθέτησε ούτε η συνεδρίαση της ΠΕΔ Κρήτης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Β) Θεωρεί υποχρεωτική προϋπόθεση για την φιλοξενία των 2000 προσφύγων  στην Κρήτη να τηρηθεί οπωσδήποτε η αρχή της αναλογικότητας όπως αποφασίστηκε στην ΠΕΔ Κρήτης με βάση τον πληθυσμό ώστε  να αναλάβει ο κάθε Δήμος την υποχρέωση που του αναλογεί

Γ) Οι περαιτέρω διαδικασίες για την εφαρμογή του σχεδίου εγκατάστασης να γίνουν με βάση διευκρινήσεις που θα πάρει και τις προϋποθέσεις που θα βάλει το συντονιστικό όργανο που εξέλεξε η ΠΕΔ Κρήτης  σε συναντήσεις του με το Υπουργείο και τον υπεύθυνο Υπουργό. 

Ο κ. Νικολακάκης πρόσθεσε επίσης ότι το παραπάνω «έχει να κάνει με το σκέλος του προσφυγικού.

Υπάρχει και ένα δεύτερο σκέλος της υπάρχουσας κατάστασης που δυστυχώς χρόνια τώρα δεν έχει αντιμετωπιστεί από καμία πολιτεία, από κανένα θεσμό και από καμία αρχή που  θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το οποίο θεωρώ ότι ήταν η αιτία που έφτασε τον κόσμο σε αγανάκτηση και τον οδήγησε να πει φτάνει πια ως εδώ δεν πάει άλλο».

Την παραπάνω πρόταση ψήφισαν 14  δημοτικοί σύμβουλοι και συγκεκριμένα: Γιώργος Μαυράκης, Ζαχαρίας Χαλκιαδάκης, Χαράλαμπος Κουτεντάκης, Μανώλης Χαριτάκης, Αλεξάνδρα Τσικνάκη, Βούλα Γκιαουράκη, Μανούσος Πουλινάκης, Φανούριος Χουστουλάκης, Γιάννης Ξηρουδάκης, Γιώργος Τσικνάκης, Γιώργος Γερωνυμάκης, Χάρης Κοκαράκης, Κωστής Μανιουδάκης, Γιάννης Νικολακάκης. Η παραπάνω αποτελεί και την πρόταση που πέρασε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Φαιστού.

 

Η πρόταση της Λαϊκής Συνέλευσης του Τυμπακίου

 Η δεύτερη πρόταση ήταν το ψήφισμα που προέκυψε από τη Λαϊκή Συνέλευση του Τυμπακίου και το οποίο διαβάστηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού. Η συγκεκριμένη πρόταση πήρε τέσσερις ψήφους. Σύμφωνα με το ψήφισμα  της Λαϊκής Συνέλευσης στο Τυμπάκι: 

«ΟΜΟΦΩΝΟ          ΨΗΦΙΣΜΑ

 

        Της λαϊκής συγκέντρωσης  της 9ης Σεπτεμβρίου 2016  , την οποία  συγκάλεσαν στο Τυμπάκι οι  φορείς  της Δημοτικής Ενότητας  Τυμπακίου  με θέματα:

          1)Την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής από την ανεξέλεγκτη παραμονή χιλιάδων παράνομων  (και μη καταγεγραμμένων)  μεταναστών σ΄αυτήν  και  κυρίως στο Τυμπάκι και

           2) Το ενδεχόμενο δημιουργίας  καταυλισμού (ΗΟΤ SPOT) στο Δήμο Φαιστού

           Αφού:

Α) γι΄ άλλη μια φορά  διαπιστώθηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται  από την παραμονή υπερβολικά μεγάλου, μη καταγεγραμμένου αριθμού λαθρομεταναστών  στο Δήμο Φαιστού  και κυρίως στην περιοχή του Τυμπακίου, όπου διαβιούν σε άθλιες συνθήκες  με ό,τι αυτό συνεπάγεται  για την δημόσια υγεία και ασφάλεια 

Β) κατά  γενική  ομολογία η περιοχή δεν  «αντέχει»   να φιλοξενήσει   μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών

                                             ΖΗΤΟΥΜΕ

Ι. α) να αναγνωρίζεται η δεινή κατάσταση του Δήμου μας λόγω  του  υπερβολικά μεγάλου, μη καταγεγραμμένου αριθμού λαθρομεταναστών  και κυρίως στην περιοχή του Τυμπακίου, όπου διαβιούν σε άθλιες συνθήκες  με ό,τι αυτό συνεπάγεται  για την δημόσια υγεία και ασφάλεια και για τον λόγο αυτό να εξαιρεθεί από την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων  φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων. 

      β) να  γνωστοποιείται προς την Κυβέρνηση , προς κάθε αρμόδιο  Υπουργείο ,  προς  την Περιφέρεια ,  την ΤΕΔ και την  ΠΕΔ  και  όπου αλλού χρειαστεί  ότι ο Δήμος  Φαιστού είναι  υπερκορεσμένος  και  ότι δεν διαθέτει  ούτε  χώρους ούτε δυνατότητα φιλοξενίας  άλλων , μεταναστών ή προσφύγων. Το  γεγονός  αυτό   πρέπει να  λαμβάνεται υπ΄όψιν από την   Πολιτεία  κατά  το σχεδιασμό της   σε επίπεδο χώρας  και ν’ αποτελεί  βασικό κριτήριο.    

      γ) την  άμεση κινητοποίηση  των εκτελεστικών οργάνων της Δημοτικής Αρχής  για καταγραφή  και ταυτοποίηση των διαβιούντων  σήμερα στην περιοχή  μεταναστών, τον  υγειονομικό έλεγχο  και την  αστυνόμευση της περιοχής, θέτοντας τις  Αστυνομικές Αρχές ενώπιον των ευθυνών τους .

  ΟΙ  ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ».

Την πρόταση ψήφισε η κ. Μαρία Πετρακογιώργη επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ζητώντας να αφαιρεθεί από το ψήφισμα ο όρος λαθρομετανάστες επειδή είναι επίσημο έγγραφο και δεν υπάρχει τέτοιος ορισμός, να μπει είτε μετανάστες είτε οικονομικοί μετανάστες. Να παραληφθεί η λέξη αφού είναι επίσημο έγγραφο και δεν έχουμε επίσημα δεδομένα.  Επίσης την πρόταση της Λαϊκής Συνέλευσης του Τυμπακίου ψήφισαν και  οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Μανιαδάκης, Γιώργος Μερωνιανάκης και Νικολιδάκης Γρηγόρης.

 

Πρόταση Καργάκη - Φασομυτάκη

Την δική τους πρόταση κατάθεσαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Φαιστού οι δημοτικοί σύμβουλοι της  μείζονος αντιπολίτευσης κ.κ. Νίκος Καργάκης και Γιάννης Φασομυτάκης. Η πρόταση πήρε πέντε ψήφους και αναφέρει:

 

Κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης στα όρια του Δήμου  Φαιστού και καμία δημιουργία Hot Spot σε Αεροδρόμιο Τυμπακίου, Κατσικά, Στρατόπεδο Νικολούδη και σε καμία δημόσια έκταση του Δήμου Φαιστού.

Την πρόταση αυτή ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι:

Νίκος Καργάκης, Γιάννης Φασομυτάκης, Νίκος Παπουτσάκης, Μιχάλης Σπινθάκης, Γιάννης Κουλεντάκης.

 

mesaralive.gr  15 September, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα