Τέμπη: Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει τρεις ηρωικούς επιβάτες που έσωσαν ζωές

https://www.reader.gr/  20 March, 2023 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Τέμπη: Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει τρεις ηρωικούς επιβάτες που έσωσαν ζωές

Στους τρεις «νεαρούς και ηρωικούς επιβάτες» της αμαξοστοιχίας Intercity, Ανδρέα Αλικανιώτη, Μιχάλη Κλάψη και Άγγελο Τσιαμούρα, θα απονείμει το Βραβείο «Νικολάου Καρόλου» της Γ' Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, για πράξη ή δράση κοινωνικής αρετής και ευποιίας, η Ακαδημία Αθηνών

Η Ακαδημία Αθηνών θα απονείμει το Βραβείο «Νικολάου Καρόλου» της Γ' Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών σε τρεις επιβάτες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Στους τρεις «νεαρούς και ηρωικούς επιβάτες» της αμαξοστοιχίας Intercity, Ανδρέα Αλικανιώτη, Μιχάλη Κλάψη και Άγγελο Τσιαμούρα, «οι οποίοι επιδεικνύοντας αίσθημα αλτρουισμού και αλληλεγγύης στον ύψιστο βαθμό, παρά το ότι και οι ίδιοι ήταν τραυματίες, προσέτρεξαν αυθορμήτως σε βοήθεια ανήμπορων, πολύ σοβαρότερα τραυματισμένων, συνεπιβατών τους, σώζοντάς τους κυριολεκτικώς τη ζωή κατά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, στις 28 Φεβρουαρίου 2023», θα απονείμει το Βραβείο «Νικολάου Καρόλου» της Γ' Τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών, για πράξη ή δράση κοινωνικής αρετής και ευποιίας, η Ακαδημία Αθηνών.

Ανδρέας Αλικανιώτης για Τέμπη: Έκανα αυτό που ένιωθα να κάνω ως άνθρωπος

Ο 20χρονος φοιτητής, Ανδρέας Αλικανιώτης, επέβαινε στο δεύτερο βαγόνι της επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε μετωπικά με την εμπορική στα Τέμπη. Μετά τη σύγκρουση των τρένων- κι ενώ είχε ξεσπάσει η πυρκαγιά- ο 20χρονος έσπασε το τζάμι και έσωσε τουλάχιστον άλλους δέκα επιβάτες, σύμφωνα με την ανάρτηση της γιατρού Ειρήνης Τζιαστούδη. «Έκανα αυτό που ένιωθα να κάνω ως άνθρωπος», είπε ο 20χρονος στον ΣΚΑΪ.

«Εκείνη την ώρα έγινε η σύγκρουση. Την ώρα της έκρηξης βρέθηκα στον αέρα μαζί με τρεις συμφοιτητές μου, όλοι βρισκόμασταν στο δεύτερο βαγόνι» περιέγραψε και συμπλήρωσε πως παντού γύρω του υπήρχε σκοτάδι και έβλεπε φωτιά και σπινθήρες, ενώ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Ο ίδιος και οι φίλοι του κατάφεραν να πηδήξουν από το παράθυρο και βοήθησαν όσο κόσμο μπορούσαν να φύγει. Όσοι ήταν σε θέση, πηδούσαν από ύψος 3-4 μέτρων.

«Ο κόσμος έφευγε μακριά από τη φωτιά, μιλούσε στα κινητά, άλλοι ήταν σωριασμένοι στο χωράφι, άλλοι πάλευαν με τον πόνο και την αγωνία αν θα καταφέρουν να ζήσουν. Εκείνη την ώρα σκέφτηκα τρία πράγμα. Αναρωτιόμουν αν είναι αλήθεια αυτό που συνέβη, ότι θα φύγω και δεν θα προλάβω να χαιρετήσω τους δικούς μου ανθρώπους και τουλάχιστον να φύγω ακαριαία, να μην καώ ζωντανός» σημείωσε, εν συνεχεία. Μόλις συνειδητοποίησε πως είναι καλά, «είχα την ψυχραιμία να βοηθήσω κόσμο να βγει και δεν ήμουν μόνος μου σε αυτό. Όλοι όσοι μπορούσαμε βοηθήσαμε».

Μιχάλης Κλάψης: Βρήκα μωρό ζωντανό κάτω από το κάθισμα

Ο 20χρονος φοιτητής Μιχάλης Κλάψης βρισκόταν στο βαγόνι «3» της μοιραίας αμαξοστοιχίας του δυστυχήματος των Τεμπών.  Μετά τη φονική σύγκρουση των δύο τρένων το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, ο νεαρός φοιτητής, αφού επέζησε της φονικής μετωπικής σύγκρουσης των δύο τρένων, έσπευσε να βοηθήσει όσους χρειάζονταν βοήθεια.

Όσα περιέγραψε για εκείνες τις δραματικές στιγμές περιγράφουν την κατάσταση που επικρατούσε στο σημείο της τραγωδίας. «Μια μητέρα, που τη στιγμή της σύγκρουσης τάιζε το μωρό της, το έχασε και ευτυχώς το βρήκα ζωντανό κάτω από το κάθισμά μου», ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Μιχάλης Κλάψης.

Ο νεαρός, αφού κατάφερε να βγάλει από το βαγόνι τη μητέρα και το μωρό της από ένα σπασμένο τζάμι, επέστρεψε και κατάφερε να απεγκλωβίσει μία ακόμα κοπέλα που οι λαμαρίνες είχαν σκεπάσει το μισό της σώμα, μαζί με το αγόρι της που εκλιπαρούσε για βοήθεια. «Όταν βγήκα έξω και είδα την εικόνα τότε κατάλαβα το μέγεθος της καταστροφής» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η εικόνα των νεκρών και οι κραυγές δεν θα φύγουν από τη μνήμη του.

Ζωντανά η βράβευση των τριών φοιτητών

Όπως διευκρινίζει το κορυφαίο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, κατά την Πανηγυρική Συνεδρία του για τον εορτασμό της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821, που θα μεταδοθεί ζωντανά την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 και ώρα 19.00 από τον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών, στο πρόσωπο των τριών νέων «τιμώνται, αυτονοήτως, και όλοι εκείνοι οι οποίοι έπραξαν αναλόγως, αλλά δεν έγιναν, δυστυχώς, γνωστά τα ονόματά τους, καθώς και όσοι συμμετείχαν στη συγκινητική πάνδημη, επί τόπου, αιμοδοσία υπέρ των πολυτραυματιών λόγω της σιδηροδρομικής τραγωδίας, που είχαν άμεση ανάγκη μεγάλων ποσοτήτων αίματος».

Στη Συνεδρία, τον πανηγυρικό λόγο με θέμα «Παλιγγενεσία, Γλώσσα, Διασπορά» θα εκφωνήσει ο Ακαδημαϊκός Αλέξανδρος Νεχαμάς. Στη συνέχεια, θα απονεμηθεί το Αριστείο των Θετικών Επιστημών έτους 2023 στη Φοίβη Κουντούρη, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικών Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη συμβολή της στην πρόοδο της Επιστήμης του Θαλασσίου Περιβάλλοντος. Τέλος, θα ανακοινωθεί η προκήρυξη του Αριστείου των Γραμμάτων για το έτος 2024.

 

https://www.reader.gr/  20 March, 2023 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα