ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένα ατέλειωτο σκάνδαλο με θύματα τους παραγωγούς

  22 December, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ένα ατέλειωτο σκάνδαλο με θύματα τους παραγωγούς

Σήμερα τελικά οι...πληρωμ΄ρε κι όχι για όλους

“Μπάχαλο” άνευ προηγουμένου, με χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους να μένουν για πρώτη φορά απλήρωτοι τη δεύτερη δόση των επιδοτήσεών τους μέσα στα Χριστούγεννα, χαρακτηρίζει τις φετινές πληρωμές της ενιαίας ενίσχυσης, αφού μετά το “φιάσκο” του Οκτωβρίου, μια νέα αποτυχία “σημαδεύει” τις πληρωμές και του υπόλοιπου 30% της βασικής ενίσχυσης, που έρχεται να επιβαρύνει τόσο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Συγκεκριμένα, για σήμερα Παρασκευή “μεταφέρονται” οι πληρωμές των αγροτοκτηνοτρόφων, που σημαίνει ότι οι παραγωγοί που έχουν λογαριασμούς στις τράπεζες πλην της Πειραιώς δε θα δουν τα χρήματά τους πριν από την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου! 

Σε “ναυάγιο” λοιπόν, για λόγους που μένει να εξηγήσουν οι αρμόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ, κατέληξαν όλες οι προσπάθειες κυβέρνησης και ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου οι πληρωμές να γίνονταν το αργότερο μέχρι το πρωί της χθεσινής ημέρας... 

Μάλιστα, είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι χθες το μεσημέρι το μέλος της διοίκησης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου Γιώργος Περογιαννάκης αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη” την ακόλουθη διαβεβαίωση που είχε προσωπικά από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Οι επιδοτήσεις θα μπουν απόψε το βράδυ χίλια τοις εκατό». Κάτι που δεν έγινε. 

Ο Γιώργος Περογιαννάκης σχολίασε προς την εφημερίδα μας ότι «είναι η πρώτη φορά που πολύς αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος θα κάνει Χριστούγεννα χωρίς την εκκαθάριση στην τσέπη. Ποτέ άλλοτε δεν είχαμε μια τέτοια κατάσταση. Και μιλάμε για μια πολύ δύσκολη χρονιά, που έστω και αυτή την “κουτσουρεμένη” επιδότηση την είχε ανάγκη ο κόσμος». 

Αναλυτικότερα, πρόκειται για το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης, ύψους 280 εκατομμυρίων ευρώ, και της Αναδιανεμητικής Ενίσχυσης, ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ (προορίζεται για την ενίσχυση των μικρών και νέων παραγωγών) και το Εθνικό Απόθεμα, ύψους 14,5 εκατομμυρίων ευρώ. 

Σύμφωνα, τώρα, µε τις σχετικές ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις πληρωμές: Η συνολική βασική ενίσχυση που προβλέπεται για το 2023 είναι 829 εκατ. ευρώ, έναντι 1.068 εκατ. ευρώ το 2022. Η διαφορά των 239 εκατ. ευρώ έχει μεταφερθεί στην αναδιανεμητική ενίσχυση (178 εκατ. ευρώ), τις νέες συνδεμένες ενισχύσεις και τα τομεακά προγράμματα.

Εξ αυτών, ο αρχικός υπολογισμός της πληρωμής για το 70% της βασικής ενίσχυσης µε βάση τις υποβληθείσες αιτήσεις ΟΣΔΕ του 2023, αντιστοιχεί στα 519.269.910 ευρώ. 

Για τις βοσκοτοπικές εκτάσεις, που δηλώνονται ως βοσκότοποι σε καλή γεωργική κατάσταση, προκειμένου να είναι επιλέξιμες προς ενίσχυση, αυτό επιτυγχάνεται µόνο µε τη δήλωση ζωικού κεφαλαίου. 

Για τον λόγο αυτό ήδη από το 2022 δεν έχει κατανεμηθεί Εθνικό Απόθεμα σε βοσκοτόπια χωρίς ζώα, γεγονός που αποτέλεσε τη βασικότερη αιτία δέσμευσης των δικαιούχων αυτών, τη µη πληρωμή τους και εντέλει την απομείωση του συνολικού ποσού της πληρωμής της βασικής ενίσχυσης κατά 14,5 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, φτάνει να δούμε αν θα καταβληθούν στις 28 του μήνα και τα χρήματα της εξισωτικής αποζημίωσης. 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα 88 εκατομμύρια ευρώ, που από τις πρώτες πληρωμές του Οκτωβρίου δε “φάνηκαν” πουθενά και για τον λόγο αυτό ξέσπασε και ο “πόλεμος” ανάμεσα στον Λευτέρη Αυγενάκη και τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελο Σημανδράκο, που αν και κλήθηκε να παραιτηθεί, εκείνος το αρνήθηκε, λέγοντας πως δεν έχει πολιτική θέση εκεί, αλλά αξιοκρατική, μέσω ΑΣΕΠ. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός έχει ανταπαντήσει, λέγοντας πως δεν είναι έτσι που τα λέει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και πως περιμένει να λήξει η θητεία του, για να προχωρήσει στη δημιουργία του “νέου ΟΠΕΚΕΠΕ”. Έχει μάλιστα μιλήσει με βαριές εκφράσεις τόσο για τον πρόεδρο, όσο και για «στελέχη που δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα τη δουλειά που έπρεπε να κάνουν»... 

ΕΑΣΗ: Τι πρέπει να κάνουν για τα Οικολογικά Σχήματα οι παραγωγοί 

Την ίδια ώρα, σε “μπελάδες” μπαίνουν οι παραγωγοί, για να ενταχθούν στα περίφημα Οικολογικά Σχήματα. Η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η Ένωση Ηρακλείου ενημερώνει τους παραγωγούς-μέλη της, που ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε κάποιο από τα παρακάτω Οικολογικά Σχήματα (δακοπαγίδων, λιπασμάτων βραδείας αποδέσμευσης, κατοχής γεωργικών μηχανημάτων), να προσέρχονται στα κεντρικά γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου στη λ. 62 Μαρτύρων 146, καθώς και στα Υπ/ματα Αρκαλοχωρίου, Καστελίου, Πύργου και Αρχανών, έχοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2023. 

Τηλ. Ηρακλείου: 2810/378.187, 2810/378.136, 2810/378.142, 2810/378.194 και 2810/378.145. 
Τηλ. Αρκαλοχωρίου: 28910/22.223. 
Τηλ. Καστελίου: 28910/31.262. 
Τηλ. Αρχανών: 2810/75.1474». 

Αυτό που θεωρείται πάντως σίγουρο είναι ότι το παλιό “πρασίνισμα” δεν είναι πλέον δεδομένο. Κι έτσι τα Οικολογικά Σχήματα, όπως λέγονται τώρα, δε θα πληρωθούν μαζί με την εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης. Θα πληρωθούν, όπως αναμένεται, όχι πριν από τον Μάρτιο. 

Οι παραγωγοί εντάσσονται σε κάποιο Οικολογικό Σχήματα, κάνουν τις αγορές τους σε παγίδες, λιπάσματα ή κατοχής γεωργικών μηχανημάτων, προσκομίζουν τα σχετικά τιμολόγια και “ενημερώνεται” η αίτησή τους. Η προθεσμία πάλι εξαιτίας του ΟΠΕΚΕΠΕ λήγει μόλις στις 30 του μήνα. Και επειδή η 30ή Δεκεμβρίου είναι ημέρα Σάββατο, στην πραγματικότητα η προθεσμία λήγει ακριβώς σε μία εβδομάδα, την ερχόμενη Παρασκευή. 

 

  22 December, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα