Ελαιόδενδρα:Φυτοπροστασία στο στάδιο της ανθοφορίας

  11 May, 2021 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ελαιόδενδρα:Φυτοπροστασία στο στάδιο της ανθοφορίας

Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου για την ανθοφορία στις όψιμες και ορεινές περιοχές (ποικιλία Κορωνέικη).

Παρατηρείται κρόκιασμα των ανθέων και έναρξη της άνθισης (στάδια Ε και F). Ο ζεστός καιρός έχει επισπεύσει το άνοιγμα των ανθέων με αποτέλεσμα να παρατηρείται ανομοιομορφία στην εξέλιξη της άνθισης ακόμα και στο ίδιο ελαιόδεντρο. 

Πυρηνοτρήτης

Στις όψιμες περιοχές ξεκίνησε η πτήση των ακμαίων της ανθόβιας γενιάς μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Τα θηλυκά γεννούν τα αυγά τους στα κλειστά άνθη και οι προνύμφες τρέφονται σε αυτά.

Οδηγίες – Όψιμες περιοχές:

-Στους ελαιώνες βιολογικής καλλιέργειας ανεξαρτήτως μεγέθους ανθοφορίας συστήνεται επέμβαση όταν έχουν ανοίξει έως και 25% των ανθέων και επανάληψη μετά από 7 ημέρες. Στη βιολογική γεωργία το έντομο αντιμετωπίζεται κατά κανόνα στη γενιά αυτή με σκευάσματα του βακίλου της Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis) με σκοπό να μειωθεί ο πληθυσμός στην καρπόβια γενιά.

-Στους ελαιώνες συμβατικής καλλιέργειας που έχουν μικρή ανθοφορία (μικρότερη του 50% της κανονικής) συστήνεται επέμβαση στην έναρξη της άνθισης. Ελαιώνες με ικανοποιητική ανθοφορία δε χρειάζονται καμία επέμβαση καθώς ποσοστό 5% των ανθέων αρκεί για μια ικανοποιητική καρπόδεση.

Στην περίοδο της άνθισης προτείνεται η χρήση σκευασμάτων του βακίλου ή άλλου εκλεκτικού εγκεκριμένου σκευάσματος για την προστασία των φυσικών εχθρών και των ωφέλιμων εντόμων (μέλισσες, επικονιαστές, παράσιτα, αρπακτικά).

Μαργαρόνια

Οι προνύμφες της ανοιξιάτικης γενιάς καταστρέφουν με φαγώματα τη νέα τρυφερή βλάστηση.

-Στις όψιμες περιοχές συστήνεται άμεσα επέμβαση στα νεαρά δεντρύλλια σε φυτώρια ή σε νεοσύστατους ελαιώνες και σε δέντρα αυστηρά κλαδεμένα. Οι προνύμφες του εντόμου καταστρέφουν φύλλα και ακραίους οφθαλμούς προκαλώντας την ανάπτυξη ανεπιθύμητων πλάγιων βλαστών ή την καταστροφή των εμβολίων. Η νέα βλάστηση πρέπει να προστατεύεται και τα δέντρα να ελέγχονται για προσβολές.

Τα παραγωγικά ελαιόδεντρα συνήθως δεν έχουν αξιόλογες προσβολές.

 Βαμβακάδα

Είναι μυζητικό έντομο που προσβάλλει τη νέα βλάστηση. Η χαρακτηριστική λευκή κηρώδη ουσία που εκκρίνει μαζί με κολλώδες μελίτωμα καλύπτει τις κορυφές των νέων βλαστών και τις ανθοταξίες.

Συνιστάται αντιμετώπιση μόνο σε ελαιώνες με μικρή ανθοφορία και έντονη προσβολή (προσοστό προσβεβλημένων ανθέων>30%) κατά προτίμηση με παραφινικά λάδια.

 

  11 May, 2021 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα