Τεράστιο το πρόβλημα της ελαιοσυλλογής στην Κρήτη εξαιτίας έλλειψης εργατών

Γεώργιος Τσικαλάκης - olivenews.gr  31 December, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Τεράστιο το πρόβλημα της ελαιοσυλλογής στην Κρήτη εξαιτίας έλλειψης εργατών

Μέχρι σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι η μεγαλύτερη επιθυμία και προσμονή των αγροτών, ανά την υφήλιο, είναι η καλή σοδειά. Ο κόπος και η προσπάθεια που καταβάλει κάθε αγρότης, με μια καλή σοδειά είναι η ανταμοιβή όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και την ίδια την ψυχολογία του. Τα πράγματα όμως στην Κρήτη φέτος είναι λίγο διαφορετικά για τους παραγωγούς. Η καλή σοδειά ήρθε αλλά η ερώτηση είναι ποιος θα την μαζέψει; Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι πολλοί είναι αυτοί που έχουν έρθει σε απόγνωση, αφού εκτός από τις υψηλές τιμές οξύτητας του ελαιολάδου, η έλλειψη εργατικού δυναμικού δημιουργεί ένα ακόμα πρόβλημα για το Κρητικό ελαιόλαδο. Ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου σε συνάντηση που έγινε στην αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης, είχε διαπιστωθεί το πρόβλημα που φάνηκε για πρώτη φορά την περίοδο της αμπελοσυλλογής και συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση αυτή την περίοδο.

Το γεγονός ότι οι Βούλγαροι εργάτες που για χρόνια ζούσαν και εργάζονταν στη χώρα μας, ως ευρωπαίοι πολίτες που μετακινούνται ελεύθερα, αναζήτησαν εργασία σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μείωσε σε μεγάλο βαθμό τους εργάτες που ζούσαν στην Κρήτη. Το πρόβλημα έγινε ακόμα πιο έντονο όταν και Αλβανοί εργάτες, κάτοχοι άδειας εισόδου και εργασίας (visa) οι οποίοι ακολούθησαν το παράδειγμα των βούλγαρων εργατών και μετακόμισαν σε άλλες χώρες. Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την μεγάλη παραγωγή σε άλλες περιοχές της χώρας μας έφεραν την κατάσταση στα άκρα με τους κρητικούς ελαιοπαραγωγούς να αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα.

Το πρόβλημα είναι εντονότερο για τους μικρούς ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι δεν προσφέρουν πολλά ημερομίσθια κι έτσι δεν προτιμώνται από τους υπάρχοντες εργάτες. Στην περιοχή της Ιεράπετρας στο Λασίθι η αναζήτηση εργατικού δυναμικού είναι ακόμα εντονότερη αφού εκτός από την ελαιοσυλλογή, αυτή την περίοδο εργάτες χρειάζονται για τη συσκευασία, την εμπορία και την εξαγωγή των πρώιμων κηπευτικών που παράγει η περιοχή.

Για τους εργάτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης η νόμιμη εργασία δεν είναι κάτι εύκολο αφού οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για τη διαπίστωση του ποινικού παρελθόντος ενός μελλοντικού εργάτη γης, σε συνδυασμό με την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση 100-200€, αλλά και την ταλαιπωρία να μεταβούν στην έδρα του νομού δύο και τρεις φορές, αφήνει πολλούς εργάτες εκτός εργασίας ή τουλάχιστον νόμιμης εργασίας.

Τελικά η ανεργία είναι τόσο μεγάλη στη χώρα μας ή ορισμένοι προτιμούν να μην εργάζονται σε απαιτητικές αγροτικές εργασίες; Η φετινή εικόνα στην Κρήτη προβληματίζει και κάνει, ειδικά τους γηραιότερους παραγωγούς να αγανακτούν αλλά και όλους τους υπόλοιπους να αναρωτιόνται, αξίζει να αγωνιστεί κάποιος για μια καλή σοδειά αν δεν έχει τρόπο να τη μαζέψει;

 

Γεώργιος Τσικαλάκης - olivenews.gr  31 December, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα