Ηράκλειο: Με καθυστέρηση περίπου έξι ωρών απέπλευσε το Blue Horizon λόγω διαμαρτυρίας πολιτών

  07 September, 2023 ΑΡΘΡΑ
Ηράκλειο: Με καθυστέρηση περίπου έξι ωρών απέπλευσε το Blue Horizon λόγω διαμαρτυρίας πολιτών

Με καθυστέρηση έξι περίπου ωρών απέπλευσε για τον Πειραιά από το λιμάνι του Ηρακλείου -στις 02:30- το πλοίο Blue Horizon, μπροστά στο οποίο οργανώθηκε από το απόγευμα χθες Τετάρτη κινητοποίηση πολιτών και διαμαρτυρία.

Το κάλεσμα συμμετοχής έγινε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, με πολίτες να εκφράζουν οργή και αγανάκτηση για το δραματικό περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά και το θάνατο του 36χρονου κατά τον απόπλου του πλοίου το βράδυ της Τρίτης.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, εξαιτίας του φόβου πως η κινητοποίηση θα εκτραχυνόταν, αποφασίστηκε να σηκωθεί ο καταπέλτης του πλοίου, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους επιβάτες, που δεν είχαν προλάβει να επιβιβαστούν, να μην μπορέσουν να ταξιδέψουν προς τον προορισμό τους.

Στο λιμάνι του Ηρακλείου από τις 19:00 προχθές Τρίτη που ξεκίνησε η κινητοποίηση και διαμαρτυρία των πολιτών βρισκόταν ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Κινητοποίηση οργανώθηκε επίσης από πολίτες στον Άγιο Νικόλαο, τόπο καταγωγής του 36χρονου.

Στη συγκέντρωση σε κεντρική πλατεία της περιοχής μικροί και μεγάλοι κράταγαν στα χέρια λευκά τριαντάφυλλα.

Καταστηματάρχες κατέβασαν τα ρολά.

Οργή και πολλά ερωτηματικά

Δεν έχει προηγούμενο η κτηνωδία που έλαβε χώρα προχθές Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου, το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά, όπου έχασε με φρικτό και άδικο τρόπο τη ζωή του ο 36χρονος Αντώνης Καργιώτης.

Ο αδικοχαμένος Αγιονικολιώτης έτρεξε να επιβιβαστεί στο επιβατηγό “Blue Horizon”, το οποίο ετοιμαζόταν να αποπλεύσει με προορισμό το λιμάνι του Ηρακλείου. Για άγνωστο λόγο, μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν στην μπουκαπόρτα εμπόδισαν την είσοδο του εκλιπόντος στο πλοίο, απωθώντας τον, μάλιστα, με αποτέλεσμα τελικά να πέσει στη θάλασσα και να βρει τραγικό θάνατο.

Αυτό που σίγουρα μπορεί να ειπωθεί μερικές ώρες μετά την πρωτοφανή τραγωδία είναι ότι, εάν το φρικιαστικό συμβάν δεν είχε καταγραφεί από κάμερες κινητών, το πιθανότερο είναι ότι όλοι θα είχαν πιστέψει την πρώτη “επίσημη” ενημέρωση που δόθηκε αρμοδίως για το συμβάν: Ότι δηλαδή ο άτυχος Αντώνης δήθεν έπεσε στη θάλασσα, πάνω στη βιασύνη του, στην προσπάθειά του να προλάβει το πλοίο, με αποτέλεσμα να πνιγεί...

Οι στιγμές που ακολούθησαν της πτώσης του 36χρονου στο νερό, ήταν δραματικές για όλους τους αυτόπτες μάρτυρες εκτός από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους στο έγκλημα: Ο ένας, μάλιστα, από τους ναυτικούς, αφού βλέπει τον άτυχο Αντώνη να βρίσκεται στη θάλασσα, γυρίζει πλάτη και κατευθύνεται προς το εσωτερικό του πλοίου. Ουδέποτε δόθηκε εντολή για βοήθεια στον άτυχο άνδρα, ο οποίος - όπως φαίνεται ξεκάθαρα στα βίντεο που κυκλοφορούν - φαίνεται ότι έχει ήδη χάσει τις αισθήσεις του...

Κανείς δεν ακούει τις απεγνωσμένες εκκλήσεις από τους επιβάτες του “Blue Horizon”, ούτε από αυτούς του παρακείμενου πλοίου “Έλυρος”, οι οποίοι ζητούν εναγωνίως να δοθεί βοήθεια στον άτυχο άνδρα που βρέθηκε στη θάλασσα. Εις μάτην... Κανένα σωσίβιο δε ρίχτηκε στη θάλασσα, η μπουκαπόρτα ανέβηκε κανονικά και το πλοίο απέπλευσε, σαν να μην είχε συμβεί ποτέ τίποτα, με προορισμό την Κρήτη.

Αμέσως ο άτυχος άνδρας βρέθηκε στη δίνη από τις προπέλες του πλοίου. Όπως προέκυψε από την ιατροδικαστική εξέταση που διενεργήθηκε χθες Τρίτη στη σορό του εκλιπόντος από τον ιατροδικαστή κ. Σωκράτη Τσαντίρη, ο θάνατος επήλθε από πνιγμό, ωστόσο έφερε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Όπως όλα δείχνουν, ο 36χρονος χτύπησε πέφτοντας από τον καταπέλτη - πιθανώς - στην προβλήτα του λιμανιού, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και τελικά να πνιγεί.

Όπως ανέφερε χθες ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο 36χρονος είχε επιβιβαστεί νωρίτερα το βράδυ της Τρίτης στο πλοίο και για άγνωστο λόγο είχε κατέβει. Ωστόσο, προσπάθησε να εισέλθει εκ νέου λίγο πριν το πλοίο αναχωρήσει για Κρήτη, με το πλήρωμα να αντιδρά με τον ανεξήγητο και φονικό, όπως έμελλε να εξελιχθεί, τρόπο.

Λιγότερο από μία ώρα μετά τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη και μετά από σχετική εισαγγελική εντολή, διατάχθηκε το πλοίο “Blue Horizon” να επιστρέψει στο λιμάνι του Πειραιά. Όντως περίπου στις 11 το βράδυ της Τρίτης το καράβι βρισκόταν ξανά πίσω στον Πειραιά. Εκεί περίμεναν τα τέσσερα μέλη του πληρώματος - τα οποία προφανώς είχαν ήδη ενημερωθεί - ένστολοι, οι οποίοι τους συνέλαβαν. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία αντικατέστησε τα μέλη του πληρώματος και το πλοίο απέπλευσε εκ νέου για το Ηράκλειο τις πρώτες πρωινές ώρες και αφού ελήφθησαν από τις Αρχές καταθέσεις μαρτύρων.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα σιδηροδέσμιοι. Πρόκειται για τον καπετάνιο, τον ύπαρχο, τον λοστρόμο και τον αξιωματικό καταστρώματος “Blue Horizon.

Οι διώξεις

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, χθες το βράδυ η εισαγγελέας άσκησε σε βάρος των κατηγορουμένων, κατά περίπτωση, ποινικές διώξεις για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, της συνέργειας στο αδίκημα αυτό, καθώς και διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, επίσης σε βαθμό κακουργήματος.

Στο μεταξύ, το neakriti.gr και η “ΚΡΗΤΗ TV” βρέθηκαν χθες το μεσημέρι στο λιμάνι του Ηρακλείου, κατά τον κατάπλου του “Blue Horizon”. Τα όσα ανέφεραν, εμφανώς εξοργισμένοι, επιβάτες του πλοίου κατά την αποβίβασή τους ήταν ενδεικτικά.

«Του φώναζαν “τι κάνεις; Σταμάτα”», ανέφερε επιβάτιδα του πλοίου, που έκανε λόγο για «κτήνη» και «υπανθρώπους». Σύμφωνα με έτερο αυτόπτη μάρτυρα, το θύμα φαίνεται ότι χτύπησε και στην τσιμεντένια προβλήτα, με συνέπεια να μην έχει καμία ελπίδα να παλέψει για να σωθεί.

Αίσθηση έχουν προκαλέσει, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, και τα όσα καταγγέλλονται αναφορικά με τη στάση που κράτησε - και - ο καπετάνιος του πλοίου. Λίγο μετά το συμβάν και αφού το πλοίο απέπλευσε σαν να μην είχε συμβεί τίποτα, δύο από τους επιβάτες του πλοίου, που αντιλήφθηκαν τα όσα είχαν διαδραματιστεί μπροστά τους, φέρονται να έσπευσαν να βρουν τον ίδιο τον κυβερνήτη του καραβιού, χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα. Ο ένας μάλιστα εξ αυτών βρισκόταν μαζί με το ανήλικο παιδί του, το οποίο έσπευσε να προστατέψει από το σκληρό θέαμα. Αυτό που καταγγέλλεται από επιβάτες του πλοίου είναι αδιαφορία αλλά και προσπάθεια παραπλάνησης των επιβατών για τις συνθήκες του συμβάντος.

Η είδηση για το αποτρόπαιο συμβάν έκανε τον γύρο του διαδικτύου, σοκάροντας τους πάντες. Ο αείμνηστος Αντώνης Καργιώτης ζούσε στον Άγιο Νικόλαο. Εκεί διαμένουν, επίσης, οι αδερφοί και οι αδερφές του. Ο άτυχος άνδρας ήταν ένας μαχητής της ζωής, ο οποίος, παρά τις δυσκολίες τις οποίες ο ίδιος πάλευε να ξεπεράσει, ήταν πάντα με το χαμόγελο στα χείλη. Δεν είναι τυχαίο που όλοι είχαν να πουν έναν καλό λόγο για εκείνον.

Βιοπαλαιστής του μεροκάματου, είχε χάσει εδώ και χρόνια τον πατέρα του, ενώ πρόσφατα είχε φύγει από τη ζωή και η μητέρα του, γεγονός το οποίο τον είχε συγκλονίσει. Ο 36χρονος ζούσε στις εργατικές κατοικίες στον Άγιο Νικόλαο. Σύμφωνα με πληροφορίες, πηγαινοερχόταν συχνά στον Πειραιά. Η κηδεία του αδικοχαμένου Αντώνη θα τελεστεί αύριο στον Άγιο Νικόλαο. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στις 12 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας στον Άγιο Νικόλαο. Εξάλλου, η σορός του αείμνηστου Αντώνη θα βρίσκεται στην εκκλησία από τις 11 το πρωί.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Attica Group, στην οποία ανήκει το πλοίο “Blue Horizon”, έκανε λόγο για «αδιανόητες σκηνές που δε συνάδουν με τις αξίες του Ομίλου».

Στην ίδια ανακοίνωση, η πλοιοκτήτρια εταιρεία σημειώνει πως «παράλληλα με την έρευνα των Αρχών, προκειμένου να διακριβωθούν στο ακέραιο οι συνθήκες της τραγωδίας, διερευνώνται εσωτερικά οι λόγοι που δεν τηρήθηκαν οι σαφείς, προβλεπόμενες διαδικασίες, οι οποίες οφείλουν να εφαρμόζονται αυστηρά από τα πληρώματα όλων των πλοίων μας».

«Η οικογένεια της Attica Group είναι βαθύτατα συγκλονισμένη από το τραγικό συμβάν και εκφράζει την οδύνη, τα συλλυπητήρια, καθώς και τη συμπαράστασή της στην οικογένεια και στους φίλους του 36χρονου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τόσο άδικα», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

«Δολοφόνοι, δολοφόνοι» - Σήκωσαν τον καταπέλτη μετά τις διαμαρτυρίες του κόσμου

Ας σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή ημέρα πραγματοποιήθηκαν μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με αφορμή το έγκλημα με θύμα τον Αντώνη Καργιώτη, τόσο στην ιδιαίτερη πατρίδα του τον Άγιο Νικόλαο, όσο και στα λιμάνια του Ηρακλείου κα του Πειραιά. Εξάλλου, κατά τη χθεσινή συγκέντρωση στο Ηράκλειο, κι ενώ πλήθος το οποίο φώναζε «δολοφόνοι» βρισκόταν μπροστά από το αγκυροβολημένο “Blue Horizon”, “σηκώθηκε” ο καταπέλτης του πλοίου.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες έχει στηθεί “κουμπαράς αλληλεγγύης” στην ιδιαίτερη πατρίδα του Αντώνη Καργιώτη, προκειμένου να στηριχτεί οικονομικά η οικογένειά του.

«Είμαι σοκαρισμένος, δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω αυτό που συνέβη στον αδερφό μου. Αυτή τη στιγμή έχω έρθει στο νοσοκομείο για να δω τον άλλον αδερφό μου, ο οποίος μόλις έμαθε για τον θάνατο του αδερφού μας, ταράχτηκε... Έχω δει το βίντεο με τον αδερφό μου πολλές φορές από χθες το βράδυ και πραγματικά πρόκειται για δολοφονία. Τον σκότωσαν, είναι αδιανόητο...», ανέφερε ο Νίκος Καργιώτης, αδερφός του 36χρονου Αντώνη, στο protothema.gr.

«Δεν είναι ότι έπεσε στη θάλασσα. Έκανες τη βλακεία και τον έριξες στη θάλασσα, ΟΚ. Γυρνάς επιτόπου, κοιτάς ψυχρά έναν άνθρωπο στη θάλασσα και την ώρα που τον παίρνει η δίνη της προπέλας και τον τραβάει μέσα, γυρνάς και λες “φεύγουμε”. Χωρίς να κάνεις μια προσπάθεια να του πετάξεις ένα σωσίβιο, να πεις “σταμάτα το πλοίο, έπεσε άνθρωπος”. Να πέσουμε να τον σώσουμε. Σαν να μη συνέβη τίποτα, ξεκίνησε το πλοίο και έφυγε για ένα ωραίο ταξιδάκι. Γύρισε ο άλλος και λέει “προχωράμε κανονικά, φεύγουμε”», ανέφερε στον ίδιο ιστότοπο ο κ. Δημήτρης, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν στην πίσω πλευρά του καταστρώματος του “Blue Horizon”.

 

  07 September, 2023 ΑΡΘΡΑ