«Μαύρη» χρονιά για τον κρητικό οίνο

neakriti.gr  12 August, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
«Μαύρη» χρονιά για τον κρητικό οίνο


Η αντίστροφη μέτρηση φαίνεται πως αρχίζει, με τις αγορές που είχαμε κατακτήσει επί σειρά ετών να χάνονται για πάντα - Η ΕΑΣΗ “κρούει τον κώδωνα” του κινδύνου και καλεί την κυβέρνηση να στηρίξει αμπελουργούς και οινοποιούς με κάθε τρόπο

“Στον αέρα” κινδυνεύουν να τιναχτούν φέτος οι αγορές του κρητικού κρασιού, αφού οι βροχοπτώσεις, ο περονόσπορος και ο καύσωνας έχουν συρρικνώσει τον κρητικό αμπελώνα των οινοσταφύλων σε ποσοστό άνω του 50%. Η καταστροφή αυτή είναι σημαντική και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τα στοιχεία αυτά δίνει στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, κάνοντας λόγο για μια ιστορική χρονιά, που μπορεί να σημαδέψει αρνητικά τη μέχρι σήμερα πορεία των οινοποιητικών μονάδων, φέρνοντας τα “πάνω κάτω” σε βάρος του κρασιού μας, καλώντας την κυβέρνηση αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξουν τον τομέα της οινοπαραγωγής, γιατί πατάει πάνω σε ένα “τεντωμένο σχοινί”!

Την ερχόμενη Πέμπτη 17 του μήνα, η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου θα συνεδριάσει εκτάκτως για τη φετινή κατάσταση στον τομέα του κρασιού και των οινοσταφύλων και θα λάβει αποφάσεις, βγάζοντας σχετική ανακοίνωση τιμών παραλαβής οινοσταφύλων, καλώντας τους παραγωγούς να εμπιστευτούν και πάλι την ΕΑΣΗ, προσκομίζοντας τα σταφύλια τους στο υπερσύγχρονο οινοποιείο της Παλιανής.

«Ναι, υπάρχει η πιθανότητα να χαθούν οι αγορές. Διότι η “ναυαρχίδα” μας στην Ελλάδα είναι τα λευκά μας κρασιά. Και πολύ καλά γνωρίζουμε ότι το λευκό κρασί δεν μπορεί να διατηρηθεί πολύ καιρό. Δεν είναι δηλαδή το κρασί που παλαιώνεται. Και μπορεί να κρατήσει για ένα με ενάμιση χρόνο. Άρα, πρέπει να το ανανεώνουμε κάθε χρόνο, ειδικά το λευκό. Όλο αυτό το πρόβλημα έρχεται να αντιμετωπίσει σήμερα ο κρητικός, ο ελληνικός αλλά και ο ευρωπαϊκός αμπελώνας», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη.

«Η μείωση παντού ξεπερνάει το 50%. Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Η Ε.Ε. το βλέπει. Και ξέρει ότι ο αμπελουργός φέτος είδε τον κόπο μιας σειράς ετών να χάνεται. Για την Κρήτη, τα μισά σταφύλια έχουν χαθεί. Και όσα έχουν μείνει χωρίζονται σε καλά και κακά. Δηλαδή, δε σημαίνει σε ένα αμπέλι που δε χάθηκε ότι όλα τα σταφύλια είναι καλά», όπως λέει ο συνεταιριστής. «Στον κρητικό αμπελώνα το ένα χτύπημα έρχεται πίσω από το άλλο... Είχαμε τον παρατεταμένο καύσωνα των 15 ημερών, που ήρθε να ολοκληρώσει τη μεγάλη καταστροφή που δημιούργησαν τα άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Έχουμε κάποια αμπέλια που είναι ξηρικά και δεν άντεξαν το δεκαπενθήμερο “φούρνισμα”. Και αυτά τα αμπέλια, μετά τον ξηρικό χειμώνα που περάσαμε, δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αυτό το πρωτόγνωρο φούρνισμα. Εμείς θα συνεδριάσουμε στις 17 Αυγούστου. Και το πρώτο θέμα έχει να κάνει με τις τιμές των οινοσταφύλων. Τον σχεδιασμό για τη φετινή χρονιά. Και να δούμε και τι γίνεται με την ύπαιθρο. Αυτή τη στιγμή οι γεωπόνοι οι δικοί μας έχουν βγει έξω και κάνουν αυτοψία. Και έχουμε κι εμείς οι ίδιοι επισκεφτεί πολλούς αμπελώνες. Και βλέπουμε ότι η κατάσταση είναι απελπιστική», όπως λέει στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης.

«Χρονιά που θα γραφτεί στην ιστορία...»

«Με τα πιο μελανά χρώματα θα γραφτεί στην ιστορία η φετινή χρονιά», όπως τονίζει, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του, στην εφημερίδα μας ο Μύρων Χιλετζάκης. «Είναι μια χρονιά εντελώς αρνητική για τους οινοποιούς όλης της Ευρώπης. Διότι η κλιματική αλλαγή έχει χτυπήσει όλο τον ευρωπαϊκό αμπελώνα. Σοβαρά προβλήματα είχαν όλες οι χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία για παράδειγμα, από σοβαρά αίτια όπως πλημμυρικά φαινόμενα, χαλαζοπτώσεις και έντονες βροχοπτώσεις. Η παραγωγή είναι αισθητά μειωμένη σε όλη τη Μεσόγειο, της τάξεως του 50%...».

Αναφερόμενος στη χώρα μας, ο συνεταιριστής λέει με ιδιαίτερα κατηγορηματικό τρόπο: «Από την Καβάλα μέχρι και την Κρήτη, όλοι οι αμπελουργοί αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Οι παραγωγοί που δεν είχαν την οικονομική άνεση και τη δύναμη να σώσουν τα αμπέλια τους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ έχουμε και αμπέλια που δεν έχουν μόνο 100% ζημιά, αλλά έχουν 120% έως 150% ζημιά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ένας αμπελουργός που αποφάσισε να παρατήσει το αμπέλι του γιατί όταν το έπιασε ο περονόσπορος δεν μπορούσε να το σώσει, κάτι που έγινε με όλους τους βιοκαλλιεργητές, πλέον δεν έχει κλήμα να το κλαδέψει την επόμενη χρονιά. Έτσι, ο αμπελουργός αυτός δε θα βρει κλήμα να κλαδέψει του χρόνου. Δε θα μπορέσει να το καλλιεργήσει ούτε την επόμενη χρονιά. Και αν δε στηριχτεί από το κράτος, δε θα μπορέσει να ορθοποδήσει. Όσο για τα οινοποιεία, τα προηγούμενα χρόνια κατακτήσαμε αγορές που δεν περιμέναμε ότι θα τις κατακτήσουμε. Ακόμα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στέλναμε κρασί. Και αναφέρομαι τόσο στα συνεταιριστικά όσο και στα ιδιωτικά οινοποιεία, που κατάφεραν να φέρουν το κρητικό κρασί σε ένα τέτοιο επίπεδο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει ούτε από τα καλά γαλλικά κρασιά... Τώρα, πλέον, όμως, όλες αυτές οι αγορές, που κατακτήθηκαν με κόπο και ιδρώτα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί και να χαθούν από την έλλειψη του οίνου»...

 

neakriti.gr  12 August, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα