Τσίπρας: Αντί για κόφτη, έχουμε δότη - Μητσοτάκης: Είστε εφιάλτης της παραγωγικότητας

  12 December, 2016 ΓΝΩΜΕΣ
Τσίπρας: Αντί για κόφτη, έχουμε δότη - Μητσοτάκης: Είστε εφιάλτης της παραγωγικότητας

Ξεπεράσαμε τους στόχους υποστήριξε ο πρωθυπουργός - Οι εκλογές είναι η «λύση» στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ

Με τη σφοδρή αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: «Το κόμμα σας πέρυσι φώναζε ότι ο προϋπολογισμός είναι εικονικός. Όχι απλά πιάσαμε τους στόχους αλλά τους ξεπεράσαμε κιόλας» πανηγυρίζοντας ότι «δεν κόβουμε, αλλά δίνουμε». Αφού καθησύχασε όσους φοβούντυαι ενδεχόμενη σύγκρουση με τους δανειστές συνέχισε με ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για παρωχημένη καταστροφολογία.

Με επίθεση στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση ξεκίνησε την ομιλία του και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, την ομιλία του στη Βουλή. «Το Τσοβόλα δώσ’ τα όλα, το πλήρωσε πολύ ακριβά ο τόπος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης ενώ επανέλαβε τη θέση της ΝΔ για εκλογές το συντομότερο δυνατόν: «Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα για τον τόπο, είναι η λύση για το πρόβλημα του τόπου» υπερτόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. 
 

Αλέξης Τσίπρας: Δίνουμε αντί να κόβουμε


Με τη γνωστή παροιμία, του λύκου με τα πρόβατα, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Το ίδιο θα πάθετε κι εσείς, κ. Μητσοτάκη», είπε, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου της ΝΔ.

«Αντί του κόφτη ενεργοποιείται ο δότης. Δίνουμε αντί να κόβουμε» πανηγύρισε ο πρωθυπουργός και δέχθηκε το χειροκρότημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Προκειμένου να υπερασπιστεί τις πρόσφατες ανακοινώσεις του σημείωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι οριζόντια και όχι στοχευμένη με στόχο εκλογικά οφέλη. Δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στον στόχο, προσέθεσε για να καθησυχάσει όσους βλέπουν σύγκρουση με τους δανειστές.  

Στο σημείο αυτό απευθύνθηκε ξανά στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός βλέποντας καταστροφές και εκλογές». «Θα εξαντλήσουμε τον χρόνο μέχρι κεραίας, μέχρι την τελευταία ημέρα, οι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2019» τόνισε. 

Επιπλέον, ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ αν διαφωνεί με την αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ «για να το ακούσουν οι νησιώτες».

Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για παρωχημένη καταστροφολογία. Προέβλεψε, μάλιστα, έκρηξη επενδύσεων 19,1% το 2017 και αντίστοιχα θετικές εξελίξεις στις εξαγωγές και τον τουρισμό. 

Με βάση τις συγκεκριμένες εξελίξεις μίλησε για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2% το νέο έτος και επέκταση της κοινωνικής προστασίας. Όπως ήταν αναμένόμενο υιοθέτησε πλήρως το true story του Ευλείδη Τσακαλώτου. 
 

Δίχτυ κοινωνικής προστασίας


Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά και στις πολιτικές της κυβέρνησής του για την ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων, των ανέργων και γενικότερα όσων χρήζουν κοινωνικής προστασίας.   

Εντός Δεκεμβρίου θα υπογραφεί η συμφωνία για την ενίσχυση των τεχνολογικά προηγμένων εταιρειών, ανέφερε επισημαίνοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Το τραπεζικό σύστημα έχει πλήρως σταθεροποιηθεί και αρχίζει να διοχετεύει ρευστότητα στην οικονομία» συνέχισε και χαρακτήρισε υποδηγματική την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. «Το PSI ήταν εγκληματικό, κατέστρεψε τα ταμεία» προσέθεσε. 


Πόροι στην πραγματική οικονομία


Περνώντας στην επιστροφή των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου είπε ότι θα πέσουν άμεσα 10 δις στην αγορά, ενώ για το σύνολο του 2017 το ποσό θα ανέλθει στα 14 δις ευρώ. «Θα σπάσουμε το καρτέλ που πλούτησε με δημόσιο χρήμα επειδή είχε πρόσβαση στον εύκολο δανεισμό» συνέχισε στο σκεπτικό του ο πρωθυπουργός. 

Ως εθνικό στόχο, πάντως, ανέφερε την ανεργία παραδεχόμενος ότι παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έχουν δημιουργηθεί 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας, προσέθεσε και χαρακτήρισε εφικτό στόχο η Ελλάδα να πιάσει τον μέσο όρο της ΕΕ το 2021. Αλλά δεν είναι success story, σημείωσε. 
 

Μειώσαμε το χρέος!


Η ΝΔ δεν μπορεί να συγχρονιστεί με τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και δεν έχει καμία θετική πρόταση, επέστρεψε στην αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός. Δεν μπορεί κανείς να σας πάρει στα σοβαρά ως κόμμα διαμαρτυρίας, είπε χαρακτηριστικά. 

Χρακτήρισε το μνημόνιο 3... χαμηλότοκο δάνειο και για πρώτη φορά αναφέρθηκε στη διόγκωση του χρέους την περίοδο της ΝΔ. Για πρώτη φορά εμίς πετύχαμε ουσιαστική ελάφρυνση 45 δις ευρώ, σημείωσε για την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup. 


Δεύτερη αξιολόγηση


«Πρόθεσή μας είναι η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα ώστε να προετοιμάσουμε την έξοδό μας στις αγορές από τις αρχές του 2017 - Η Ελλάδα θα υλοποιήσει τη συμφωνία, αλλά δε θα εφαρμόσει αλλαγές στην αγορά εργασίας που θα τη θέτουν εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου και δε θα εφαρμόσει νέα μέτρα λιτότητας» διακήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το ΔΝΤ πρέπει να αποκτήσει το... θάρρος της γνώμης του, να πει αν θέλει να μείνει ή να φύγει από την Ευρώπη» προσέθεσε, προκαλώντας αντιδράσεις από τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης. 

Έχουμε πια εμπειρία από διαπραγματεύσεις και παράλογες απαιτήσεις και δεν ανησυχούμε, συμπλήρωσε το μήνυμά του ο πρωθυπουργός. 


Προσφυγική κρίση - Κυπριακό - Διεθνής Ρόλος


Η Ελλάδα αναδείχθηκε σε φάρο δημοκρατίας και ανθρωπιάς, προσέθεσε και αναφέρθηκε στις επισκέψεις ξένων ηγετών στη χώρα μας ως απόδειξη της αναβάθμισης του διεθνού της ρόλου. 

Για το Κυπριακό σημείωσε τη συμπαράστασή του στον Νίκο Αναστασιάδη και χαρακτήρισε ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι για πρώτη φορά και οι δύο ηγέτες θέλουν τη λύση του προβλήματος. Δεν βοηθά η στάση της Τουρκίας, συνέχισε και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα ούτε θα φοβηθεί, ούτε θα αντιδράσει σπασμωδικά καθώς τα σύνορα της είναι τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία. 

«Τείνουμε το χέρι της φιλίας, δε θα κάνουμε πίσω στα δικαιώματά μας» τόνισε και επισήμανε ότι η συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει την απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε συναίνεση από τη ΝΔ και χαμήλωμα των τόνων από την Τουρκία. 

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού 

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Είσαι ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας


Aπό την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προέταξε την ανάγκη πολιτικής αλλαγής προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση και παράλληλα εμφανίστηκε έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες της διακυβέρνησης ως ο εκφραστής της ευρύτερης δυνατής συσπείρωσης των δυνάμεων της Δημοκρατίας, της συνεννόησης και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. 

«Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα για τον τόπο, είναι η λύση για το πρόβλημα του τόπου, η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία, η ώρα που μια ικανή κυβέρνηση θα αναλάβει την εξουσία είναι κοντά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα πρόσθεσε: «Δεν φοβάμαι τις δύσκολες αποφάσεις. Με πλήρη συναίσθηση σας κοιτάζω ευθέως και σας λέω ότι η παραμονή σας στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα. Όσο συντομότερα φύγετε τόσο το καλύτερο».
 

Αποτύχατε παντού 


Ο κ. Μητσοτάκης ήταν έντονα επικριτικός για το σύνολο των πεπραγμένων της διετίας ενώ κάνοντας σύγκριση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά, υποστήριξε: «Καμία κυβέρνηση δεν έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά σε τόσο σύντομο διάστημα, στην καλύτερη περίπτωση το 2017 η χώρα θα επιστρέψει στο σημείο που είχε φτάσει στα τέλη του 2014».

Επιχείρησε δε να αποδομήσει την πολιτική Τσίπρα λέγοντας ότι απέτυχε και στους δύο στόχους που είχε βάλει: «Ανεβήκατε με τη σημαία ότι θα καταργήσετε "με ένα νόμο και ένα άρθρο" τη λιτότητα και επιβάλλετε λιτότητα μακράς διάρκειας, ναρκοθετώντας, όχι μόνο τις επόμενες ελληνικές Κυβερνήσεις, αλλά και την ίδια τη χώρα. Υποσχεθήκατε να σκίσετε τα μνημόνια και έχετε ήδη υπογράψει και εφαρμόζετε το τρίτο μνημόνιο, το συμπληρωματικό μνημόνιο και έχετε μονογράψει το 4ο. Τα μέτρα για το χρέος ισοδυναμούν με μνημόνιο μετά το τρίτο μνημόνιο. Δεν το λέω εγώ, αλλά η πρώην αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών. Η κυρία Βαλαβάνη». 
 

«Τσοβόλα δώστα όλα»


Αναφέρθηκε και στις πρόσφατες παροχές του κ. Τσίπρα θυμίζοντας του ότι είχε χαρακτηρίσει «πράξη ντροπής» τις αντίστοιχες παροχές του Αντώνη Σαμαρά το 2014. Συμπλήρωσε δε ότι «Επιστρέφετε ένα ποσό στους συνταξιούχους για να το πάρετε πίσω την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, νέοι συνταξιούχοι περιμένουν χρόνια να πάρουν την σύνταξή τους, ενώ το πρόγραμμα επενδύσεων έχει συρρικνωθεί και τα επιδόματα ανεργίας καλύπτουν ένα μικρό ποσοστό των ανέργων». Αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση έχει στόχο να αποδράσει από την εξουσία δημιουργώντας τεχνητή κρίση με τους δανειστές. Το «Τσοβόλα δώστα όλα» το πλήρωσε ο τόπος, ανάφερε και πρόσθεσε ότι κι άλλοι έκαναν στο παρελθόν παροχές και τώρα δεν είναι στην Βουλή, εννοώντας τον Γιώργο Παπανδρέου.
 

«Είστε ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας, κ. Τσίπρα»
 

Επικεντρώνοντας στον προϋπολογισμό είπε ότι έρχεται για να καταδείξει και να συμπυκνώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο όλα τα αδιέξοδα που συσσωρεύονται μήνες τώρα στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου. Πρόσθεσε ότι «με κρατικό προϋπολογισμό που θα ψηφισθεί σήμερα, δεν υπάρχει Ελληνίδα ή Έλληνας που να μην έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί» και εξήγησε: «Για τους άνεργους δεν υπάρχει ελπίδα καθώς με περισσότερους φόρους και εισφορές, δουλειές δεν πρόκειται να δημιουργηθούν. Για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους δεν υπάρχει προοπτική βελτίωσης των εισοδημάτων τους. Αντιθέτως, τα εισοδήματά τους μειώνονται και οι θέσεις εργασίας τους καθίστανται επισφαλείς. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες που μέχρι σήμερα κατάφεραν να επιβιώσουν, το 2017 προμηνύεται εφιαλτικό. 29% φόρος συν 100% προκαταβολή φόρου, συν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, συν αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης. Πώς θα αντέξουν; Είστε ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας, κύριε Τσίπρα.  Από τότε που ήρθατε, έχετε κλειδώσει τη χώρα σε μια κατάσταση ατελείωτης παραλυτικής εκκρεμότητας».
 

Πρόγραμμα ελληνικής έμπνευσης και ιδιοκτησίας 

 
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. «Η εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς τολμηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων ελληνικής έμπνευσης, σχεδιασμού και ιδιοκτησίας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και υποστήριξε ότι «μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πείσουμε τους πιστωτές μας ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να υποστηρίξει μια διατηρήσιμη ανάπτυξη. Και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε. Όταν οι δανειστές μας διαπιστώσουν τη συνέπεια και την αποφασιστικότητα μιας αποτελεσματικής Κυβέρνησης, θα στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια.  Δεν θα έχουν κανένα λόγο να επιμείνουν σε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης 3,5% που καμιά οικονομία στον κόσμο δεν μπορεί να επιτύχει για μεγάλο χρονικό διάστημα». 

Τέλος ανέπτυξε την δική του πρόταση: «Οι στόχοι που θέτουμε για την απόδοση της οικονομίας είναι φιλόδοξοι: Ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 4% από το 2018 και μετά, και δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας ανά έτος. Αυτές εκτιμούμε ότι είναι οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Στα μέτρα άμεσης εφαρμογής του σχεδίου αυτού, κυρίαρχη θέση έχει ένα διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα συνδυάζει στοχευμένες μειώσεις δαπανών και μειώσεις των φόρων». 

- Μειώνεται μεσοσταθμικά ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών.

- Μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών.

- Επανέρχεται ο Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% και καταργείται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.

-Αυξάνεται το όριο υπαγωγής στο Φ.Π.Α. από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ.

«Οι άμεσες αυτές παρεμβάσεις μας έχουν κοστολογηθεί και ισοσκελίζονται από 10 συγκεκριμένες περικοπές κρατικών δαπανών για να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι αυτή η πολιτική είναι και πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική». επεσήμανε.

Δείτε την ομιλία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

protothema.gr

 

  12 December, 2016 ΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα