Πότε θα είναι διαθέσιμα τα πρώτα εμβόλια κατά του καρκίνου

  18 October, 2022 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Πότε θα είναι διαθέσιμα τα πρώτα εμβόλια κατά του καρκίνου

Τα εμβόλια της τεχνολογίας mRNA που στοχεύουν στον καρκίνο θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα πριν από το τέλος της δεκαετίας. Αυτό εκτιμά η BioNTech, εταιρεία που βρίσκεται πίσω από ένα από τα πιο επιτυχημένα εμβόλια κατά το κορονοϊού.

 Ειδικότερα, ο Ugur Sahin και η Ozlem Tureci, συνιδρυτές της BioNTech, της γερμανικής εταιρείας που συνεργάστηκε με την Pfizer για την ανάπτυξη εμβολίου mRNA κατά του κορονοϊού, δήλωσαν ότι έχουν κάνει ανακαλύψεις που αναπτέρωσαν την αισιοδοξία τους για τα εμβόλια κατά του καρκίνου τα επόμενα χρόνια.

Η καθηγήτρια Tureci περιέγραψε στο BBC πώς η τεχνολογία mRNA θα μπορούσε να επανατοποθετηθεί έτσι ώστε να προετοιμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα.

Διαθέσιμα πριν από το 2030 τα πρώτα εμβόλια

Ερωτηθείς για το πότε εμβόλια mRNA κατά του καρκίνου μπορεί να είναι έτοιμα για χρήση σε ασθενείς, ο καθηγητής Σαχίν είπε ότι θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα «πριν από το 2030».

Ένα εμβόλιο mRNA κατά του κορονοϊού λειτουργεί μεταφέροντας τις γενετικές οδηγίες για αβλαβείς πρωτεΐνες ακίδας στον κορονοϊό στο σώμα. Οι οδηγίες λαμβάνονται από κύτταρα που αναδεύουν την πρωτεΐνη ακίδας. Αυτές οι πρωτεΐνες, ή αντιγόνα, χρησιμοποιούνται στη συνέχεια με τέτοιο τρόπο ώστε να λένε στα αντισώματα του ανοσοποιητικού συστήματος και σε άλλες άμυνες τι να αναζητήσουν και να επιτεθούν.

Η ίδια προσέγγιση μπορεί να ακολουθηθεί για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα για να αναζητήσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα, δήλωσε η Tureci, επικεφαλής ιατρική διευθύντρια της BioNTech, σύμφωνα με τον Guardian. Αντί να φέρει κώδικα που αναγνωρίζει τους ιούς, το εμβόλιο περιέχει γενετικές οδηγίες για τα αντιγόνα του καρκίνου - πρωτεΐνες που συγκρατούν τις επιφάνειες των καρκινικών κυττάρων.

Δούλευαν τα εμβόλια πριν την πανδημία

Η BioNTech εργαζόταν σε εμβόλια mRNA κατά του καρκίνου πριν από την εμφάνιση της πανδημίας, αλλά η εταιρεία στράφηκε στην παραγωγή εμβολίων Covid ενόψει της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης. Η εταιρεία διαθέτει τώρα αρκετά εμβόλια κατά του καρκίνου σε κλινικές δοκιμές. Η Tureci είπε ότι η ανάπτυξη και η επιτυχία του εμβολίου Pfizer/BioNTech, το οποίο είναι παρόμοιο με το εμβόλιο της Moderna, «επιστρέφει στο έργο μας για τον καρκίνο».
Η γερμανική εταιρεία αισιοδοξεί ότι θα αναπτύξει θεραπείες για τον καρκίνο του εντέρου, το μελάνωμα και άλλους τύπους καρκίνου, αλλά υπάρχουν σημαντικά εμπόδια. Τα καρκινικά κύτταρα που συνθέτουν όγκους μπορούν να διαθέτουν με μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών πρωτεϊνών, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία ενός εμβολίου που στοχεύει όλα τα καρκινικά κύτταρα και όχι υγιείς ιστούς.

 
Η Tureci σημείωσε ότι η BioNTech έμαθε κατά τη διάρκεια της πανδημίας πώς να κατασκευάζει εμβόλια mRNA γρηγορότερα και είχε καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων ανταποκρίθηκε στο mRNA. Η εντατική ανάπτυξη και η ταχεία κυκλοφορία του εμβολίου Covid βοήθησε επίσης τις ρυθμιστικές αρχές των φαρμάκων να επεξεργαστούν πώς να εγκρίνουν τα εμβόλια. «Αυτό θα επιταχύνει σίγουρα και το εμβόλιο μας κατά του καρκίνου», πρόσθεσε.

Αλλά η Tureci παρέμεινε προσεκτική σχετικά με το έργο. «Ως επιστήμονες διστάζουμε πάντα να πούμε ότι θα έχουμε μια θεραπεία για τον καρκίνο», είπε. «Έχουμε μια σειρά από ανακαλύψεις και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτές».

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
  18 October, 2022 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ