Σαπίζουν 2.400 τόνοι προϊόντων στο Τυμπάκι

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη  05 December, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Σαπίζουν 2.400 τόνοι προϊόντων στο Τυμπάκι

Ένα βήμα πριν την οικονομική καταστροφή βρίσκονται οι παραγωγοί της Κρήτης οι οποίοι λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των ναυτεργατών -η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή και συνεχίζεται μέχρι την Τρίτη- βλέπουν χιλιάδες τόνους αγροτικών προϊόντων να σαπίζουν χωρίς να μπορούν να πράξουν το παραμικρό.

Μάλιστα παρά το γεγονός ότι απειλούν με εξώδικο, η κατάσταση είναι καθημερινά και πιο εφιαλτική.

Εγκλωβισμένοι 2.400 τόνοι στο Τυμπάκι

Η εικόνα που δίνει μόνο για το Τυμπάκι ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου της περιοχής κ.Ντισπυράκης σοκάρει. Όπως αποκαλύπτει μιλώντας στο neakriti.gr « αυτή τη  στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Μεσσαρά αφού είχαμε κυρίως πρώιμα δηλαδή αρχίσαμε να «κόβουμε» από τον Οκτώρβη και είμαστε σε «φουλ» παραγωγή. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό μιλώντας με δημοπρατήρια και εμπόρους υπολογίζω ότι υπάρχουν προϊόντα που θα έπρεπε να φύγουν με 60 νταλίκες. Μιλάμε για περίπου 2.400 τόνους αγροτικών προϊόντων!»

Η κατάσταση είναι εκρηκτική έαν λάβει κανείς υπόψιν ότι σε αυτή την εικόνα προστίθεται η παραγωγή της Ιεράπετρας, των Χανίων και άλλων περιοχών της Κρήτης που μένει αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένη στο νησί και τα προϊόντα δεν μπορούν να μεταφερθούν στην Αθήνα.

Πωλούν «όπως -όπως» για να σώσουν την παραγωγή

Όπως συμπληρώνει ο κ.Ντισπυράκης περιγράφοντας την απόγνωση που επικρατεί «τα δημοπρατήρια είναι γεμάτα. Η τομάτα πωλείται από 60 λεπτά, αυτή τη στιγμή μόλις 20 λεπτά επειδή οι παραγωγοί δεν μπορούν να τη προωθήσουν αλλού και δεν μπορεί να κρατηθεί ως ευπαθές προϊόν. Έχουμε υποστεί σοβαρή ζημιά αφού προς πώληση είναι αγγούρια, μελιτζάνες, μικρές τομάτες όλα ευπαθή προϊόντα . Λόγω της ζέστης ήταν στα αζήτητα, και πάνω που λόγω κρύου στην υπόλοιπη χώρα θα τα προωθούσαμε, πάθαμε τη ζημιά. Δεν θα αφήσουμε να καταστραφούν τα προϊόντα».

Η απάντηση της ΠΝΟ

Οι αγρότες ζητούν επιτακτικά να μεταφερθούν τα προϊόντα τους.  Απαντώντας στο αίτημα για δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας o Γιάννης Χαλάς γ.γ της ΠΝΟ που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV τόνισε ότι, εάν αυτό επιτρεπόταν από τους ναυτεργάτες, θα ήταν σαν να «έσπαγαν» την απεργία.

Ωστόσο όπως αναφέρουν οι αγρότες "μπορεί τα αιτήματα των ναυτεργατών να είναι δίκαια αλλά δεν μπορεί κάθε φορά να στηρίζονται στις πλάτες των αγροτών τους οποίους πλήττει κάθε απεργία". Και ο κ.Ντισπυράκης καταλήγει «παλεύουμε να επιβιώσουμε... δηλαδή εγώ που έχω δύο παιδιά να σπουδάσω πως θα το κάνω;».

Αγωνία για 2.500 μαθητές

Πάντως σαν να μην φτάνει η αγωνία των αγροτών, τώρα προστέθηκε και η αγωνία των εκατοντάδων οικογενειών. Περίπου 2.500 μαθητές έχουν εγκλωβιστεί στην Κρήτη εξαιτίας της απεργίας της ΠΝΟ.Πρόκειται για μαθητές Λυκείου από σχολεία της Αττικής που βρίσκονται στο νησί στο πλαίσιο σχολικής εκδρομής

Ο μεγαλύτερος δε φόβος είναι μήπως παραταθεί κι άλλο η απεργία προκαλώντας μεγαλύτερο πρόβλημα στους ταξιδιώτες και έρθει η "ταφόπλακα" για την παραγωγή των αγροτών της Κρήτης.

 

ΠΗΓΗ: neakriti.gr

 

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη  05 December, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα