Τέλος οι Patriot για το Ισραήλ

https://www.naftemporiki.gr/  01 May, 2024 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Τέλος οι Patriot για το Ισραήλ

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF), θα αποχαιρετήσει τα γερασμένα συστήματα αεράμυνας Patriot τους επόμενους μήνες, αντικαθιστώντας τις συστοιχίες με πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας, λέει ο στρατός.

Τον Φεβρουάριο, η IAF δήλωσε ότι βρισκόταν στη διαδικασία κλεισίματος αρκετών συστοιχιών Patriot και το προσωπικό της θα εκπαιδευτεί να λειτουργεί αντ’ αυτού στο Iron Dome.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα στον ισραηλινό στρατιωτικό ιστότοπο, η συστοιχία Patriot – γνωστή στην IAF ως Yahalom, στα εβραϊκά “διαμάντι” – θα κλείσει οριστικά εντός δύο μηνών.

«Βρισκόμαστε επί του παρόντος στη διαδικασία μείωσης του [αριθμού] των συστοιχιών μέχρι να κλείσει ολόκληρο το σύστημα», λέει ο επικεφαλής του 138ου Τάγματος της συστοιχίας εναέριας άμυνας, το οποίο λειτουργεί τον Patriot.

Οι αμερικανικές συστοιχίες πυραύλων Patriot αναπτύχθηκαν με επιτυχία εναντίον ορισμένων πυραύλων Scud που εκτοξεύθηκαν από το Ιράκ κατά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου το 1991.

Το αμερικανικής κατασκευής σύστημα εισήλθε επισήμως σε ισραηλινή υπηρεσία το ίδιο έτος, αλλά πραγματοποίησε την πρώτη του αναχαίτιση μόλις το 2014, καταρρίπτοντας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας το 2014.

Κατά την επόμενη δεκαετία, το σύστημα, που έχει σχεδιαστεί για την κατάρριψη αεροσκαφών, αναχαίτισε μόνο περίπου 10 στόχους, σύμφωνα με τον στρατό, συμπεριλαμβανομένου ενός συριακού μαχητικού αεροσκάφους που παραβίασε τον ισραηλινό εναέριο χώρο το 2018.

Τώρα θα αντικατασταθεί με πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας, λέει η IAF.

Οι τρεις «πυλώνες» πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ

Το χαμηλότερο στρώμα του πολυεπίπεδου συστήματος πυραυλικής άμυνας του Ισραήλ είναι το Iron Dome.

Το μεσαίο επίπεδο είναι το σύστημα David’s Sling, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει βλήματα μεσαίου βεληνεκούς.

Τα συστήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς είναι τα Arrows, που έχουν σχεδιαστεί για την αναχαίτιση μεγάλων βαλλιστικών πυραύλων.

Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου η διάταξη αεράμυνας του Ισραήλ υποβλήθηκε στη μεγαλύτερη δοκιμασία της ιστορίας της με την εκτόξευση εκατοντάδων βλημάτων από το Ιράν, τα οποία σχεδόν όλα καταρρίφθηκαν με τη βοήθεια των ΗΠΑ, της Ιορδανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.

Δεν είναι σαφές τι θα συμβεί με τις συστοιχίες Patriot, οι οποίες είναι ιδιαίτερα περιζήτητες από την Ουκρανία, καθώς προσπαθεί να υπερασπιστεί τον ουκρανικό… ουρανό της από τους ρωσικούς πυραύλους!

Πηγή: timesofisrael

 

https://www.naftemporiki.gr/  01 May, 2024 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα