Στους δρόμους ξανά ο αγροτικός κόσμος για φορολογικό και ασφαλιστικό

mesaralive.gr  12 June, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑ
Στους δρόμους ξανά ο αγροτικός κόσμος για φορολογικό και ασφαλιστικό

Με το σύνθημα «ο αγώνας για την επιβίωση είναι διαρκής – συνεχίζουμε» αγρότες από αγροτικούς συλλόγους και επιτροπές από την ΠΕ Ηρακλείου, προχωρούν σε κινητοποιήσεις στις 16 Ιουνίου.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους αναφέρουν «Με τα νέα μέτρα, κουτσουρεύεται το αφορολόγητο εισόδημα που κερδίσαμε στα μπλόκα το 2016, από 8.600 στα 5.600 ευρώ, οι εισφορές στον ΕΦΚΑ δε θα εκπίπτουν από το φορολογητέο ποσό, όπως θα ισχύσει φέτος και με μια έκπτωση 15% για το 2018 που σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζει την επιβάρυνση στις εισφορές και τη φοροληστεία που θα υποστούμε, ψηφίστηκε νέο χαράτσι για το νερό ύδρευσης και άρδευσης, μειώνει τις συντάξεις από το 2019, κόβει μια σειρά επιδόματα στη σύνταξη.

Τα «περίφημα» αντίμετρα της κυβέρνησης είναι ψίχουλα. Σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζουν τις τεράστιες απώλειες στο εισόδημά μας. Η μείωση του ΦΠΑ στο 13% στα αγροεφόδια δεν έχει αντίκρισμα στην τσέπη μας, ούτε θα σταματήσει την επιβάρυνση της λαϊκής κατανάλωσης που θα συνεχίσει να αγοράζει πανάκριβα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ πουλάμε σε εξευτελιστικές τιμές την παραγωγή  μας.

Οι αγροτικοί σύλλογοι και οι επιτροπές αγώνα του νομού που συντονιζόμαστε με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, συμμετείχαμε στην παγκρήτια σύσκεψη στο Ρέθυμνο, στις 23 Μάη, και αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούνη, με στόχο να αναδείξουμε τα έντονα προβλήματα και να διεκδικήσουμε λύσεις.

Διεκδικούμε

Φορολογικό-Ασφαλιστικό –  

Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης και φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα αγρότη και κτηνοτρόφου. Σταδιακή αύξηση της φορολογίας ως 45% για τα μεγάλα εισοδήματα.
Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών για την Υγεία (6,95%) επειδή η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αναβάθμιση και στελέχωση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, δωρεάν δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόνοια.
Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, στα μέσα και εφόδια καθώς ο ΦΠΑ είναι ουδέτερος φόρος.

Λέμε όχι σε κάθε παλιό και νέο χαράτσι, να πληρώσουν την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν, βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι, τραπεζίτες.

Χαμηλές τιμές στα προϊόντα – Αγκαλιάζει το σύνολο των προϊόντων που ως τώρα έχουν δοθεί στην κατανάλωση. Κηπευτικά, πατάτες, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί στα σταφύλια. Παλεύουμε για κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν βιώσιμο εισόδημα στους παραγωγούς, ενάντια σε μεγαλέμπορες, βιομήχανους, «συνεταιριστικές» Ενώσεις, που με την πρώτη ευκαιρία κάνουν αθρόες εισαγωγές από άλλες χώρες και μένει ο ιδρώτας μας στα αζήτητα.   

Δακοκτονία – Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

ΕΛΓΑ – Υπάρχουν καταστροφές σε όλο το νομό, χαλάζι, βροχοπτώσεις. Παλεύουμε και διεκδικούμε άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ που παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου και του οργανισμού δίνονται με καθυστέρηση και πάνω από ένα χρόνο σε αρκετές περιπτώσεις. Δεν πρόκειται όμως να είναι δίκαιες και ουσιαστικές οι αποζημιώσεις όσο ισχύει ο αναχρονιστικός και αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ. Άμεση διεκδίκησή μας είναι η αλλαγή κανονισμού, να γίνει ο ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Μείωση τιμής γάλατος – Οι βιομηχανίες λειτουργούν ως καρτέλ για μια ακόμη φορά, μειώνοντας συνεχώς την τιμή στο γάλα. Η μέση μείωση της τιμής είναι περίπου στα 7 λεπτά σε πανελλαδικό επίπεδο με διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή. Ήδη προετοιμάζουν το έδαφος, με πρόσχημα ότι δεν παράγουν και δεν διακινούν φέτα μετά τη συμφωνία της CETA, για ακόμη μεγαλύτερη μείωση τη νέα χρονιά. Παράλληλα μεγάλες ποσότητες γάλατος είναι εισαγόμενο, υλοποιώντας τις συμφωνίες της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων με την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ για την εισαγωγή ομοειδών προϊόντων χωρίς δασμούς, άρα είναι πιο φτηνά και πιο ανταγωνιστικά από τα ελληνικά, μεγαλώνοντας την κερδοφορία των βιομηχάνων και εμπόρων.

Νερό-«Πράσινο Τέλος» – Ένα ακόμη χαράτσι για τους αγρότες, αλλά και συνολικά τα λαϊκά στρώματα αφού αφορά και στο νερό ύδρευσης. Είναι εφαρμογή της οδηγίας 60/2000 της ΕΕ που αφορά στην ιδιωτικοποίηση του νερού, στη χρήση του ως εμπορικού προϊόντος και όχι ως κοινωνικού αγαθού. Θα επιβαρύνει με εκατοντάδες ευρώ τους αγρότες με τοποθέτηση υδρομετρητών στα χωράφια, σταθερό μόνιμο τέλος επιβάρυνσης ανά στρέμμα και μεταβλητό τέλος ανά κυβικό νερού σε κάθε πότισμα. Ήδη είναι πανάκριβο το νερό και με εμφανή την απουσία έργων υποδομής. Ζητάμε από τα Δημοτικά Συμβούλια να μη δεχτούν να γίνουν οι φοροεισπράκτορες του "πράσινου τέλους" για το νερό. Να μην ισχύσει η απόφαση που την εντάσσουν ως μνημονιακή υποχρέωση, αλλά την ίδια στιγμή μεγάλες βιομηχανίες που έχουν βιολογικό καθαρισμό εξαιρούνται από το τέλος.

 

Ο μόνος σίγουρος δρόμος ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων μας, όπως έχει δείξει η πολύχρονη εμπειρία, στηρίζεται στην οργάνωση σε Αγροτικούς Συλλόγους, στην ουσιαστική λειτουργία τους, στην κινητοποίηση και μαζική συμμετοχή στις αγωνιστικές παρεμβάσεις, τη συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων σε κάθε περιοχή, σε χωριά ή ομάδες γειτονικών χωριών.

Προχωράμε σε κινητοποιήσεις

16 Ιουνίου, στις 10 πμ, παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΦΚΑ, στον Εσταυρωμένο.
Παραστάσεις διαμαρτυρίας στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο και στα δημοτικά συμβούλια για το θέμα της δακοκτονίας και του πράσινου τέλους.
Συσκέψεις σε χωριά για ενημέρωση της μικρομεσαίας αγροτιάς και το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων.

 

 

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ».

 

mesaralive.gr  12 June, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα