Παραμένουν σε ετοιμότητα οι αγρότες των Αστερουσίων

mesaralive.gr  01 March, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Παραμένουν σε ετοιμότητα οι αγρότες των Αστερουσίων

Συντεταγμένα αποχώρησαν χθες το πρωί από τον κόμβο των Πραιτωρίων οι αγρότες των Αστερουσίων που για 33 μερόνυχτα ήταν στο μπλόκο παλεύοντας ενάντια στα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ, συνεχίζοντας ωστόσο τον αγώνα αφού όπως αναφέρουν ο πυρήνας της πολιτικής που τους έβγαλε στο μπλόκο παραμένει ο ίδιος.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν «Τα αιτήματά μας εκφράζουν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών. Η ικανοποίηση τους θα είναι άμεση ανάσα, αφού εξαιτίας της ΚΑΠ της ΕΕ και της κυβερνητικής πολιτικής απειλούμαστε με ξεκλήρισμα. Δεν έχουν σχέση με τις επιδιώξεις των μεγαλοπαραγωγών, που θέλουν να φύγουν από τη μέση οι μικρομεσαίοι για να περάσει στα χέρια τους γη, παραγωγή και εμπορία. Αυτές οι επιδιώξεις εκφράστηκαν μέσα από τα αιτήματα άλλων δυνάμεων, όπως το «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης», διαχωρισμός που αποτελεί ένα από τα εργαλεία ξεκληρίσματός μας. Όπως πάντα, λειτούργησαν οι δύο γραμμές μέσα στο κίνημα, εκφράζοντας τη διαστρωμάτωση, τα διαφορετικά συμφέροντα που υπάρχουν στην αγροτιά: από τη μια του μικρομεσαίου κι από την άλλη του μεγαλοαγρότη επιχειρηματία.

Τα αιτήματα που αποφασίσαμε στη πανελλαδική σύσκεψη των 68 μπλόκων στις 7/2, τέθηκαν στο πρωθυπουργό ζητώντας απάντηση. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για:

Ατομικό αφορολόγητο 9.500 ευρώ, όχι φορολόγηση συνδεδεμένης - εξισωτικής ενίσχυσης, αποζημιώσεων ΕΛΓΑ (πριν τα μπλόκα η κυβέρνηση δεν έλεγε κουβέντα για αφορολόγητο). Αδιευκρίνιστο πώς θα εφαρμοστεί το «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης».
Προσπάθεια για να μην γίνουν κατασχέσεις κατοικιών/χωραφιών για τα κόκκινα δάνεια.
Παρέμβαση στη Βουλή για να σταματήσουν τα αγροτοδικεία.

Απέρριψε τα αιτήματά για το κόστος παραγωγής (αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος, κατάργηση ΦΠΑ) και αναφέρθηκε στην κάρτα αγρότη. Αντιπροτείναμε μηδέν επιτόκιο, αφού τα δάνεια είναι εξασφαλισμένα, και δήλωσε ότι θα επιδιώξει να ελαχιστοποιηθεί το επιτόκιο των 6,95%. Με την αύξηση του χρόνου μεταβατικότητας, η κυβέρνηση θέλει να κερδίσει χρόνο και να καλλιεργεί κοινωνικό αυτοματισμό απέναντι μας, να διασπάσει τον αγώνα μας. Η κυβέρνηση λόγω των κινητοποιήσεών μας, της εργατιάς, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, δεν έφερε στη βουλή το νομοσχέδιο-λαιμητόμο. Γνωρίζει ότι αν και όταν τολμήσει να το φέρει, θα βρει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στην πλατεία Συντάγματος.

Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι με μια κινητοποίηση -όσο μαζική και δυναμική- θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε την ΚΑΠ της ΕΕ που μας ξεκληρίζει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακολουθώντας τις προηγούμενες ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει με συνέπεια την ΚΑΠ, και δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Λέει ότι «η παραγωγή είναι ίσως η μοναδική δυνατότητα να αυξήσουμε τον εθνικό μας πλούτο». Το ζήτημα είναι σε αυτή τη παραγωγή να υπάρχουμε μέχρι τότε κι εμείς. Γιατί απέναντί μας έχουμε τον ανελέητο ανταγωνισμό για το κέρδος που βιώνουμε, από προμηθευτές μέσων - εφοδίων, εμπόρους, εισαγωγές ομοειδών προϊόντων, τους εξαγωγείς, μεταποιητές, διακινητές των προϊόντων μας.

Ο οργανωμένος αγώνας που δίνουμε, τα αιτήματά μας, η ενότητα κι ο πανελλαδικός συντονισμός των 69 μπλόκων, αποτελούν παρακαταθήκη. Δεν είναι αγώνας μια και έξω, αλλά μακρύς και δύσκολος. Ταυτόχρονα, είναι ανάγκη να δυναμώσουμε το οργανωμένο κίνημα, με μαζικοποίηση Αγροτικών Συλλόγων, δημιουργία νέων. Αποδείχτηκε το μοναδικό εργαλείο οργανωμένου κι αποτελεσματικού αγώνα.

Παραμένουμε σε ετοιμότητα για τη συνέχιση του αγώνα ανάλογα με το τι θα προβλέπουν τα νομοσχέδια, απαιτώντας να γίνουν πράξη οι κυβερνητικές δεσμεύσεις. Πολύ περισσότερο που οι δεσμεύσεις αυτές μπορεί να είναι υπό την αίρεση των δανειστών. Τη γη μας, που με ιδρώτα καλλιεργούμε θα την κρατήσουμε. Δε θα μας την πάρουν!».

 

mesaralive.gr  01 March, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα