Super League: Τα αποτελέσματα της Κυριακής (hl)

  03 October, 2022 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Super League: Τα αποτελέσματα της Κυριακής (hl)

Την έκτη νίκη του σε ισάριθμα παιχνίδια στη φετινή Super League σημείωσε ο Παναθηναϊκός. Αν κι έμεινε πίσω στο σκορ από το γκολ του Νέλσον Ολιβέιρα (18') - πρώτο του Πορτογάλου έπειτα από περίπου 14 μήνες - η ομάδα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έφερε τα πάνω κάτω στην Τούμπα χάρη στα δύο τέρματα του Αϊτόρ (51', 73'πέν.), ο οποίος εφτασε τα έξι γκολ σε ισάριθμα ματς κόντρα στον ΠΑΟΚ. Στους 18 βαθμούς οι "πράσινοι", επτά πάνω από τους διώκτες τους, με το ξεκίνημά τους να προμηνύει τίτλο. 

Οι φιλοξενούμενοι απείλησαν πρώτοι στο ματς, στο 12', με τον Άνταμ Τσέριν να βρίσκει τον Αϊτόρ, το σουτ του οποίου έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ ο Ντόμινικ Κοτάρσκι. Πέντε λεπτά μετά, από σέντρα του Λευτέρη Λύρατζη, ο Ολιβέιρα αστόχησε με το κεφάλι, αλλά στο 18' ο Πορτογάλος δε λάθεψε: ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς έκανε την πάσα, ο Ντόουγκλας Αουγκούστο "τσίμπησε" την μπάλα όσο χρειαζόταν για να πλασάρει ο Ολιβέιρα με το δεξί τον Αλμπέρτο Μπρινιόλι για το 1-0. Οι γηπεδούχοι έριξαν το ρυθμό κι οι ευκαιρίες εξέλειπαν. Ένα σουτ του Κάλεντ Νάρεϊ (32') κι ένα του Αντράζ Σπόραρ (37') κατέληξαν στις αγκαλιές των τερματοφυλάκων ενώ η κεφαλιά του Γιασμίν Κούρτιτς στο 45' δε βρήκε στόχο. 

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με γκολ για τον Παναθηναϊκό. Ο Ρούμπεν Πέρεθ βρήκε εξαιρετικά τον Αϊτόρ στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, ο Ισπανός πέρασε και τον Κοτάρσκι για να κάνει σε κενή εστία το 1-1. Ο τραυματισμός του Ολιβέιρα, άλλαξε κι άλλο την εικόνα του αγώνα, αφού ο ΠΑΟΚ ξέμεινε από κλασικό φορ. Ωστόσο, οι γηπεδούχοι σπατάλησαν σπουδαία ευκαιρία στο 64', όταν ο Αουγκούστο αστόχησε με το αριστερό έπειτα από την ωραία ενέργεια του Ζίβκοβιτς. Πέντε λεπτά μετά, από ασυνεννοησία στην άμυνα του ΠΑΟΚ, ο Κοτάρσκι βρήκε με τη γροθιά τον Σπόραρ. Η κεφαλιά του Σλοβένου πέρασε έξω, αλλά έπειτα από την παρέμβαση του VAR ο Γιούλιαν Βάινμπεργκερ έδειξε την άσπρη βούλα. Ο Αϊτόρ ευστόχησε για το 1-2 στο 73'. Κι ενώ όλα έδειχναν... τέλος, ο Γιάννης Κωνσταντέλιας ανατράπηκε από τον Όρντουρ Μάγκνουσον στο 90'. Ο Βάινμπεργκερ έδειξε αρχικά την άσπρη βούλα, αλλά έπειτα από παρέμβαση του VAR, πήρε πίσω την απόφασή του. 

Ο Παναθηναϊκός έφυγε με τους τρεις βαθμούς από τη Θεσσαλονίκη, υποχρεώνοντας τον ΠΑΟΚ στην πρώτη φετινή ήττα και πλέον μπορεί να ονειρεύεται την κατάκτηση του πρωταθλήματος. 

Διαιτητής: Γιούλιαν Βάινμπεργκερ (Αυστρία)
Κίτρινες: Ολιβέιρα, Κοτάρσκι, Κούρτιτς - Μάγκνουσον, Χουάνκαρ. 

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κοτάρσκι, Λύρατζης (86' Κωνσταντέλιας), Ίνγκασον, Νάσμπεργκ, Βιεϊρίνια (77' Τσαούσης), Ντάντας (76' Ελ Καντουρί), Κούρτιτς (86' Γκορντετζιάνι), Νάρεϊ, Ντάγκλας Αουγκούστο, Α. Ζίβκοβιτς, Ολιβέιρα (57' Μπίσεσβαρ). 

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΌΣ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Σάντσες, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Χουάνκαρ, Ρούμπεν, Κουρμπέλης, Τσέριν, Αϊτόρ (90'+5' Σάρλια), Μπερνάρ (90' Γκάνεα), Σπόραρ (85' Ιωαννίδης).

*Στην Τούμπα δεν υπήρχαν πανό εκτός αυτών που αναφέρουν τα ονόματα των έξι φίλων του ΠΑΟΚ που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη πριν από 23 χρόνια. Μάλιστα, οι παίκτες των δύο ομάδων κατέθεσαν στεφάνια μπροστά στη Θύρα 4 στη μνήμη των αδικοχαμένων παιδιών. 

*Εκτός αποστολής του Παναθηναϊκού έμεινε την τελευταία στιγμή ο Σεμπαστιάν Παλάσιος λόγω προβλήματος στην ποδοκνημική.  

Νικηφόρο ντεμπούτο Μίτσελ στον Ολυμπιακό

Με πρωταγωνιστή και σκόρερ τον Σεντρίκ Μπακαμπού, ο Ολυμπιακός νίκησε 2-0 τον Ατρόμητο στο «Γ. Καραϊσκάκης», στην επιστροφή του Μίτσελ στον πάγκο των Πειραιωτών μετά από 7,5 χρόνια. Ο νεοαποκτηθείς επιθετικός ξεκίνησε για πρώτη φορά στο βασικό σχήμα και πέτυχε και τα δύο γκολ των «ερυθρολεύκων», στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου με πέναλτι (νωρίτερα οι πρωταθλητές είχαν χάσει πέναλτι με τον Ελ Αραμπί) και στο 68΄ με σουτ. Ο Μαρσέλο, που συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στην αποστολή, έμεινε τελικά στον πάγκο (όπως και ο Πασχαλάκης), παρά τη... λαϊκή απαίτηση να μπει στο ματς, έστω και στα τελευταία λεπτά, ενώ αντίθετα, την παρθενική του εμφάνιση με τα ερυθρόλευκα έκανε ο Σαμασέκου.

Ο Μίτσελ επέλεξε στο ντεμπούτο του να παρατάξει την ομάδα του με 4-4-2, με τους Ελ Αραμπί και Μπακαμπού ως επιθετικό δίδυμο. Η έκπληξη του Ισπανού τεχνικού ήταν η χρησιμοποίηση του Βρουσάι ως δεξιού χαφ, με τον Μπιέλ να μένει στον πάγκο, ενώ τη θέση του τραυματία Βατσλίκ κάτω από τα δοκάρια πήρε ο Τζολάκης.

Οι πρώτες ευκαιρίες του Ολυμπιακού προήλθαν από δύο στατικές φάσεις και ισάριθμες κεφαλιές του Σισέ, την πρώτη εκ των οποίων (5΄) μπλόκαρε ο Γιαννιώτης, ενώ η δεύτερη (13΄) δεν βρήκε στόχο. Η πρώτη πραγματικά μεγάλη φάση καταγράφηκε στο 30΄, με σέντρα του Ρέαμπτσουκ, κεφαλιά του Μπακαμπού και σπουδαία απόκρουση του Γιαννιώτη, ο οποίος έμελλε λίγο αργότερα (38΄) να αποκρούσει και το πέναλτι του Ελ Αραμπί. Η «εσχάτη των ποινών» υποδείχθηκε μετά από εξέταση του βίντεο από τον διαιτητή Τζοβάρα, ο οποίος καταλόγισε χέρι του Ροτάριου σε σέντρα του Μασούρα.

Το σοκ του χαμένου πέναλτι δεν πτόησε τους «ερυθρόλευκους», που συνέχισαν να πιέζουν και δικαιώθηκαν στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, όταν κέρδισαν δεύτερο πέναλτι, σε ανατροπή του Μπακαμπού από τον Κιβρακίδη. Ο Κονγκολέζος επιθετικός ανέλαβε και την εκτέλεση και αυτή τη φορά ο Γιαννιώτης δεν μπόρεσε να αντιδράσει, με τους γηπεδούχους να ανοίγουν το σκορ λίγο πριν πάνε οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια.

Το β΄ μέρος ξεκίνησε με τον Μίτσελ να αλλάζει τον σχηματισμό σε 4-2-3-1, με τον Βαλμπουενά να παίρνει τη θέση του Ελ Αραμπί, αλλά χρειάστηκε μία σπουδαία επέμβαση του Τζολάκη, σε κεφαλιά του Φριντζόνσον, για να κρατήσει ο Ολυμπιακός το προβάδισμα. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τη δική τους στιγμή στο 57΄, όταν ο Χουάνγκ βρήκε πολύ ωραία τον Μπακαμπού, αυτός όμως κλείστηκε και το πλασέ του εξουδετερώθηκε από τον Γιαννιώτη. Ο 31χρονος φορ, όμως, είπε την... τελευταία λέξη στο 68΄, όταν αξιοποίησε την κάθετη μπαλιά του Βαλμπουενά και πέτυχε το 2-0, όμως στη φάση αυτή τραυματίστηκε και λίγο αργότερα αποχώρησε. 

Στο υπόλοιπο του αγώνα, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε... στον Μαρσέλο. Ο Μίτσελ τον σήκωσε για προθέρμανση, αλλά τελικά δεν τον έβαλε ποτέ στο παιχνίδι, παρά τις εκκλήσεις του κόσμου. Αντί του Βραζιλιάνου, ντεμπούτο έκανε στα τελευταία λεπτά ο Σαμασέκου, που αντικατέστησε τον Ιν-Μπέομ Χουάνγκ. Στο 90΄ ο Ολυμπιακός «άγγιξε» το τρίτο γκολ με τον Γκάρι Ροντρίγκες, όμως ο Χατζηισαϊας έσωσε πάνω στη γραμμή.

Διαιτητής: Τζοβάρας (Φθιώτιδα)
Κίτρινες: Μασούρας - Κιβρακίδης, Γκονζάλες, Μουνίθ, Ρομπάιγ

Οι συνθέσεις:

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μίτσελ): Τζολάκης, Βρσάλικο, Εμβιλά, Ελ Αραμπί (46΄ Βαλμπουενά), Παπασταθόπουλος, Βρουσάι (63΄ Αγκ. Καμαρά), Μασούρας (62΄ Γκ. Ροντρίγκες), Ιν-Μπέομ Χουάνγκ (90΄ Σαμασέκου), Ρέαμπτσουκ, Σισέ, Μπακαμπού (72΄ Αμπ. Καμαρά)

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Κρις Κόουλμαν): Γιαννιώτης, Ντε Μποκ, Κιβρακίδης, Χατζηισαϊας, Σουάρεθ (81΄ Μαυρομμάτης), Γκονζάλες (81΄ Ερλινγκμαρκ), Κουέν, Φριντζόνσον (82΄ Τζαβίδας), Ρομπάιγ, Ροτάριου (70΄ Μουνίθ), Κιάρτανσον

Υπέταξε τον ΑΡΗ ο τρομερός Βόλος

Πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση, επιθετικά στο πρώτο μέρος και αμυντικά στο δεύτερο, ο Βόλος επικράτησε με 2-0 του Άρη στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, σε αναμέτρηση για την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Super League. Μίλος Ντέλετιτς (26') και Ζαν Πιερ Ακόστα Μπαριέντος (30'πέν.) τα γκολ για την ομάδα του Κώστα Μπράτσου που έπαιξε από το 55' με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Νικολάι Άλχο.

Οι Θεσσαλονικείς μπήκαν με διάθεση να πιέσουν και μέσα σε δέκα λεπτά σπατάλησαν τρεις σημαντικές ευκαιρίες. Μια διπλή, μάλιστα, με τον Σαλέμ Εμπακατά στο 4ο λεπτό και μια με τον Παπέ Σεΐκ στο 10ο. Η συνέχεια, όμως, ανήκε στους Θεσσαλούς. Η κεφαλιά του Ογκνιέν Οζέγκοβιτς πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι της εστίας του Χουλιάν Κουέστα στο 11', αλλά ένα τέταρτο αργότερα έγινε το 1-0. Η εξαιρετική προσπάθεια του Οζέγκοβιτς σταμάτησε στον Κουέστα αλλά με το κεφάλι ο Ντέλετιτς δε λάθεψε. Τρία λεπτά μετά, ο Οζέγκοβιτς βρέθηκε στο έδαφος εντός περιοχής από μαρκάρισμα του Μπράντλεϊ Μαζικού, με τον Μπαριέντος να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα, παρά την προσπάθεια του Κουέστα, για το 2-0. Κάπου εκεί ο ρυθμός έπεσε και τα νεύρα κυριάρχησαν ως τη λήξη του πρώτου μέρους. 

Ο Βόλος πέτυχε και τρίτο γκολ στο ξεκίνημα της επανάληψης, με τον Νικολά Μεσκίδα, ωστόσο αυτό ακυρώθηκε με τη χρήση του VAR καθώς ήταν οφσάιντ ο Οζέγκοβιτς στο ξεκίνημα της φάσης. Οι αριθμητικές ισορροπίες άλλαξαν στο 55', όταν ο Άλχο ανέτρεψε, όντας τελευταίος, τον Χουάν Ιτούρμπε, οπότε και ο Χρήστος Βεργέτης του έδειξε την κόκκινη κάρτα. Ο Άρης πίεσε με τον Άλαν Πάρντιου να τα παίζει όλα για όλα. Είχε οριζόντιο δοκάρι στην απευθείας εκτέλεση κόρνερ του Ντάνιελ Μαντσίνι στο 67' κι ένα σουτ του Μανού Γκαρθία δέκα λεπτά μετά, ωστόσο κλασική φάση δεν κατάφερε να δημιουργήσει. Ακόμη και το διαγώνιο σουτ του Εμπακατά στο 82' πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Κλέιμαν, ενώ αυτό του Ζερβινιό στο 89' έβγαλε εντυπωσιακά ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων, με το 2-0 να μένει μέχρι τέλους.
Οι «κίτρινοι» γνώρισαν τη δεύτερη φετινή τους ήττα, με τον Βόλο να ανεβαίνει τρίτος με 11 βαθμούς μαζί με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ (παίζει με τον Παναθηναϊκό).


Διαιτητής: Χρήστος Βεργέτης (Αρκαδίας). 
Κίτρινες: Ουές, Τσοκάνης, Μπαριέντος  Ντέλετιτς, Λούνα - Παπέ Σεΐκ,  Ιτούρμπε, Φαμπιάνο. 
Κόκκινες: Άλχο (55'). 

Οι συνθέσεις:

ΝΠΣ ΒΟΛΟΣ (Κώστας Μπράτσος): Κλέιμαν, Άλχο, Σιέλης, Εσκοβάλ, Ουές, Μπαριέντος, Τσοκάνης, Φερνάντες, Μεσκίδα (64' Ματίγια), Ντέλετιτς (70' Πίρινεν), Οζέγκοβιτς (86' Κούτσιας).

ΑΡΗΣ (Άλαν Πάρντιου): Κουέστα, Εμπακατά, Φαμπιάνο, Πίρσμαν (46' Ενκουλού), Μαζικού, Νταμπό (68' Γκρέι), Παπέ Σεΐκ (46' Ματέο Γκαρσία), Μαντσίνι, Μανού Γκαρθία, Ιτούρμπε (79' Καμάτσο), Πάλμα (74' Ζερβινιό).

*** Κίτρινη κάρτα δέχθηκε στα τελευταία λεπτά για διαμαρτυρία ο προπονητής του Βόλου, Κώστας Μπράτσος. 

Πρώτη νίκη για τον Αστέρα

Μετά από τέσσερις ισοπαλίες και μία ήττα, ο Αστέρας Τρίπολης πανηγύρισε το πρώτο του «τρίποντο» στη φετινή Super League, επικρατώντας 2-0 του ΟΦΗ στο γήπεδο «Θ. Κολοκοτρώνης», σε αναμέτρηση της 6ης αγωνιστικής. Ο Λεό Τιλίκα στο 19΄ και ο Γκαρντάβσκι στο 44΄ ήταν οι σκόρερ του παιχνιδιού, το αποτέλεσμα του οποίου φέρνει την αρκαδική ομάδα στους επτά βαθμούς, αφήνοντας τους Κρήτες στους 4β.

Ο ΟΦΗ είχε την πρώτη καλή στιγμή του αγώνα, με μία κοντινή προβολή του Γκερέρο που απέκρουσε ο Παπαδόπουλος (9΄), αλλά σύντομα οι γηπεδούχοι πήραν τον έλεγχο του παιχνιδιού. Ο Γκαρντάβσκι στο 17΄ είχε σουτ στο δοκάρι (υποδείχθηκε οφσάιντ, αλλά αν έμπαινε το γκολ και υπήρχε έλεγχος από το VAR μάλλον θα μετρούσε) και δύο λεπτά αργότερα ο Λεό Τιλίκα άνοιξε το σκορ με ωραίο βολέ, μετά από εξαιρετική ατομική προσπάθεια και πάσα του Μπαρτόλο. 

Ακολούθησε ακόμη μία ευκαιρία για τον Αστέρα στο 24΄, με το δυνατό σουτ του Ρούμπεν Γκαρσία να φεύγει λίγο άουτ, ενώ στη συνέχεια η ομάδα του Νίκου Νιόπλια ανέλαβε πρωτοβουλίες, αλλά δεν απείλησε ουσιαστικά. Στον αντίποδα, οι Αρκάδες έφτασαν στο 2-0 στο 44΄, με τον Γκαρντάβσκι να σκοράρει με πλασέ στην κίνηση, μετά από νέα ασίστ του Μπαρτόλο.

Ο Νίκος Νιόπλιας έκανε δύο αλλαγές στο ξεκίνημα του β΄ μέρους, όμως ο ΟΦΗ όχι μόνο παρέμεινε ακίνδυνος, αλλά βρισκόταν συχνά εκτεθειμένος στις αντεπιθέσεις των γηπεδούχων. Ο Στέφενς κράτησε όρθια την ομάδα του με δύο μεγάλες επεμβάσεις, σε εξ επαφής κεφαλιά του Μπαράλες στο 59΄ και σε τετ-α-τετ με τον Μπαρτόλο στο 62΄ και προς το τέλος οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να ξαναμπούν στο ματς, όμως ο Παπαδόπουλος σταμάτησε στο 81΄ τον Γκερέρο.

Διαιτητής: Παπαπέτρου (Αθηνών)
Κίτρινες: Τζουκάνοβιτς - Μεγιάδο

Οι συνθέσεις:

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Ηρακλής Μεταξάς): Παπαδόπουλος, Καστάνο, Τζουκάνοβιτς, Ρούμπεν Γκαρσία, Αλβαρες, Ιγκλέσιας (75΄ Βαλιέντε), Ντομίνγκεθ (46΄ Στάνκο), Τιλίκα, Γκαρντάβσκι (65΄ Κρεσπί), Μπαρτόλο (74΄ Μπερτόλιο / 87΄ λ.τρ. Ριέρα), Μπαράλες

ΟΦΗ (Νίκος Νιόπλιας): Στέφενς, Λάρσον, Ντιουσέ (62΄ Στάικος), Γκερέρο, Ντικό (57΄ Μπουζούκης), Βούρος, Διαμαντής, Ντουσμισάι (46΄ Μπιφούμα), Περέα, Μεγιάδο (46΄ Τοράλ), Μπαλογιάννης (73΄ Θοράρινσον)

 

  03 October, 2022 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ