Εντός Απριλίου η Κάρτα του Αγρότη με όριο πίστωσης αντίστοιχο της βασικής 2023

  08 April, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Εντός Απριλίου η Κάρτα του Αγρότη με όριο πίστωσης αντίστοιχο της βασικής 2023

Ο υφυπουργός εξήγησε ότι το ποσό που θα τεθεί ως όριο πίστωσης στον κάθε αγρότη θα υπολογιστεί βάσει δήλωσης ΟΣΔΕ και ανέφερε πως θα χρησιμοποιηθεί η δήλωση του 2023 για να πάρει προκαταβολή επί του ποσού που πήρε για την καλλιέργεια για το 2023.

Ουσιαστικά ως βάση προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 (σ.σ. αντί της δήλωσης ΟΣΔΕ 2024) μιας και έχει υπάρξει καθυστέρηση με τα «Οικολογικά Σχήματα».

Υπενθυμίζεται πως η Κάρτα του Αγρότη το 2023 ενεργοποιήθηκε επίσης μήνα Απρίλιο, το 2022 ήταν διαθέσιµη από τις αρχές Φεβρουαρίου, ενώ τα έτη 2021 και 2020 οι φορτίσεις ξεκίνησαν στα µέσα Μαρτίου.

Ο υπουργός τόνισε πως η Κάρτα του Αγρότη είναι ένα εξαιρετικό χρηματοδοτικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα προκαταβολής επί των επιδοτήσεων που πρόκειται να λάβει ο παραγωγός τη χρονιά από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, από την ΚΑΠ. Τα χρήματα αυτά, όπως τόνισε, ο αγρότης μπορεί να τα διαθέσει για παραγωγικές επενδύσεις, για αγορά πετρελαίου, λιπασμάτων, εργατικών, πληρωμή ΕΛΓΑ ή πληρωμή ΕΦΚΑ έναντι του ποσού που θα λάβει από τον πρώτο πυλώνα, δηλαδή τη βασική ενίσχυση στα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Αυτό δίνει στον παραγωγό τη δυνατότητα να έχει μια ρευστότητα, να αντιμετωπίσει τα έξοδα μέχρι να λάβει τα έσοδα από την παραγωγή από τη συγκομιδή της σοδειάς τους.

 

  08 April, 2024 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα