Πανστρατιά για επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς

  15 January, 2017 ΓΝΩΜΕΣ
Πανστρατιά για επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς

Εντείνονται οι διεργασίες για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς και τη συγκρότηση ισχυρού πόλου που θα συσπειρώσει διάσπαρτες δυνάμεις και πολιτικές κινήσεις.

Σε πρωταγωνιστικό ρόλο το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που δρέπουν ήδη τους πρώτους καρπούς, με την επιστροφή του  προ έτους διαγραφέντος βουλευτή Λεωνίδα Γρηγοράκου και την ένταξη του αποχωρήσαντος από το Ποτάμι βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Ιλχάν.

Το «ρεύμα» που φαίνεται ότι δημιουργείται θα ενισχυθεί περαιτέρω με την προσχώρηση και άλλων δύο ή τριών βουλευτών που εξελέγησαν με το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων.

Καταλύτης διαμόρφωση κλίματος και τάσεων επανασυσπείρωσης του παλιού ΠΑΣΟΚ είναι η  επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία συντελείται εμμέσως με την ένταξη του ΚΙΔΗΣΟ στη Συμπαράταξη.  Η επάνοδος του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ  εκτιμάται ότι  αποτελεί το πρώτο βήμα στη διαδικασία επανίδρυσης του Κινήματος σε νέα βάση, με προοπτική να αποτελέσει ηγέτιδα δύναμη στο χώρο της κεντροαριστεράς και να σπάσει τον δημιουργούμενο νέο διπολισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

Αξιοποιώντας το ευνοϊκό κλίμα που δημιουργείται, η Φώφη Γεννηματά κηρύσσει «πανστρατιά» , καλώντας να συμμετάσχουν στις διαδικασίες όλα τα στελέχη του παλιού ΠΑΣΟΚ. Τουλάχιστον 285 πρώην βουλευτές που εξελέγησαν μετά το 1974 με τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ έχουν προσκληθεί  στη σημερινή εκδήλωση, όπου θα συζητηθούν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και  η στρατηγική ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, κατευθυντήριος άξονας θα είναι  η επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, μέσα από διαδικασίες ανοιχτού συνεδρίου χωρίς αποκλεισμούς.

 Θα ακολουθήσουν ανοιχτές εκδηλώσεις με στελέχη που έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα θα προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις με εκπροσώπους πολιτικών φορέων που κινούνται στον  χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας.

Το «επίσημο» ΠΑΣΟΚ και η κ. Γεννηματά φαίνεται ότι έχουν πλέον την πρωτοβουλία κινήσεων στον αγώνα δρόμου  που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς για τη δημιουργία νέου ισχυρού πόλου κινούνται και άλλες ομάδες πρώην στελεχών του Κινήματος.

Ως βασικός «αντίπαλος» σε αυτή τη φάση εμφανίζεται η κίνηση των «εκσυγχρονιστών» Άννας Διαμαντοπούλου, Γιώργου Φλωρίδη και Γιάννη Ραγκούση,   οι οποίοι με διακριτική στήριξη από τον Κ. Σημίτη προσπαθούν να συγκροτήσουν έναν νέο πόλο συσπείρωσης ΠΑΣΟΚογενών και άλλων κεντροαριστερών δυνάμεων

 

sofokleousin.gr

 

  15 January, 2017 ΓΝΩΜΕΣ