Σοβαρές οι επιπτώσεις απο την παρατεταμένη καλοκαιρία στην Κρήτη

  30 January, 2023 ΑΡΘΡΑ
Σοβαρές οι επιπτώσεις απο την παρατεταμένη καλοκαιρία στην Κρήτη

Ένα χρόνο πριν η Κρήτη βρισκόταν στην καρδιά μιας πρωτόγνωρης κακοκαιρίας. Με την ονομασία ΕΛΠΙΔΑ, το κύμα κακοκαιρίας που έντυσε στα λευκά μέχρι και το κέντρο του Ηρακλείου, επί τρεις ημέρες είχε από τη μια άκρη μέχρι την άλλη του νησιού δημιουργήσει εκτεταμένα προβλήματα.

Εγκλωβισμένοι κτηνοτρόφοι στα ορεινά, επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ σε απομακρυσμένες περιοχές, κλειστοί δρόμοι σε οδικά δίκτυα σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, και κλιμάκια του μηχανισμού πολιτικής προστασίας με εκχιονιστικά επί ποδός…

Αυτό το κύμα κακοκαιρίας που έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα πιο έντονα για το νησί, 12 μήνες μετά αποτελεί το ένα άκρο, από το άλλο άκρο που φέτος βιώνει το νησί που στην κυριολεξία καταγράφει έναν από τους πιο στεγνούς χειμώνες με ελάχιστες έως τώρα βροχές και μέχρι και στα τέλη Ιανουαρίου χιονόπτωση μόνο στα πολύ ορεινά.

Η αγωνία των φορέων της αυτοδιοίκησης έχει χτυπήσει κόκκινο. Μπορεί με διαφορά 12 μηνών η πραγματικότητα να μην έχει την αγωνία για απεγκλωβισμούς και τον εκχιονισμό δρόμων, έχει όμως έντονη ανησυχία για την πιθανότητα ανομβρίας.

Οροπέδιο Λασιθίου και Ανώγεια, ζουν μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου μια πρωτόγνωρη καλοκαιρία παρά την πρόσκαιρη αλλαγή σήμερα του καιρού και την πρόγνωση των μετεωρολόγων για βροχερό καιρό τις επόμενες ημέρες.

Οι ορεινές και ημιορεινές περιοχές ακολουθούν αναλογικά το ίδιο περίπου σκηνικό με τα παραθαλάσσια στα οποία το κολύμπι στη θάλασσα είναι ακόμη μια ευχάριστη απόλαυση ακόμη και για τους λιγότερο τολμηρούς.

Πέρα από την αγωνία για τις αποθήκες νερού, αγωνία εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι για το κόστος που ίσως τους επιφέρει η ανομβρία , αφού ακόμη και ένας μήνας παραπάνω χρήση ζωοτροφών αν λόγω ανομβρίας περιοριστεί η βλάστηση, είναι αρκετός για να τους προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή σε συνδυασμό με το κύμα ακρίβειας.

Δείτε το ρεπορτάζ του ΚΡΗΤΗ ΤV

 

  30 January, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα