Τουρισμός: Ελκυστικές οι τιμές των καταλυμάτων στην Κρήτη

  23 June, 2023 ΑΡΘΡΑ
Τουρισμός: Ελκυστικές οι τιμές των καταλυμάτων στην Κρήτη

Λίγο πάνω από το 50% κινούνται οι πληρότητες που κατέγραψαν το Μάιο τα καταλύματα τύπου AirBnB στη χώρα μας, όμως έχουν αυξηθεί πάρα πολύ σε προσφορά, αλλά και σε ζήτηση και άρα μένει να αποτυπωθεί και σε κρατήσεις.

Ο Διευθυντής Πωλήσεων της εξειδικευμένης εταιρείας AirDNA, που επεξεργάζεται τα δεδομένα από τις μεγάλες πλατφόρμες κρατήσεων Airbnb και VRBO, κ. James Kinnersly, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Travelstaytion και η Marriott Homes & Villas για την ελληνική αγορά, είπε ότι η προσφορά των διαθέσιμων καταχωρήσεων αυτών των καταλυμάτων στην Ελλάδα είναι αυξημένη κατά 13% σε σχέση με πέρυσι και 9,5% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Ωστόσο, όπως σημείωσε τα τουριστικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, που είναι διαθέσιμα μέσω ίντερνετ, έχουν επεκτείνει τη διαθεσιμότητά τους και πλέον υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες διανυκτερεύσεις για κράτηση παρά πριν από την πανδημία.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην Ελλάδα, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 61,5% τον Μάιο του 2023 σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, ενώ αυξήθηκαν και οι καταχωρήσεις με νέα καταλύματα κατά 12,6%, ωθώντας την πληρότητα στο 51,2%, από 46,9%, που ήταν το Μάη του ’22.

Στην Κρήτη τα περισσότερα καταλύματα βραχυχρόνιας

Όλοένα και περισσότερα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου AirBnB, αποκτά η χώρα μας. Η ζήτηση είναι μεγάλη, στο 51% οι πληρότητες. Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της AirDNA, η Κρήτη έχει περισσότερες καταχωρήσεις από οποιοδήποτε άλλο νησί ή πόλη στην Ελλάδα, με πάνω από 25.000 τουριστικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης να βρίσκονται στο νησί. Ωστόσο, η περιοχή της Πρέβεζας σημείωσε την υψηλότερη ανάπτυξη τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ η Θεσσαλονίκη και η Κέρκυρα συνδύασαν ισχυρή ανάπτυξη με υψηλότερους αριθμούς καταχωρήσεων.

Σε σύγκριση με το 2019, η μεγαλύτερη αύξηση προσφοράς σημειώθηκε στη Ρόδο (+20,3%), στη Θάσο (+16,4%) και στην Κέρκυρα (+16,2%), προορισμοί που παρουσίασαν επίσης ισχυρή αύξηση της ζήτησης κατά 60%, 13,1% και 55,6%%, αντίστοιχα.

Πώς θα κινηθεί το καλοκαίρι

Οι κρατήσεις για τον Μάιο έως τον Αύγουστο είναι 22% υψηλότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι και οι μέσες τιμές είναι αυξημένες κατά 7%.

Η Ελλάδα μπροστά από τον ανταγωνισμό

Ενώ η Ελλάδα είναι μια σχετικά μικρή αγορά ως προς τη ζήτηση σε σύγκριση με άλλες μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία, η ελληνική αγορά παρουσιάζει ταχύτερη αύξηση της ζήτησης από αυτές τις χώρες, με 48,9% περισσότερες διανυκτερεύσεις τους τελευταίους 12 μήνες.

Σε σύγκριση με άλλες αγορές της Μεσογείου, κορυφαίοι προορισμοί όπως η Σαντορίνη, η Κρήτη και η Ρόδος είναι σε θέση να έχουν πολύ υψηλότερες μέσες τιμές, ελκυστικές για τους ταξιδιώτες που επιλέγουν καταλύματα πολυτελείας.

Τι λέει η αγορά

Οι ξενοδόχοι σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα υποστηρίζουν ότι παρά τον ελαφρά αυξημένο αριθμό των αφίξεων σε σχέση με πέρυσι, αυτό δεν αποτυπώνεται στις πληρότητες. Μάλιστα τα «ακριβά» ξενοδοχεία, βίωσαν ένα ιδιαίτερα μέτριο Μάιο, από πλευράς πληρότητας, ενώ και ο Ιούνιος φαίνεται να μην ικανοποιεί με τις επιδόσεις του. Οι ίδιο υποστηρίζουν ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά στα καταλύματα τύπου AirBnB, τα οποία δεν λειτουργούν με τους ίδιους κανόνες, ζητώντας από το κράτος να θεσμοθετήσει. Τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που ενοικιάζονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, φαίνεται να ξεπερνούν ίσως και τις 140.000.

 

  23 June, 2023 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα