Η Τουρκία εισέρχεται στην «πυρηνική εποχή» – Ενεργοποιείται αντιδραστήρας που κατασκεύασαν Ρώσοι

https://www.naftemporiki.gr/  15 April, 2024 ΚΟΣΜΟΣΓΝΩΜΕΣ
Η Τουρκία εισέρχεται στην «πυρηνική εποχή» – Ενεργοποιείται αντιδραστήρας που κατασκεύασαν Ρώσοι

Η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας «Rosatom» άρχισε να θέτει σε λειτουργία την πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στην Τουρκία, ανακοίνωσε η εταιρεία σε δελτίο Τύπου την Τρίτη.

Ο σταθμός Akkuyu είναι ο μοναδικός του είδους του στην Τουρκία και κατασκευάζεται στην επαρχία Μερσίνα από τη Rosatom τη ρωσική κρατική εταιρεία ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας.

Η κατασκευή του εργοστασίου ξεκίνησε το 2018.

Το πυρηνικό νησί

Ο γενικός διευθυντής της Rosatom, Alexey Likhachev, σχολίασε την πρόοδο στο Akkuyu, λέγοντας ότι οι εργασίες στο «πυρηνικό νησί» προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο.

Πού βρίσκεται το Akkuyu

«Φέτος θα ελέγξουμε διεξοδικά όλα τα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του πρωτεύοντος κυκλώματος, θα πραγματοποιήσουμε υδραυλικές δοκιμές και θα φορτώσουμε προσομοιωτές καυσίμων απευθείας στον αντιδραστήρα», δήλωσε.

«Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι του χρόνου η πρώτη μονάδα του ΑΗΣ Akkuyu θα γίνει μέρος του ενεργειακού συστήματος της Τουρκίας.

Όλες οι προσπάθειές μας και οι εργασίες των τουρκικών εταιρειών στοχεύουν σε αυτό. Είναι πολλές από αυτές εδώ και δείχνουν μεγάλο επαγγελματισμό και κινητοποίηση».

Πώς θα μοιάζει το εργοστάσιο Akkuyu όταν ολοκληρωθεί

Ο Likhachev πρόσθεσε ότι η Rosatom σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία την πρώτη μονάδα φέτος.

Και οι τέσσερις μονάδες θα πρέπει να λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2028 και θα μπορούν να παράγουν το 10% των αναγκών της Τουρκίας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Με αυτό το εργοστάσιο, η Τουρκία εισέρχεται στην πυρηνική εποχή και μάλιστα δυναμικά, με ένα εργοστάσιο που διαθέτει έως και τέσσερις αντιδραστήρες VVER 1000 ισχύος 1200 MW.

Με πληροφορίες από: scenarieconomici

 

https://www.naftemporiki.gr/  15 April, 2024 ΚΟΣΜΟΣΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα