Θλίψη για τον θάνατο του Χριστόφορου Βαλλιάνου

https://www.cretalive.gr/  09 February, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Θλίψη για τον θάνατο του Χριστόφορου Βαλλιάνου

Υπήρξε ιδρυτής του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας στους Βώρους

"Έφυγε" από τη ζωή ο Χριστόφορος Βαλλιάνος, Δρ Ιατρικής και Εθνολόγος, μεταξύ άλλων  ιδρυτής του Ιδρύματος με την επωνυμία «Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας» και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσαράς.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Μεσαράς αναφέρει:

"Με μεγάλη μας λύπη αναγγέλλουμε τον θάνατο του  Χριστόφορου Βαλλιάνου, Δρ Ιατρικής  και Εθνολόγου.

Ο Χριστόφορος Βαλλιάνος ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα, πιονιέρος των γραμμάτων και των επιστημών. Έζησε στο Παρίσι όπου και σπούδασε αρχικά Ιατρική και στη συνέχεια, έχοντας ήδη τον τίτλο του Διδάκτορα, Εθνολογία με καθηγητή τον σπουδαίο Henri Leroy-Gourhan. Στις αρχές του 1970 επέστρεψε στην Ελλάδα και επέλεξε την Κρήτη και συγκεκριμένα τους Βώρους  ως εφαλτήριο για την δημιουργία μιας σπουδαίας πορείας στον χώρο των Γραμμάτων και των Επιστημών. Το 1973, μαζί ίδρυσε με ομάδα βωριανών και ηρακλειωτών   τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσσαράς, τον παλαιότερο πολιτιστικό σύλλογο της Κρήτης.

Παντρεμένος με την Δέσποινα Χατζή – Βαλλιάνου διακεκριμένης αρχαιολόγου εγκαταστάθηκε μόνιμα στους Βώρους και αγωνίσθηκε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του Νεώτερου Πολιτισμού της Μεσαράς ιδιαίτερα και  της Κρήτης γενικότερα.

Ήδη το 1982 με μια μικρή ομάδα νέων ίδρυσε την Ελληνιοκή Ορνιθολογική Εταιρεία η οποία πλέον θέριεψε και αποτελεί  ένα ιδιαίτερα σημαντικό Φορέα προστασίας της φύσης, πολλαπλώς βραβευμένο. 

Το 1982 με ιδιαίτερες προσπάθειές του ιδρύθηκε στους Βώρους το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας  με σημαντικούς συνεργάτες και πρότυπο τον εθνολόγο G. H. Riviere.

Το 1992 εγκρίθηκε η σύσταση του Κοινωφελούς Ιδρύματος με την Επωνυμία «Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας» και τον ίδιο χρόνο το Μουσείο έλαβε το Βραβείο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με συστηματικές ενέργειές του και εξαιρετικές μελέτες φίλων αρχιτεκτόνων το 1999-2000 ανεγέρθηκε στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος  ένα μοναδικό κτίριο στους Βώρους, το «Κέντρο Ερευνών του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας»,  το οποίο μαζί με το Μουσείο συνιστούν ένα μοναδικό σύμπλεγμα πολιτισμού στην Κρήτη.

 Η έκθεση του Μουσείου βραβεύθηκε το 1992 από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ο ίδιος ο Χριστόφορος Βαλλιάνος τιμήθηκε το 2003 από το γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (Chevalier des Arts et des Lettres) για την προσφορά του στον πολιτισμό και τις τέχνες. Έχει εκδώσει κι έχει επιμεληθεί δεκάδες βιβλία τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία.  

Πρωτοπόρος και πανεπιστήμονας, αλλά κυρίως και πρωτίστως άνθρωπος βαθιά ευγενής και καλλιεργημένος, ο Χριστόφορος Βαλλιάνος σημάδεψε όχι μόνο την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας και της Γαλλίας αλλά και την ζωή των ανθρώπων που είχαν την ευτυχία να τον γνωρίσουν και να τον συναναστραφούν.

Η απουσία του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην πολιτιστική ζωή και των δύο χωρών αλλά και στη ζωή των αγαπημένων του. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την 13.00’ το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024 από Α’ Νεκροταφείο Αθηνών".

 

https://www.cretalive.gr/  09 February, 2024 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα