Η ρύθμιση των 120 δόσεων προς την Εφορία φέρνει εμπόδια

agrotypos.gr  29 May, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Η ρύθμιση των 120 δόσεων προς την Εφορία φέρνει εμπόδια

Αρρυθμίες στη λειτουργία των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων δημιουργούν από την μια οι απαιτήσεις της ΔΕΗ για ρευστό άμεσα κι από την άλλη, η ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στην Εφορία, που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση και τρέχει ήδη. Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας, κ. Βασίλης Γιαννάκος «κρατάμε ανοιχτά τα δίκτυα με ασφαλιστικά μέτρα προσωρινά ως τον Οκτώβριο, γιατί είμαστε εν μέσω καλλιεργητικής σεζόν. Η ΔΕΗ απαιτεί άμεσα το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών μας, αλλά από την άλλη οι παραγωγοί που χρωστούν σε εμάς για τα αρδευτικά εντάσσονται στις 120 δόσεις και έχουν δυνατότητα αποπληρωμής σε κάποια χρόνια. Αυτό είναι άδικο, τα χρήματα αυτά, θα φτάσουν στα ταμεία των ΤΟΕΒ μετά από χρόνια. Πρέπει επιτέλους να γίνουν παρεμβάσεις συνολικές στο θέμα το αρδευτικό κι όχι αποσπασματικές». Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι αγρότες καταφεύγουν σε ρυθμίσεις, λόγω της πολύ κακής οικονομικής κατάστασης, στην οποία βρίσκονται, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, να μην μπορούν ούτε το νερό που χρησιμοποιούν να πληρώσουν, με αποτέλεσμα τα χρέη τους να βεβαιώνονται στις Εφορίες.

Στις αρχές Μαΐου η ΔΕΗ έκλεισε το διακόπτη παροχής ρεύματος προς τον ΤΟΕΒ Τιτανίου για παλιά χρέη (350.000 ευρώ), με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς νερό εκατοντάδες αγρότες που τα κτήματα τους αρδεύονται μέσω του δικτύου του ΤΟΕΒ Τιτανίου στον Παλαμά Καρδίτσας.

Όπως μας είχε πει τότε ο πρόεδρος του οργανισμού, κ. Βασίλης Γιαννάκος, «η ΔΕΗ είναι ανένδοτη και δεν συνεργάζεται μαζί μας και μας έκοψε την παροχή ρεύματος για πολύ παλιά χρέη». Τώρα, βέβαια, όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιαννάκος, ο ΤΟΕΒ κατάφερε να ανοίξει τα δίκτυα, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΔΕΗ, με το επιχείρημα ότι είναι σε εξέλιξη η καλλιεργητική περίοδος, τα οποία και κέρδισε. Παράλληλα, όμως, η ΔΕΗ δεν δέχτηκε την πρόταση του ΤΟΕΒ Τιτανίου για αποπληρωμή όλων των τρέχοντων λογαριασμών, συν αποπληρωμή παλιών χρεών σε δόσεις (25.000 ευρώ το μήνα όλο το καλοκαίρι και από το φθινόπωρο ένταξη σε ρύθμιση για τα υπόλοιπα).

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, αντίστοιχο πρόβλημα προέκυψε τις προηγούμενες ημέρες και με άλλους ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας, όπως είναι του Αγναντερού, της Γελάνθης και της Λαζαρίνας, με την ΔΕΗ να κόβει την παροχή και μάλιστα για πολύ μικρά χρέη κάποιων χιλιάδων ευρώ.

Όπως λέει ο κ. Γιαννάκος στον ΑγροΤύπο «απαιτείται να γίνουν συνολικές παρεμβάσεις κι όχι αποσπασματικές γιατί το πρόβλημα είναι συνολικό. Οι ρυθμίσεις σαφώς είναι καλές για τον παραγωγό, αλλά την ίδια ώρα η ΔΕΗ απαιτεί άμεσα ρευστό. Ακριβώς το ίδιο γίνεται και με δήμους που λειτουργούν αρδευτικά συστήματα και πληρώνουν εφάπαξ ποσά στην ΔΕΗ στερώντας έργα από τους δημότες, ενώ την ίδια ώρα όσοι έχουν χρέη στους δήμους για το αρδευτικό νερό, εντάσσονται και αποπληρώνουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις».

Απαντήσεις Αραχωβίτη στην Βουλή για το θέμα

Για το θέμα απάντησε στα τέλη Απριλίου, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, σε ερώτηση (6601/21-3-2019) βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «όσον αφορά στη ρύθµιση των χρεών των Γενικών και Τοπικών Οργανισµών Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β. και Τ.Ο.Ε.Β.) προς τη ∆ΕΗ, σηµειώνεται ότι το εν λόγω θέµα δεν είναι αρµοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων (ΥΠΑΑΤ), καθώς αποτελεί, καταρχήν, ζήτηµα συµφωνίας µεταξύ των δύο εµπλεκόµενων φορέων [Οργανισµοί Εγγείων Βελτιώσεων (Ο.Ε.Β.) και ∆ΕΗ]. Γενικότερα, το πρόβληµα των αυξηµένων χρεών ορισµένων Ο.Ε.Β. προς τη ∆ΕΗ οφείλεται κυρίως στη µειωµένη εισπραξιµότητα των εισφορών των µελών προς τους Ο.Ε.Β. Προκειµένου να αντιµετωπιστεί αυτό το ζήτηµα, προωθήθηκε νοµοθετική διάταξη [άρθρο 66 του ν. 4546/2018 (Α΄ 101/12-6-2018)], µε την οποία επιλύεται σειρά θεµάτων που αφορά στα έργα και στους Ο.Ε.Β. Μεταξύ άλλων, µε την εν λόγω διάταξη αφενός καθιερώνεται ένα πιο αποτελεσµατικό πλαίσιο είσπραξης των οφειλών των παραγωγών προς τους Ο.Ε.Β. για την εύρυθµη λειτουργία τους και για την απρόσκοπτη παροχή των υπηρεσιών προς τα µέλη τους, αφετέρου παρέχονται δυνατότητες ρύθµισης των χρεών των παραγωγών – µελών προς τους Ο.Ε.Β., ώστε να διευκολυνθεί η αποπληρωµή τους σε εύλογο χρονικό διάστηµα, διασφαλίζοντας τη βιωσιµότητα των αγροτικών εκµεταλλεύσεων. Όσον αφορά στην αντιµετώπιση των αρδευτικών αναγκών της χώρας, σηµειώνεται ότι το ΥΠΑΑΤ προγραµµατίζει την εκτέλεση Εγγειοβελτιωτικών Έργων και την εκπόνηση των Μελετών τους. Τα έργα αυτά αφορούν, µεταξύ άλλων, και στη βελτίωση υφιστάµενων εγγειοβελτιωτικών υποδοµών, ενώ χρηµατοδοτούνται από ενωσιακούς ή και εθνικούς πόρους. Με δεδοµένη την οικονοµική κατάσταση της χώρας, το Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων (Π.∆.Ε.) του ΥΠΑΑΤ:  σε ό,τι αφορά στο εθνικό του σκέλος, έχει περιορισµένους πόρους, οι οποίοι αφορούν αποκλειστικά σε υποχρεώσεις εγγειοβελτιωτικών έργων των παρελθόντων ετών και  σε ό,τι αφορά στο συγχρηµατοδοτούµενο σκέλος του και, ειδικότερα, στο πλαίσιο του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, µέχρι και τις 30/11/2018 ήταν ανοικτή η πρόσκληση του Μέτρου 4.3.1 «Υποδοµές εγγείων βελτιώσεων». Η πρόσκληση αυτή αφορούσε σε µεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα, προϋπολογισµού >2,2 εκατ. ευρώ έκαστο. Εντός του έτους 2019 αναµένονται οι εντάξεις σηµαντικού αριθµού µεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων.

Σηµειώνεται ότι, ήδη, η ∆ιεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, σε συνεργασία µε την Περιφέρεια και τους Ο.Ε.Β., έχει προτείνει αρκετά έργα µε αντικείµενο τον εκσυγχρονισµό των απαρχαιωµένων αρδευτικών δικτύων, αλλά και τον εκσυγχρονισµό της λειτουργίας των Ο.Ε.Β., καθώς έχει προωθήσει αιτήµατα κατασκευαστικού περιεχοµένου, αλλά και προµήθειας σύγχρονων και αυτόµατων συστηµάτων εξοικονόµησης νερού και ενέργειας σε υφιστάµενους Ο.Ε.Β. Επιπλέον, έχουν προωθηθεί και αιτήµατα για την προµήθεια φωτοβολταϊκών συστηµάτων που έχουν ως στόχο τη µείωση της δαπάνης της ηλεκτρικής ενέργειας. Η µηχανογράφηση και εν γένει ο εκσυγχρονισµός της λειτουργίας ενός Ο.Ε.Β. αποτελούν αρµοδιότητες του ίδιου του Οργανισµού προσαρµοζόµενου στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, σύµφωνα και µε τη φύση του ίδιου του εγγειοβελτιωτικού έργου που διοικεί. Αναφέρεται ότι το ΥΠΑΑΤ προέβη στην έκδοση σχετικών διατάξεων νόµων (ν.4456/2017, ν.4546/2018), προκειµένου να αρθούν χρόνια προβλήµατα των Ο.Ε.Β. και, ταυτόχρονα, να προσαρµοστούν οι Ο.Ε.Β. στις ανάγκες της σηµερινής εποχής».

 

agrotypos.gr  29 May, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ