Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Υπουργείου Πολιτισμού και της UNESCO, ο Ερωτόκριτος του Β

mesaralive  05 March, 2015 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Υπουργείου Πολιτισμού και της UNESCO, ο Ερωτόκριτος του Β

Το σημαντικότερο έργο του Β. Κορνάρου, παρουσιάζεται κάθε Πέμπτη (18:15) στην Αθήνα από το θεατρικό σχήμα «Φούρνος» (Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια).

Η σκηνοθεσία ανήκει στο Μενέλαο Τζαβέλα με καταγωγή από την Πελοπόννησο και το Τυμπάκι του Δήμου Φαιστού, ένεκα της καταγωγής της μητέρας του.

Ο σκηνοθέτης, επισκέπτεται συχνά το Τυμπάκι  , συμμετέχοντας μάλιστα όταν του δίνεται η ευκαιρία στα τοπικά πολιτιστικά δρώμενα.

Κάτι που έγινε και το Καλοκαίρι του 2014 όταν ο Μενέλαος Τζαβέλας, βρισκόταν για διακοπές στο Τυμπάκι και με την ευκαιρία  προσέφερε τις πολύτιμες γνώσεις του στηρίζοντας την θεατρική ομάδα Τυμπακίου στην παράσταση «Ο Μπακαλόγατος».

Ο «Ερωτόκριτος»

Πρόκειται για ένα έμμετρο επικό ερωτικό δράμα -από τα κορυφαία έργα- που αποτελεί κλασικό λυρικό έργο εξαιρετικής ομορφιάς περιλαμβάνοντας πλήθος κρητικών ιδιωματισμών. Η έμμετρη μυθιστορία γράφτηκε στην Κρήτη τον 17ο αιώνα και αποτελείται από 10.012 ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους στην Κρητική διάλεκτο από τους οποίους οι 12 τελευταίοι αναφέρονται στον ίδιο τον ποιητή.

Θέμα του ο έρωτας ανάμεσα σε δύο νέους, τον «Ερωτόκριτο» και την «Αρετούσα» ενώ θίγει θέματα τιμής, φιλίας, γενναιότητας, κουράγιου, πίστης... Από τα σημαντικότερα έργα της Κρητικής λογοτεχνίας που πέρασε στην λαϊκή παράδοση και παραμένει επίκαιρο και δημοφιλές χάρη στο περιεχόμενό του και στις μουσικές μελοποιήσεις του.

Για τη θεατρική προσαρμογή

Οι στίχοι του Κορνάρου επιλέχθηκαν και επανατοποθετήθηκαν με ανακατανομή ή αναδιάταξη ώστε να δημιουργηθεί μία παράσταση μιάμισης ώρας για πέντε έως έξι ηθοποιούς επικεντρωμένη στην ερωτική ιστορία του έργου και όχι στο επικό στοιχείο που συμπυκνώθηκε στα απολύτως απαραίτητα για την εξέλιξη της ιστορίας. Παράλληλα, και πάλι με ανακατάταξη των στίχων, δημιουργήθηκαν διάλογοι θεατρικοί ανάμεσα στους ήρωες και ενσωματώθηκαν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του Ερωτόκριτου.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας

Β. Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Σερεπίσος

Θεατρική προσαρμογή: Τζένη Κουκίδου, Σίσσυ Καπετάνου

Κινησιολογία: Κωνσταντίνος Μενούνος

Κοστούμια: Μάκης Καρράς

Σύμβουλος παράστασης: Όλγα Μουργελά

Φωτισμοί: Απόστολος Τσατσάκος

Φωτογραφία - Κινηματογράφιση: Νίκος Χαρίτος

Μακιγιάζ: Όμιλος Ξυνή

Υπευθυνη Δημοσίων Σχέσεων: Αντωνία Κάτσαρη

Ερμηνεύουν:

Νέλλη Γκίνη [Φροσύνη]

Σταύρος Μαρκαλας [Ερωτόκριτος]

Σίσσυ Καπετάνου [Αρετούσα]

Κωνσταντίνος Τσιομίδης [Ποιητής]

Κωνσταντίνος Τζέμος [Ηράκλης]

Κωνσταντίνος Τραφαλής [Πολύδωρος]

Ζωντανή μουσική:

Κρητική λύρα: Γιώργος Σαμπαριώτης

Λαούτο: Μανώλης Αρβανίτης

Ακουστική κιθάρα: Γιώργος Γκαϊτατζής

 

mesaralive  05 March, 2015 ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα