ΟΠΕΚΕΠΕ: Με προσοχή οι δηλώσεις αγροτεμαχίων στο 0ΣΔΕ 2023

  22 July, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Με προσοχή οι δηλώσεις αγροτεμαχίων στο 0ΣΔΕ 2023

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να έχουν οι αγρότες με τη δήλωση των εκτάσεων στο φετινό ΟΣΔΕ για να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι οι γεωργοί που υποβάλουν δήλωση στο πλαίσιο της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2023, θα πρέπει να εξαιρούν από τις δηλούμενες εκτάσεις τα τμήματα που καθίστανται μη επιλέξιμα σύμφωνα με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς, δεν ήταν στην κατοχή τους στις 31/5/2023 και δεν είναι επιλέξιμα καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου μέχρι 31/12/2023.

Για την διέλευση του αγωγού, έχουν ενημερωθεί με ακρίβεια από την εταιρία «Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ)», όπως αυτή απεικονίζεται στους αντίστοιχους χάρτες που περιλαμβάνονται στα σχετικά ΦΕΚ ως ισχύουν, καθώς και στα ατομικά διαγράμματα των σχετικών συμβάσεων. Προς διευκόλυνση των γεωργών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει επισημάνει στο γεωχωρικό περιβάλλον ΕΑΕ 2023, την ζώνη διέλευσης του αγωγού επί της οποίας δεν δύναται να ασκηθεί καλλιεργητική δραστηριότητα, ως μη επιλέξιμη.

Σε κάθε περίπτωση οι γεωργοί, προκειμένου να αποφύγουν αποκλίσεις στην συνολική καταβολή των ενισχύσεών τους, οφείλουν να δηλώνουν ορθά τα επιλέξιμα αγροτεμάχιά τους, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην εγκύκλιο της υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2023.

Χρήση γεωργικής γης
Οι γεωργοί μπορούν να χρησιμοποιούν τα αγροτεμάχια που δηλώνουν στα καθεστώτα των άμεσων ενισχύσεων για κάθε γεωργική δραστηριότητα. Πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων, τα αγροτεμάχια αυτά βρίσκονται στη διάθεση του/της γεωργού την 31η Μαΐου 2023 Για να είναι επιλέξιμες, οι εκτάσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στον ορισμό του επιλέξιμου εκταρίου καθ’ όλο το ημερολογιακό έτος, εκτός από περίπτωση ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων. 
Το ελάχιστο μέγεθος ανά εκμετάλλευση, για την οποία μπορεί να ζητηθεί η χορήγηση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, ορίζεται στα 0,4 εκτάρια. Η πρόβλεψη αυτή δεν εφαρμόζεται για τους γεωργούς των οποίων η έδρα της εκμετάλλευσης βρίσκεται στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους με εξαίρεση την Εύβοια και την Κρήτη. 
Εάν η ίδια έκταση χρησιμεύει ως βάση για αίτηση ενίσχυσης και η αίτηση πληρωμής στο πλαίσιο περισσότερων του ενός καθεστώτων στρεμματικής ενίσχυσης ή μέτρων στήριξης βάσει της έκτασης, η έκταση αυτή λαμβάνεται υπόψη χωριστά για καθένα από τα εν λόγω καθεστώτα ενίσχυσης ή μέτρα στήριξης. 
Το ελάχιστο μέγεθος των αγροτεμαχίων για τα οποία μπορεί να υποβληθεί αίτηση πληρωμής στο πλαίσιο των Μέτρων αγροτικής ανάπτυξης και είναι επιλέξιμα προσδιορίζεται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο παραγωγός ανά Μέτρο /Δράση.

Δηλούμενες εκτάσεις - επιφάνειες 
Σύμφωνα με τον ορισμό, ένα αγροτεμάχιο αποτελεί μια συνεχή έκταση γης, η οποία δηλώνεται από το γεωργό και καλύπτει μια και μόνη ομάδα καλλιεργειών, ανεξάρτητα αν η έκταση αυτή αποτελείται από ένα ή περισσότερα συνεχή κτηματολογικά τεμάχια ή τμήματα αυτών. 
Εντούτοις, όταν στο πλαίσιο της παρούσας εγκυκλίου απαιτείται χωριστή δήλωση της χρήσης μιας έκτασης η οποία αποτελεί μέρος μιας μίας μόνο ομάδας καλλιεργειών, η ειδική αυτή χρήση περιορίζει περαιτέρω, εάν κρίνεται αναγκαίο, το αγροτεμάχιο. Όταν εκτάσεις που πληρούν τις προηγούμενες προϋποθέσεις, εκτείνονται σε δύο ή περισσότερα αγροτεμάχια αναφοράς (ενότητες), τα τμήματα αυτών που εμπίπτουν σε κάθε ενότητα, θεωρούνται και δηλώνονται ως ξεχωριστά αγροτεμάχια. Σε Αγροτεμάχια Αναφοράς που υφίστανται μεταβολές ως προς τη μέγιστη επιλέξιμη έκταση, δίδεται η δυνατότητα διασύνδεσης “ομόρων”. Η τεχνική αυτή περιγράφεται λεπτομερώς στις οδηγίες – εγχειρίδια, που είναι αναρτημένα στο αντίστοιχο μενού της εφαρμογής υποβολής της ΕΑΕ 2023.

Θυμίσουμε ότι πριν από το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας (25/08/2023) για την υποβολή της ενιαίας αίτησης, οποιαδήποτε μεταβολή της οδηγεί σε εκ νέου οριστικοποίηση της αίτησης την ημέρα τροποποίησης και υποβολή της.
Μετά την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των προκαταρκτικών διασταυρωτικών ελέγχων, ο δικαιούχος μπορεί να τροποποιήσει την ενιαία αίτηση προκειμένου να προβεί σε όλες τις αναγκαίες διορθώσεις οι οποίες από τους προκαταρκτικούς διασταυρωτικούς ελέγχους, προέκυψε ότι πρόκειται για ενδεχόμενη μη συμμόρφωση.
Οι τροποποιήσεις αποτυπώνονται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (Ο.Π.Σ) του ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2023 το αργότερο έως την  25/8/2023. 

 

  22 July, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα