Τα μανιτάρια υπερτροφή για την πρόληψη του Alzheimer

  25 January, 2017 ΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ
Τα μανιτάρια υπερτροφή για την πρόληψη του Alzheimer

Φωτο: protothema.gr

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Μαλαισίας για τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες - Ποια είνα τα είδη με τις ευεργετικές ιδιότητες

Τα μανιτάρια είναι γνωστά εδώ και αιώνες για την πληθώρα θρεπτικών συστατικών που περιέχουν.

Την ώρα που προηγούμενες έρευνες έδειχναν ότι έχουν αντικαρκινική  και αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και δρουν κατά των όγκων και των ιών, μία καινούργια έρευνα έρχεται να ενισχύσει τα οφέλη αυτής της υπερτροφής, προσθέτοντας στις ευεργετικές της ιδιότητες και τη δράση της κατά των νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Η μελέτη, που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Μαλαισίας, συνέλεξε όλες εκείνες τις πληροφορίες που είναι  σχετικές με τα μανιτάρια, σε σχέση με τις ιδιότητες που περιέχουν και είναι υπεύθυνες για την  καταπολέμηση της άνοιας. 

Οι επιστήμονες επέλεξαν 11 διαφορετικά είδη βρώσιμων και φαρμακευτικών μανιταριών και μελέτησε τις επιπτώσεις τους στους εγκεφάλους των ποντικιών και των αρουραίων.

Τα μανιτάρια προκαλούν την παραγωγή NGF, μορίου υπεύθυνου για τη ρύθμιση της ανάπτυξης, της συντήρησης, του πολλαπλασιασμού και της επιβίωσης ορισμένων νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το  NGF θα μπορούσε να προστατεύσει τους νευρώνες από χημικές ουσίες που προκαλούν κυτταρικό θάνατο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, συγκεκριμένα είδη μανιταριών βρέθηκαν επίσης να έχουν ιδιαίτερα οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου. Τα μανιτάρια Cordyceps, θεωρούνται ότι είναι ένα φαρμακευτικό μανιτάρι στην κλασική ασιατική φαρμακολογία, καθώς εμποδίζει το νευρωνικό κυτταρικό θάνατο και την απώλεια μνήμης λόγω της αντιοξειδωτικής του δράσης. Επίσης, το μανιτάρι Reishi, εμφάνιζει ενδείξεις βελτίωσης των γνωστικών ικανοτήτων καθώς και αύξηση της μακροζωίας.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες λένε ότι οι επιδράσεις των μανιταριών στο μυαλό αλλά και στη βελτίωση της νόησης είναι στα πρώτα στάδια της έρευνας όσον αφορά στις τροφές και στα φυτικά φάρμακα.
Πηγή: protothema.gr
 

 

  25 January, 2017 ΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα