Επιστροφές φόρου: Πώς και πότε θα τις εισπράξετε

  27 June, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Επιστροφές φόρου: Πώς και πότε θα τις εισπράξετε

Από «σαράντα κύματα» θα χρειαστεί να περάσουν σχεδόν 512.000 (έως τώρα) πολίτες που δικαιούνται επιστροφές φόρου έως ότου τις πάρουν: Και αυτό γιατί θα προηγηθούν εκτεταμένες διασταυρώσεις για τυχόν χρέη και εφόσον δεν προκύψουν τέτοια θα πρέπει να περάσουν σχεδόν 90 μέρες για να τις δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και αυτό εάν έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα.

Κάθε φορολογούμενος με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα προκειμένου να λάβει την επιστροφή φόρου εισοδήματος, δεν θα πρέπει να έχει οφειλή… ούτε ένα ευρώ στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία!

Πώς θα γίνονται «ατμός» οι επιστροφές φόρου

Έτσι, περιορίζεται αισθητά ο αριθμός των φορολογουμένων που θα εισπράξει τα χρήματα της επιστροφής, καθώς για τους περισσότερους το ποσό που τους αναλογεί συμψηφίζεται με βεβαιωμένες οφειλές οι οποίες μπορεί να μην έχουν λήξει όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ.

Μάλιστα, από φέτος κιόλας η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει να εγκαινιάσει ένα νέο σύστημα μέσω του οποίου θα ελέγχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάθε φορολογούμενο εάν έχει χρέη σε εφορία και Ταμεία και εφόσον δικαιούται επιστροφής το ποσό αυτό θα «πηγαίνει» για να εξοφλήσει την όποια εκκρεμότητα υπάρχει.

Η διαδικασία συμψηφισμών θα τρέχει κεντρικά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.  Με 7 στους 10 φορολογούμενους να έχουν χρέη προς το δημόσιο, η ΑΑΔΕ εκτιμά πως με το να διοχετεύει τις επιστροφές φόρου στην κάλυψη οφειλών θα κλείσουν σε μεγάλο βαθμό οι «τρύπες» που υπάρχουν στα χρέη.

[φόρος πολυτελείας]

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό περιοδικούς, ανά δίμηνο, συμψηφισμούς υπολοίπων προς επιστροφή με υφιστάμενες οφειλές.  Πρακτικά, συμψηφισμοί οφειλών με επιστροφές γίνονται και σήμερα, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα και χειρόγραφη.

Εντός της τρέχουσας χρονιάς, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα το νέο σύστημα αυτόματων ανά δίμηνο διασταυρώσεων και συμψηφισμών με επιστροφές φόρου και οφειλών τόσο προς την εφορία όσο και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Κάθε πότε θα γίνονται συμψηφισμοί

Έξι φορές τον χρόνο, η ΑΑΔΕ θα τρέχει κεντρικά αυτή τη διαδικασία και εάν αναλογιστεί κανείς ότι επτά στους δέκα φορολογούμενους έχουν χρέη προς το δημόσιο, οι επιστροφές φόρου αναμένεται να περιοριστούν δραστικά και εξίσου δραστικά θα κλείσουν «τρύπες» οφειλών, με αποτέλεσμα την αύξηση των δημόσιων εσόδων.

Ο Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, άλλωστε έδωσε πρόσφατα στίγμα των προθέσεων:

«Δημιουργούμε ένα επιχειρησιακό μοντέλο, που θα βοηθά στο να κερδίζουμε χρόνο τόσο εμείς στη Φορολογική Διοίκηση όσο και οι φορολογούμενοι, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την ακεραιότητά μας και τη διαφάνεια», είπε, προσθέτοντας πως «σήμερα 7 στους 10 φορολογούμενους που δικαιούνται φοροεπιστροφή, ταυτόχρονα χρωστούν στη Φορολογική Διοίκηση ή/και στα Ασφαλιστικά Ταμεία και η διαδικασία του συμψηφισμού γίνεται χειρόγραφα και τοπικά». Αυτή η διαδικασία σήμερα έχει ως αποτέλεσμα χαμένο χρόνο τόσο για τη Φορολογική Διοίκηση όσο και για τους φορολογούμενους.

[εφορία]

Πότε παίρνουν την επιστροφή όσοι δεν χρωστάνε

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι ελεγκτικές αρχές «περνάνε από κόσκινο» τον φορολογούμενο προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς την Εφορία ή προς τον ΕΦΚΑ ή ακόμη και αν υπάρχουν οφειλές που δεν έχουν λήξει όπως π.χ. ο ΕΝΦΙΑ.

Σε περίπτωση που υφίστανται τέτοια χρέη προχωρούν σε αυτόματο συμψηφισμό του ποσού της επιστροφής με τις οφειλές. Μόνο σε περίπτωση που προκύψει υπόλοιπο τότε αυτό πιστώνεται στο τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Αν πάλι ο φορολογούμενος είναι από εκείνους που δεν χρωστούν ούτε ένα ευρώ στα δημόσια Ταμεία θα χρειαστεί να υποβάλει αίτημα για να πάρει το ποσό της επιστροφής εντός 90 ημερών.

Το καθεστώς για την επιστροφή φόρου εισοδήματος διευκρινίζει εγκύκλιος της ΑΑΔΕ σύμφωνα με την οποία εφόσον ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου, η φορολογική διοίκηση, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από τον φορολογούμενο φόρο με το ποσό προς επιστροφή, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς. Προβλέπεται έλεγχος για τυχόν οφειλές και συμψηφισμός αυτών με βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές ή παρακράτηση αυτών κατά τις διατάξεις περί έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής και συμψηφισμός αυτών με οφειλές σε Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ).

Εάν ο δικαιούχος της επιστροφής οφείλει στους Ο.Κ.Α. τότε αποστέλλεται στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του δικαιούχου επιστροφής ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ., προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος και η απόδοση των παρακρατούμενων ποσών στους Ο.Κ.Α.. Εν συνεχεία διενεργείται από τη Δ.Ο.Υ. η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι από τις ισχύουσες διατάξεις και οδηγίες πουθενά δεν προκύπτει ότι ο φόρος που συμψηφίζεται πρέπει να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμος. Αντιθέτως «βεβαιωμένη οφειλή» που υφίσταται ή θα προκύψει μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού, μπορεί να εξοφλείται αυτόματα, αντί να εισπράξει τα λεφτά ο κάθε δικαιούχος.

Το επιστρεπτέο ποσό καταβάλλεται στον φορολογούμενο εντός 90 ημερών από την υποβολή έγγραφου αιτήματος, εκτός εάν προβλέπεται μικρότερο χρονικό διάστημα από άλλη διάταξη της φορολογικής νομοθεσίας.

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
  27 June, 2022 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα