Μολυσμένο με σωματίδια πλαστικού το θαλασσινό αλάτι

mesaralive.gr  10 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ
Μολυσμένο με σωματίδια πλαστικού το θαλασσινό αλάτι

Κινέζοι ερευνητές ανέλυσαν 15 μάρκες κοινού επιτραπέζιου αλατιού και ανάμεσα στους κόκκους ανακάλυψαν μικροσωματίδια πλαστικού τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου καθώς και πολυαιθυλένιο, σελοφάν, και μια μεγάλη ποικιλία από άλλες πλαστικές ύλες.

Το υψηλότερο επίπεδο της πλαστικής μόλυνσης βρέθηκε σε αλάτι που προήλθε από τον ωκεανό. Οι ερευνητές μέτρησαν σε αυτό περισσότερα από 2.500 σωματίδια πλαστικού ανά κιλό. Η παρουσία μικροσωματιδίων πλαστικού είναι επιβλαβής γιατί τα σωματίδια απορροφούν μέσα στο νερό ρύπους που προκαλούν καρκίνο και ενδοκρινικές διαταραχές, οι οποίοι στη συνέχεια καταλήγουν στον οργανισμό μας.

Η ρύπανση από πλαστικά απειλεί τις θάλασσες, τον πλανήτη μας και ...εσένα.

Τα περισσότερα προϊόντα που αγοράζουμε χρησιμοποιούν πλαστικά που πετιούνται: Συσκευασίες, συστατικά καλλυντικών, καλαμάκια, σακούλες, ακόμα και δίχτυα ψαρέματος. Πολλά πλαστικά έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθούν μόνο μια φορά και να οδηγηθούν στις χωματερές, ενώ οι παραλίες είναι γεμάτες από αυτά.

Ανακτούμε μόλις 5-10% από τα πλαστικά που παράγουμε. Το 50% θάβεται στις χωματερές, κάποια ανακυκλώνονται αλλά ένα μεγάλο μέρος καταλήγει στη θάλασσα.

Οι ωκεανοί είναι ένα δίκτυο από ρεύματα που κυκλοφορούν το νερό σε όλο τον πλανήτη. Αυτές οι πέντε τεράστιες, αργά περιστρεφόμενες γύρες συσσωρεύουν πλαστικά, και επειδή τα πετρελαϊκά πλαστικά έχουν σχεδιαστεί για να αντέχουν, θα παραμείνουν στις θάλασσες για δεκαετίες ή και περισσότερο.

Στον ωκεανό, το ηλιακό φως και τα κύματα κατακερματίζουν τα επιπλέοντα πλαστικά σε όλο και μικρότερα σωματίδια, αλλά ποτέ δεν εξαφανίζονται εντελώς ή βιοδιασπώνται. Τα πλαστικά σωματίδια λειτουργούν ως σφουγγάρια που αποροφούν τους υδατοδιαλυτούς ρυπαντές όπως τα φυτοφάρμακα. Ένα μόνο πλαστικό μικροσφαιρίδιο μπορεί να είναι 1 εκατομμύριο φορές πιο τοξικό από το νερό γύρω από αυτό.

Τα ψάρια, οι χελώνες, ακόμα και οι φάλαινες τρώνε πλαστικά αντικείμενα, τα οποία μπορεί να τα αρρωσταίνουν ή να τα σκοτώσουν. Τα πλάσματα της θάλασσας επίσης θανατώνονται από τα πλαστικά σκουπίδια συνήθως παγιδεύοντάς τα ασφυκτικά στο βυθό.

Τα μικρά ζώα του ωκεανού, όπως τα ψάρια, καταπίνουν μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια. Αυτά τα τοξικά σωματίδια περνούν σε μας όταν τρώμε θαλασσινά. Εκατοντάδες είδη της θάλασσας απειλούνται από την πλαστική ρύπανση, όπως και η επιβίωση των ίδιων των ωκεανών. Οι άνθρωποι εξαρτώνται από τον ωκεανό για τροφή αλλά και ως ένα υγιές οικοσύστημα που διατηρεί την ισορροπία των αερίων του θερμοκηπίου...

Οι επιστήμονες συμφωνούν: Αν οι ωκεανοί πεθάνουν, θα χαθούμε.

Πηγή: www.5gyres.org

 

mesaralive.gr  10 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣΥΓΕΙΑ