“Πονοκέφαλος” για χιλιάδες Κρητικούς απο τα..ραβασάκια της ΔΕΗ

neakriti.gr  29 April, 2019 ΑΡΘΡΑ
“Πονοκέφαλος” για χιλιάδες Κρητικούς απο τα..ραβασάκια της ΔΕΗ

Ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια ευρώ τα χρέη των Κρητικών στη ΔΕΗ

Χιλιάδες επιστολές έχει στείλει η ΔΕΗ στείλει το τελευταίο διάστημα σε οφειλέτες της στην Κρήτη, που ανήκουν ακόμα και στο Κοινωνικό Τιμολόγιο και δεν έχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα - άνω του ενός έτους - καταβάλει χρήματα έναντι οφειλών.

Πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ είναι - σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας - τα χρέη των Κρητικών προς τη ΔΕΗ.

«Τραγική είναι η εικόνα. Πρέπει να βρεθεί μια λύση», λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, που δέχεται πολύ συχνά έκκληση για βοήθεια από φτωχά νοικοκυριά, ακόμα και ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας, που του ζητούν να παρέμβει για την επανασύνδεση του ρεύματος, μετά το κατέβασμα του διακόπτη, σε σπίτια όπου τα εισοδήματα είναι... επιδοματικού χαρακτήρα!

Στο μεταξύ, στελέχη της ΔΕΗ έλεγαν στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ότι «οι περισσότεροι που δεν πληρώνουν καθόλου είναι άνθρωποι που στην πραγματικότητα - αν και είχαν τις προϋποθέσεις να ενταχθούν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο - δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα. Οι επιστολές που στέλνουμε είναι προειδοποιητικές. Δεν έχουμε σκοπό να κατεβάσουμε διακόπτες χωρίς να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια. Και ήδη βλέπουμε εκείνους που όντως αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης να έρχονται μετά την επιστολή και να πληρώνουν κάποια χρήματα μειώνοντας το χρέος τους. Δηλαδή, το 80% των πελατών που απευθύνονται στη ΔΕΗ αυτές τις μέρες δεν είναι από αποκοπές. Είναι από τις επιστολές»...

Η πλευρά της ΔΕΗ μάς απάντησε επίσης ότι, «για ανθρώπους που πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν, γίνονται κάποιοι διακανονισμοί και αρκετές δόσεις. Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε ιδιαίτερες ευκολίες, γιατί μπορεί να βρεθεί ένας έμπορας και να μας πει “θέλω κι εγώ να μου κάνετε τις ίδιες δόσεις με τον άλλο που είναι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο”. Ζητάμε λοιπόν ένα ποσοστό σχετικά μικρό σε τέτοιες περιπτώσεις και κάνουμε κάποιες δόσεις. Τους κάνουμε μια καλή ρύθμιση. Εξάλλου, πλέον τα Κοινωνικά Τιμολόγια ως θεσμός είναι πιο “σφιχτός” σε σχέση με το παρελθόν. Ακόμα όμως και σε εκείνους που ήταν κομμένοι στο παρελθόν, μετά από παρέμβαση των κοινωνικών υπηρεσιών και οικονομικής βοήθειας απ’ το κράτος, επανασυνδέουμε το ρεύμα και έχουν μπει σε διαδικασία εξόφλησης των λογαριασμών. Και είναι δεκάδες μόνο στον νομό Ηρακλείου»... Στο μεταξύ, οι πληροφορίες μας μέσα από τη ΔΕΗ λένε ότι τα χρέη προς τη ΔΕΗ σε επίπεδο Κρήτης ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, αλλά ένα μεγάλο μέρος από αυτά είναι από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.

«Ας κόψουν από τους έχοντες»

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, δηλώνει συγκλονισμένος από τα ανθρώπινα δράματα που καθημερινά “φτάνουν” στο γραφείο του. «Είμαι βέβαιος», όπως λέει, «ότι στην πραγματικότητα, από τα 150 εκατομμύρια ευρώ που χρωστά η Κρήτη, το μεγαλύτερο μέρος είναι από μεγαλοοφειλέτες. Γιατί δεν πάνε εκεί να κατεβάσουν τους διακόπτες; Γιατί ρυθμίζουν τα χρέη ενός μεγαλοξενοδόχου που τους χρωστάει ας πούμε 500.000 ευρώ και δεν μπορούν με ανάλογο τρόπο να ρυθμίσουν και το χρέος ενός φτωχού νοικοκυριού με 2-3 χιλιάδες ευρώ;», διερωτάται ο συνδικαλιστής. «Εδώ μιλάμε κυρίως για ευαίσθητα νοικοκυριά. Δηλαδή, μονογονεϊκές οικογένειες, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτά τα χρέη. Κι εδώ χρειάζεται να υπάρξει μέριμνα από την Πολιτεία. Δε γίνεται να τους αφήσουν αυτούς τους ανθρώπους μόνους. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Τα χρέη έχουν φτάσει τα 2.500 με 3.000 ευρώ. Έχουν φτάσει πολλά ειδοποιητήρια της ΔΕΗ. Έχουν ξεκινήσει διακοπές. Κάτι πρέπει να γίνει για να υπάρξει μια μέριμνα. Και αν δεν υπάρξει από τη ΔΕΗ θα πρέπει να υπάρξει από την Πολιτεία. Δεν μπορεί μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα παιδιά, άρρωστοι άνθρωποι που χρειάζονται το ρεύμα, να τους το κόβουν. Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό. Και οι άνθρωποι δεν είναι απατεώνες. Δεν έχουν εισοδήματα. Αποδεδειγμένα δεν έχουν. Και τους άλλους που έχουν και δεν πληρώνουν, ας τους βρουν», καταλήγει ο συνδικαλιστής.

«Απειλές ΔΕΗ σε αναπήρους»

Εξάλλου, σε πανελλαδικό επίπεδο, πρόσφατα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων κατήγγειλε απειλές από τη ΔΕΗ σε αναπήρους και χρονίως πάσχοντες, πως θα τους κόψει το ρεύμα αν δεν πληρώσουν. «Προειδοποιούμε ότι με τον αγώνα μας δε θ’ αφήσουμε κανένα σπίτι ανάπηρου ή χρονίως πάσχοντα χωρίς ρεύμα», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ. Και προσθέτει ότι «ενώ η διοίκηση της ΔΕΗ είχε δεσμευτεί και δημόσια, ύστερα από κινητοποιήσεις, ότι δε θα κόβεται το ρεύμα σε ανάπηρους και χρονίως πάσχοντες που χρωστούν στη ΔΕΗ, με εντολή της στέλνονται από δικηγορικά γραφεία επιστολές σε σπίτια αναπήρων, ότι αν δεν ξοφλήσουν το ωφελούμενο ποσό στη ΔΕΗ θα τους κοπεί το ρεύμα, θα καταγγείλουν τη σύμβαση και θα τη λήξουν μονομερώς παίρνοντας ρολόγια κ.λπ.». Επισημαίνει ότι «οι συνάδελφοί μας καταβάλλουν κάθε μήνα κάποιο ποσό για την εξυπηρέτηση του λογαριασμού της ΔΕΗ, όμως αδυνατούν για ολική αποπληρωμή, λόγω των πληγμάτων που έχει δεχτεί από την αντιλαϊκή πολιτική ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός».

 

neakriti.gr  29 April, 2019 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα