Mια ακόμη ζεστή μέρα στην Κρήτη!

  11 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Mια ακόμη ζεστή μέρα στην Κρήτη!

Αποπνικτική σήμερα η ατμόσφαιρα στο κέντρο του Ηρακλείου με το θερμόμετρο να δείχνει έως και 34 βαθμούς κελσίου. Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού είναι γεγονός.

 Όαση για το Ηράκλειο  οι κλιματιζόμενες αίθουσες και τα καταστήματα που είχαν air-condition. Μπορεί από τη μία το κέντρο της πόλης να θύμιζε καμίνι, οι παραλίες από την άλλη αποτέλεσαν την καλύτερη επιλογή δροσιάς.Ο καύσωνας ωστόσο κρύβει και κινδύνους με τους ειδικούς να προτρέπουν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο σε καταστάσεις καύσωνα.  

Στους 38οC  

Ο καύσωνας μάς ταλαιπώρησε αρκετά όλο αυτό το διάστημα και, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, η θερμή αυτή εισβολή θα διατηρηθεί και σήμερα Πέμπτη μέχρι το μεσημέρι. Από το απόγευμα και μετά, όμως, το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει. Συγκεκριμένα, όπως τονίζει ο κ. Λέκκας, σήμερα Πέμπτη το πρωί «οι θερμοκρασίες θα ξεκινήσουν από υψηλά επίπεδα γύρω στους 25-27 βαθμούς Κελσίου, ενώ θα κορυφωθούν αγγίζοντας τους 34-36 στο νησί. Στο Ηράκλειο και στην ανατολική Κρήτη, δε, ενδεχομένως να φτάσουν και τους 38 βαθμούς. Από το απόγευμα όμως η ψυχρή μάζα και το βόρειο ρεύμα, που κάνει την εμφάνισή του στο Ηράκλειο και θα έχει ήδη επηρεάσει την υπόλοιπη Ελλάδα, θα έχει ως συνέπεια μια πτώση της θερμοκρασίας». 
Μάλιστα στα ορεινά δημιουργούνται νεφώσεις, χωρίς όμως, όπως είπε ο κ. Λέκκας, να περιμένουμε φαινόμενα.

«Οι βοριάδες που θα επικρατούν κατά τόπους θα εμφανιστούν ενισχυμένοι στα 4-5 μποφόρ, ενώ τοπικά στα νότια, όπως και στην ενδοχώρα, θα φτάνουν και τα 6 μποφόρ», τόνισε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες θα πρέπει όλοι να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς παραμονεύει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και γρήγορης επέκτασής της λόγω των ανέμων που θα πνέουν σήμερα. 
Από το βράδυ σήμερα προς αύριο Παρασκευή, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν σε επίπεδα της τάξεως των 20-22 βαθμών Κελσίου, στα ορεινά ενδεχομένως και ακόμη χαμηλότερα. Πιο αναλυτικά, από αύριο Παρασκευή το σκηνικό του καιρού θα είναι σχετικά καλό με λίγες νεφώσεις στα ορεινά, οι οποίες στη διάρκεια της ημέρας θα διαλυθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα 3-4 μποφόρ, σχηματίζοντας έναν ήπιο κυματισμό στις βόρειες ζώνες, ενώ στα νότια οι άνεμοι θα φτάνουν τα 5 ακόμα και τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει αισθητά σε χαμηλότερα επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές να κυμαίνονται στους 30 βαθμούς στα βόρεια, ενώ στους 31-33 βαθμούς Κελσίου θα κυμαίνεται η θερμοκρασία στα νότια.

 

  11 July, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ