Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία στην Κρήτη

  10 March, 2022 ΑΡΘΡΑ
Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία στην Κρήτη

Βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά, αναμένονται σήμερα Πέμπτη, 10 Μαρτίου στην Κρήτη, ενώ στις ημιορεινές περιοχές θα εκδηλωθούν χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 6 με 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

 

Πιο αναλυτικά, αύριο στο Ηράκλειο αναμένεται χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού σε όλη τη διάρκεια της ημέρας με βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοδυτικοί 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Στην Άνω Βιάννο την Πέμπτη αναμένονται μπόρες με χιονόνερο σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Αρκαλοχώρι την Πέμπτη. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα είναι πιο ήπια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 6 βαθμούς Κελσίου.

Βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα Χανιά σε όλη την διάρκεια της ημέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Έντονες βροχοπτώσεις αναμένονται στα Σφακιά σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ θα εκδηλωθούν μπόρες με χιονόνερο. Ο καιρός δεν θα παρουσιάσει μεταβολή μέχρι και αργά το μεσημέρι της Παρασκευής. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται στο Ρέθυμνο έως και το απόγευμα της Πέμπτης, όπου τα φαινόμενα αναμένεται να υποχωρήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Στα Ανώγεια αναμένεται χιονόπτωση έως και το πρωί της Παρασκευής. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 1 βαθμούς Κελσίου.

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται και στον Άγιο Νικόλαο, τα φαινόμενα θα είναι έντονα τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Στην Σητεία αναμένονται και εκεί βροχές και καταιγίδες κυρίως τις βραδινές και πρωινές ώρες της Πέμπτης. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 5 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ιεράπετρα αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις την Πέμπτη. Ο καιρός κατά την διάρκεια της ημέρας αναμένεται άστατος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

 

    

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

Κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες και κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια και την ανατολική και βόρεια Αττική.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις και στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος τις πρωινές και βραδινές ώρες στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Στην Αττική

Καιρός: Χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Οι χιονοπτώσεις από το πρωί βαθμιαία θα ενταθούν και μέχρι το απόγευμα στα βόρεια και τα ανατολικά θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 0 (μηδέν) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες σταδιακά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα το βράδυ θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Στην Εύβοια

Καιρός: Χιονόνερο στα νότια παραθαλάσσια και στις υπόλοιπες περιοχές χιονοπτώσεις, οι οποίες μέχρι νωρίς το απόγευμα θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία - Θράκη

Καιρός: Στη Χαλκιδική αυξημένες νεφώσεις και κατά διαστήματα χιονοπτώσεις. Στη Θράκη και σε όλη την υπόλοιπη Μακεδονία λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Θρακικό τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 04 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -10 (μείον 10) έως 02 βαθμούς.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Αρχικά λίγες νεφώσεις. Από το μεσημέρι οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά - ημιορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -10 (μείον 10) έως 04 βαθμούς.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Βροχές ή χιονόνερο στα νότια παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Στις Σποράδες και τη Μαγνησία οι χιονοπτώσεις μέχρι νωρίς το απόγευμα θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου - Δωδεκάνησα

Καιρός: Βροχές στα νότια και χιονόνερο ή χιόνι στα βόρεια.

Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά μετά το μεσημέρι έως 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 07 έως 10 βαθμούς και στα βόρεια από 02 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας, η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Κρήτης ανακοίνωσε ότι όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τα τεχνικά μέσα της Περιφέρειας έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Η Πολιτική Προστασία εξέδωσε, μεταξύ άλλων, τις ακόλουθες οδηγίες ενόψει των χιονοπτώσεων:

«Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις:

Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.
Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

Κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης ή της χιονοθύελλας...

α) Αν βρίσκεστε στο σπίτι:

Διατηρήστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.
Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.
Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.
Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

β) Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.
Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
Να τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετήστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρήστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

γ) Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη».

Ηράκλειο: Σε πλήρη ετοιμότητα προσωπικό και εξοπλισμός ενόψει κακοκαιρίας

Σε ετοιμότητα έχει τεθεί το προσωπικό και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμοδίων υπηρεσιών, για ενεργοποίηση και συνδρομή σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών και άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, από σήμερα Τετάρτη 09/03/2022 έως Κυριακή 13/03/2022 προβλέπονται βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις & ισχυρός παγετός στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου ενημερώνει ότι σύμφωνα και με το Έκτακτο Δελτίο της Ε.Μ.Υ. από σήμερα Τετάρτη 09/03/2022 έως Κυριακή 13/03/2022 προβλέπονται βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις & ισχυρός παγετός στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Για το λόγο αυτό έχουν τεθεί σε ετοιμότητα προσωπικό και μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμοδίων υπηρεσιών, για ενεργοποίηση και συνδρομή σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών και άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων καλούνται να ενημερώσουν του κατοίκους, και να θέσουν σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών της περιοχής τους».

Ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου

Ανακοίνωση εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτη, 9 Μαρτίου το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθήκων και πιο συγκριμένα λόγω ισχυρών βορείων ανέμων 6 έως 7 Μποφόρ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλοι οι ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων στην περιοχή μας, πλοίων και μικρών σκαφών να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλούς πρόσδεσης των σκαφών τους.

Ορμούντα επαγγελματικά αλιευτικά – πλοία αναψυχής και μικρά σκάφη να αποφύγουν δραστηριοποίησή τους κατά τον χρόνο ισχύος δελτίου καιρικών φαινομένων.
Ρυμουλκά – ναυαγοσωστικά – αλιευτικά και εθελοντικές ομάδες καλούνται να βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα για παροχή συνδρομής σε περίπτωση που απαιτηθεί.
Τέλος γνωστοποιείται ότι το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

 

  10 March, 2022 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα