Guardian: “Eπιστρέψτε τα Γλυπτά” – Μόσχα: “Κλεμμένα από τους Βρετανούς τα Μάρμαρα”

https://slpress.gr/  01 December, 2023 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Guardian: “Eπιστρέψτε τα Γλυπτά” – Μόσχα: “Κλεμμένα από τους Βρετανούς τα Μάρμαρα”

Πρώτη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού μετά το επεισόδιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, σε συνεδρίαση της Βουλής, υπερασπίστηκε την απόφασή του να ακυρώσει την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το θέμα έφερε προς συζήτηση ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ με τον Σούνακ να απαντά ότι «ασφαλώς η κυβέρνηση είναι πάντα έτοιμη να συζητά θέματα ουσίας με φίλες χώρες, όπως το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ή η ενίσχυση της ασφάλειάς μας. Αλλά όταν έγινε ξεκάθαρο πως ο σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά ζητήματα του μέλλοντος, αλλά να τραβήξει (ο κ. Μητσοτάκης) την προσοχή και να αναθερμάνει θέματα του παρελθόντος, τότε κρίναμε πως δεν έπρεπε να γίνει η συνάντηση».

Μάλιστα άφησε αιχμές προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας ότι αθέτησε δήθεν δέσμευση να μην ανακινήσει το θέμα των Γλυπτών. Πρόσθεσε πως «όταν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, θα πρέπει να τηρούνται». Πηγές από την ελληνική κυβέρνηση σημείωναν: «Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει».

Η θέση της Μόσχας

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε πως τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα από την Βρετανία. «Ό,τι είναι πλούτος του Βρετανικού Μουσείου, του Λούβρου, των τμημάτων της Αρχαίας Αιγύπτου, της Αρχαίας Ελλάδας και συνολικά αρχαιότητας, όλα όσα έφτασαν εκεί εξάγοντάς τα από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, είναι παράνομα. Ό,τι απομακρύνθηκε από Γάλλους και Βρετανούς στρατιωτικούς ή ακόμη και διπλωμάτες, με εντελώς επινοημένες προφάσεις, δήθεν ότι δεν εξήγαγαν πολιτιστικά αγαθά ή τα εξήγαγαν προσωρινά, αυτό ακριβώς είναι η ληστεία», ήταν το σχόλιο της κυρίας Ζαχάροβα.

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

 

https://slpress.gr/  01 December, 2023 ΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ