Στην Γεωργική Σχολή ο…αρχαιότερος μαθητής της!

mesaralive.gr  22 November, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Στην Γεωργική Σχολή ο…αρχαιότερος μαθητής της!

Έναν ξεχωριστό επισκέπτη είχε την τιμή να υποδεχτεί η διεύθυνση και το προσωπικό της Γεωργικής Σχολής του Αμπελούζου την βδομάδα που πέρασε.

« Είμαι ο αρχαιότερος μαθητής αυτής της σχολής!»  είπε με καμάρι και προχώρησε  προς το γραφείο της κ. Χαλκιαδάκη υποβασταζόμενος από συγγενικό του πρόσωπο ο 100 ετών κ. Κυραλάκης Γεώργιος του Μιχαήλ από το Μαγαρικάρι. Γεννηθείς το 1916 στο Μαγαρικάρι, ότι και είχε «αποσχολήσει» το δημοτικό, ήρθε στη γεωργική σχολή για να μάθει να κλαδεύει και  να εμβολιάζει δέντρα.

Ξεδιπλώνοντας τη μνήμη του ο «γηραιός μαθητής» της σχολικής χρονιάς 1932-34  εξιστορεί  με διαύγεια πνεύματος  μιλώντας για τον  πρώτο διευθυντή της σχολής Ξανθουδίδη Ανδροκλή, για τον Μεσογεωπόνο απόφοιτο της Αβερωφείου Λάρισας  Σπάρη Γεώργιο. Για τον Καλογριδάκη  Εμμανουήλ από τα Πιτσίδια, και για τους συμμαθητές του  από τα όρια της Μεσαράς.  Οι 30 μαθητές της σχολής είχαν την δυνατότητα  να σπουδάσουν σε ότι αφορά την καλλιέργεια, το κλάδεμα και τον εμβολιασμό της  ελιάς. Οι μαθητές  που αποφοιτούσαν  έπαιρναν ένα  «δίπλωμα» με το οποίο μπορούσαν να διδάξουν, και να εκπαιδεύσουν άλλους μαθητές σύμφωνα με αυτά  που είχαν διδαχτεί. Για την παροχή υπηρεσιών  τους οι «μαθητές της σχολής»  ανταμείβονταν. Αναφέρθηκε για τον τρόπο εκπαίδευσης, τις ποινές, το σεβασμό προς τους διδασκάλους, τα εργαλεία κοπής, και για άλλα πολλά  που έζησε στη σχολή. Καθώς έφευγε ικανοποιημένος ευχήθηκε στους νέους μαθητές καλή πρόοδο, και τους συμβούλεψε να  σέβονται τα δέντρα και τους καρπούς. 

 

mesaralive.gr  22 November, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα